Tiistai on jatkossa paikallisjournalismin päivä - Kaupunki | HS.fi

Tiistai on jatkossa paikallisjournalismin päivä

HS:n printtilehden kaupunkisivut ovat jatkossa entistä runsaammat. Tiistaisin lehteen kootaan lukijoille laaja paketti Helsingin seudun naapurustojen ja kaupunginosien kiinnostavimmista puheenaiheista, kirjoittaa HS:n kaupunkitoimituksen esihenkilö.

HS panostaa kaupunkijournalismiin entistä enemmän. Kuvassa Espoon Kivenlahti.

11.1. 2:00 | Päivitetty 11.1. 6:24

Melko vaarallista menoa tänään kirkon sankarimuisto­merkkien edustalla.

Facebookissa toimivaan Lauttasaaren asukkaiden kaupunginosa­ryhmään kirjoitti maanantaina aamulla nainen, joka oli huolissaan turhan kovalla tilannenopeudella peruutelleesta kolatraktorista. Tai tarkemmin ottaen siitä, voiko aurauskalusto aiheuttaa vaaraa alueella liikkuville pienille lapsille.

Päivitys on sosiaalisen median kaupunginosaryhmille tyypillinen.

Dannyn ikivihreässä Kuusamo-kappaleessa Helsinki on savuinen ja sumuinen kaupunki, jossa ihmiset eivät tunne edes naapuriaan. Todellisuus on kuitenkin – ainakin nykyään – aivan toisenlainen.

Helsingin, Espoon, Vantaan, Keravan, Järvenpään ja muiden Uudenmaan suurempien kaupunkien naapurustoissa asukkaat iloitsevat yhdessä lähiluonnon hurmasta, surevat ajoittain sattuvia tragedioita ja pitävät huolen toisistaan.

HS:n toimituksen sisäisessä keskustelussa toteamme usein, että meidän on hengitettävä lukijoidemme kanssa ”samaa ilmaa”. Ilmaisulla tarkoitetaan sitä, että lehti ei saa käpertyä toistelemaan vallanpitäjien sanomisia tai liikkumaan ylätason strategiasuunnitelmissa.

Toimittajiemme on tiedettävä, mitä lukijamme ajattelevat. Mikä heitä juuri nyt huolettaa ja mikä ilahduttaa? Mitä heidän arjessaan todella tapahtuu?

Yksi nouseva yhteiskunnallinen ilmiö on Suomessakin paikallisuuden vahvistuminen. Kotikaupunginosa on monelle Helsingin seudun suuren tai keskikokoisen kaupungin asukkaista jopa tärkeämpi identifioitumisen kohde kuin itse emokaupunki.

Siksi HS on päättänyt vahvistaa kaupunkijournalismiaan entisestään. Perinteinen kaupunkitoimitus ja vuonna 2019 perustettu HS Paikalliset yhdistyivät vuoden alussa.

Tämä näkyy uutisten ja puheenaihejuttujen lisääntymisenä verkossa, mutta totta kai myös printtilehdessä. Kasvatamme kaupunkisivujen määrää, jolloin pääsemme tarjoilemaan lukijoille päivittäin entistä enemmän niin suurempia kuin pienempiäkin artikkeleita.

Tämän lisäksi tiistai on jatkossa erityinen paikallisjournalismin päivä. Tiistaisin kaupunkisivut ovat lehdessä poikkeuksellisen runsaat.

Missä kunnossa lähipäiväkodin rakennus on, milloin naapuruston tekojääkenttä jäädytetään, missä pääsee hiihtämään ja milloin ovat kaupunginosan ”kyläjuhlat” – nämä ovat pilareita tavallisen arkemme hyvinvoinnissa. Ja sitä tavallista, ihanaa ja joskus junnaavaakin arkea 95 prosenttia elämästä lopulta on.

Ei siis ole merkityksetöntä, millaisella asuinalueella asumme. Tai millaiseksi kotiseutumme muodostuvat, kun Uudenmaan kaupungit kasvavat hurjaa vauhtia.

Tätä todellisuutta HS:kin haluaa kuvata. Kertokaa siis meille, mitä asuinalueillanne tapahtuu. Jokainen juttuvinkki on kullanarvoinen, olipa se suuri tai pieni.

Vinkkejä voi lähettää esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen esihenkilö.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat