Helsingin kaupungin sairaaloissa yli sata koronapotilasta, henkilöstöä siirretään muista palveluista koronatoimiin - Kaupunki | HS.fi

Helsingin kaupungin sairaaloissa yli sata korona­potilasta, henkilöstöä siirretään muista palveluista korona­toimiin

Koronaepidemian hoitoon siirretään väkeä muista toiminnoista.

10.1. 13:52 | Päivitetty 10.1. 17:10

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää pääkaupunkiseudulla nyt erittäin nopeasti. Niinpä entisenlainen testaamis- ja jäljitysstrategia sekä niihin liittyvä karanteenikäytäntö eivät ole enää mahdollisia, sanoi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kaupungin koronainfossa maanantaina.

Esimerkiksi viime perjantaina aamulla Helsingissä oli tavoittamatta 24 000 koronapositiiviseksi todettua ihmistä.

Vartiaisen mukaan esimerkiksi hallituksen tuoretta ohjeistusta, jonka mukaan koululuokka on asetettava karanteeniin yhdenkin ilmi tulleen koronatapauksen vuoksi, on käytännössä mahdotonta noudattaa. Testaus ja jäljitys ovat niin kuormittuneita ja jäljessä, ettei viranomaispäätöksiä pystytä tekemään ajoissa.

Helsingissä onkin päätetty luopua karanteenin asettamisesta valtaosin. Periaatteena on, että oireiset ihmiset jäävät omalla päätöksellään kotiin.

Helsingissä koronatartuntoja todetaan nyt päivittäin tuhannesta kahteentuhanteen. Todellinen tartuntamäärä on tätäkin suurempi. Ilmaantuvuus kasvoi noin kolminkertaiseksi jouluaatosta loppiaiseen.

Helsingin kaupungin sairaaloissa on jo yli sata koronapotilasta, myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) potilasmäärät ovat kasvaneet. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä ei ole kasvanut paljoa.

Helsinki vahvistaa koronapotilaiden hoitamisen kapasiteettia siirtämällä sen pariin väkeä toiminnoista, kertoi sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen. Henkilökunnan siirtäminen hoitamaan koronaepidemiaa tarkoittaa sitä, että useita muita kiireettömiä palveluja joudutaan rajoittamaan.

Esimerkiksi terveysasemilla ja hammashoidossa vähennetään kiireetöntä hoitoa. Kaupunki pyytää, että jos asia on kiireetön, odotetaan koronatilanteen rauhoittumista ennen kuin otetaan yhteyttä terveysasemalle. Jo varattuja aikoja voidaan joutua perumaan tai siirtämään.

Hammashoidossa hoitoaikoja on vähennetty, joten hoitoon pääsy hidastuu.

Myöskään kaikkia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tarkastuksia ei toteuteta. Tarkastuksia saatetaan siirtää, kun terveydenhoitajat hoitavat koululaisten koronarokotuksia.

Opiskeluterveydenhuollossa jää tekemättä muun muassa opiskelijoiden 1. vuosikurssin terveystarkastuksia ja puolustusvoimien kutsuntatarkastuksia.

Ikääntyneiden palveluja on supistettu. Esimerkiksi palvelukeskukset ovat kiinni.

Kotihoidossakin vähennetään asiakaskäyntejä.

Myös koronarokotuksia pyritään vauhdittamaan. Esimerkiksi 1.–5.-luokkalaisten koronarokotukset aloitetaan kouluissa ensi viikolla.

Vartiainen esitti maan hallitukselle koronapassia koskevan toiveen. Hänen mielestään passia olisi uudistettava nimenomaan rokotepassiksi, eli passia ei saisi negatiivisen koronatestin perusteella.

Lue lisää: Helsingin sairaala­ruuhka on todella vakava: ”On jopa todennäköistä, että näillä luvuilla terveyden­huollon toiminta­kyky on uhattuna”

Helsinki ja muut Uudenmaan kunnat ovat luopumassa asteittain jäljityksestä ja karanteeneista. Se tarkoittaa, ettei altistuneita enää aseteta säännönmukaisesti karanteeniin.

Oireisten ihmisten tulee jäädä itse viiveettä kotiin sairastamaan, vaikka oireet olisivat lieviä.

Jolkkonen neuvoo ilmoittamaan kouluun ja työpaikoille oireista ja ottamaan sairauslomaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat