Mies tuomittiin elinkautiseen Kallion asuntolamurhasta – Oikeus piti tekoa erityisen julmana - Kaupunki | HS.fi

Mies tuomittiin elinkautiseen Kallion asuntola­murhasta – Oikeus piti tekoa erityisen julmana

Surma tapahtui tekijälle ja uhrille entuudestaan tuntemattoman naisen asunnossa.

10.1. 14:04

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 39-vuotiaan Kauko Kalevi Konttisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen Diakonissalaitoksen asuntolassa tapahtuneesta murhasta.

Henkirikos tapahtui viime vuoden maaliskuussa. Uhri oli perheellinen keski-ikäinen mies.

Teko oli käräjäoikeuden mukaan törkeä ja erityisen julma. Teon törkeyden puolesta puhuu esimerkiksi se, että tekijä käytti surmassa kolmea teräasetta ja teko jatkui pitkään eri puolilla asuntoa.

Tuomion mukaan sekä uhri, että tekijä olivat surmailtaa vierailemassa asuntolassa asuvan naisen luona.

Nainen oli ottanut hänelle entuudestaan tuntemattomat miehet vieraaksi kotiinsa toiveenaan saada heiltä lakkaa. Ilta ei kuitenkaan ollut edennyt suunnitelmien mukaan, vaan tilanne riistäytyi käsistä miesten ryhdyttyä tappelemaan.

Miesten välinen riita oli saanut alkunsa heidän aiempaan tapaamisensa liittyvistä epäselvyyksistä.

Nainen ei ollut tuomion mukaan osallisena murhassa, sillä hän oli mennyt nukkumaan ennen miesten välistä tappelua. Hän ei kuitenkaan herättyään tappelun ääniin hälyttänyt uhrille apua.

Nainen kiisti syyllistyneensä asiassa rikokseen, sillä hän pelkäsi tekijän hyökkäävän hänenkin kimppuunsa. Käräjäoikeuden mukaan naisen olisi viimeistään kotoa poistuttuaan pitänyt hälyttää uhrille apua. Nainen poistui asunnosta tekijän kanssa iltayhdentoista aikaan, jolloin uhri oli todennäköisesti ollut vielä elossa.

Käräjäoikeus tuomitsi 31-vuotiaan naisen pelastustoimen laiminlyönneistä sakkoihin. Naisen kuitenkin katsottiin suorittaneensa rangaistuksensa ollessaan aiemmin tutkintavankeudessa uhrin taposta epäiltynä.

Teosta syytetty määrättiin viime keväänä mielentilatutkimukseen. Miehen puolustus esitti, että hänet tuomittaisiin alentuneesti syyntakeisena.

Miehen mielentilaa arvioitiin perusteellisesti tutkimuksen jälkeen. Lausunnon mukaan syytetty on ollut päihdeongelmainen jo varhaislapsuudesta lähtien.

Mielentilalausunnon mukaan mies oli teon aikana syyntakeinen, eli hän ymmärsi tekonsa seuraukset.

Elinkautisen vankeusrangaistuksen lisäksi tekijä velvoitetaan korvaamaan uhrin perheenjäsenille korvausta kärsimyksestä ja kuluista yli 50 000 euroa ja lisäksi korvaamaan elatusmaksuja kolmelle alaikäiselle lapselle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat