”Täysin kohtuutonta” – Nasima Razmyar kritisoi hallituksen tiedottamista ja tuoreita suosituksia - Kaupunki | HS.fi

”Täysin kohtuutonta” – Nasima Razmyar kritisoi hallituksen tiedottamista ja tuoreita suosituksia

”Jos jokaisesta tartunnasta koko luokka laitetaan karanteeniin, tulee koulunkäynnistä erittäin rikkonaista”, Razmyar sanoo.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar toivoo harkintaa siihen, kuinka herkästi kokonaisia koululuokkia asetetaan karanteeniin.

9.1. 19:44

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) toivoo ”harkintaa ja järkeä” koululaisten karanteenipäätöksiin.

Hallitus antoi perjantaina koronaepidemian hillitsemiseksi joukon uusia suosituksia, joista yksi oli, että kouluissa otetaan käyttöön tehostetut karanteeni­käytännöt. Perhe- ja perus­palvelu­ministeri Krista Kiurun (sd) mukaan vaikeassa tautitilanteessa koko koululuokka voidaan asettaa karanteeniin, jos yksikin tartuntatapaus käy ilmi. Tämä on Kiurun mukaan koulujen uuden ”terveys­turvallisuus­paketin” keskeinen sisältö.

Kyseessä ei kuitenkaan ole määräys. Karanteeneista päättävät paikalliset tartuntatauti­viranomaiset, Helsingissä kaupungin epidemiologinen yksikkö.

Hallitus ei antanut suositusta valtakunnallisesta etäopetuksesta, jota sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esitti aiemmin tällä viikolla.

Jos jokainen tartunta johtaa koko luokan karanteeniin, päädytään etäopetukseen kuitenkin todella usein, sanoo Razmyar.

”Käytännössä suositus tarkoittaa sitä, että koulunkäynnistä tulee erittäin rikkonaista.”

Helsingin epidemiologinen toiminta on ollut jo pitkään pahasti ruuhkautunut, ja jäljityksessä joudutaan keskittymään kriittisimpiin tapauksiin. Razmyarin mukaan on syytä harkita, mihin epidemiologisen toiminnan resursseja kohdistetaan.

”Jos voimavarat menevät siihen, että laitetaan koululuokkia koko ajan karanteeniin, niin jokainen voi miettiä, onko tämä järkevää.”

Razmyar kritisoi myös aikataulua, jolla uudesta suosituksesta ilmoitettiin.

”Se, että perjantai-iltana tulee suositukset, kun koulut alkavat maanantaina, on täysin kohtuutonta.”

Razmyarin mukaan karanteenikäytännöistä keskustellaan tulevalla viikolla epidemiologisen toiminnan kanssa.

”Tämä täytyy selvittää nyt todella tarkkaan”, Razmyar sanoo.

Jos tartuntatautilääkäri arvioi karanteenin tarpeelliseksi, järjestetään opetus poikkeusjärjestelyin etänä tarvittavaksi ajaksi. Näin on tehty koko epidemian ajan.

”Mutta jos jokaisesta tartunnasta koko luokka laitetaan karanteeniin, tarkoittaa se, että koulunkäynti on rikkonaista ja epämääräistä pitkään.”

Hallitus antoi perjantai-iltana joukon suosituksia asioissa, joissa sillä ei ole suoraa päätösvaltaa. Koululaisten tehostettujen karanteenikäytäntöjen lisäksi hallitus suosittaa muun muassa lasten ja nuorten sisäharrastusten keskeyttämistä.

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrottiin lauantaina HS:lle, että avi arvioi suosituksia alkuviikosta ja kuulee paikallisia koronakoordinaatioryhmiä.

Vielä ei siis ole tiedossa, asettaako avi uusia rajoituksia. Mahdollisista uusista rajoituksista päätetään todennäköisesti ensi viikon keskiviikkona tai torstaina. Jos uusia päätöksiä tehdään, ne tulevat todennäköisesti voimaan viikon kuluttua päätöksestä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat