Helsinki lopettaa suurimman osan koronakaranteeneista ja tartunnanjäljityksestä - Kaupunki | HS.fi

Helsinki lopettaa suurimman osan korona­karanteeneista ja tartunnan­jäljityksestä

Helsinki suosittelee koronatestiin tulemista vain tietyille väestöryhmille.

10.1. 13:34 | Päivitetty 10.1. 15:15

Helsingin kaupunki kertoo vähentävänsä tartunnanjäljitystä ja ihmisten asettamista karanteeniin tuntuvasti. Kaupungin tiedotteen mukaan tästä päivästä alkaen viranomaiset jäljittävät koronatartuntoja enää riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Esimerkiksi perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Koronavirukselle altistuneita suositellaan toimimaan itsenäisesti tartuntariskin vähentämiseksi.

"Toimintamalli jossa oireinen tai altistunut saa ajan koronatestiin useamman päivän viiveellä, ei enää ole vaikuttavuutta epidemian hallinnassa" , sanoi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin kaupungin tiedotustilaisuudessa tänään maanantaina.

Lue lisää: Helsingin kaupungin sairaaloissa yli sata korona­potilasta, henkilöstöä siirretään muista palveluista korona­toimiin

Jos ihmisellä on lieviä oireita ja hän ei kuulu riskiryhmiin, hänen ei tule kaupungin mukaan nyt hakeutua koronatestiin vaan pysytellä kotona.

Virallisen karanteeni- tai eristyspäätöksen käytännön merkitys on kaupungin mukaan tällä hetkellä lähinnä se, että työnantajalle voidaan maksaa tartuntatautipäivärahaa.

Kaupunki kuitenkin toivoo, että terveydenhuollon resursseja ei nyt käytettäisi tartunnan varmistamiseen virallisella koronatestillä tartuntatautipäivärahan takia vaan koronavirustartunnan saaneiden osalta siirryttäisiin tavallisiin sairaslomakäytäntöihin.

Oireisen negatiivinen kotitestitulos suositellaan varmistettavaksi uudella myöhemmin otettavalla kotitestillä eikä oireisena tule hakeutua kontaktiin muiden kanssa edes negatiivisen testituloksen jälkeen.

Jos oma tila heikkenee paljon, toimialajohtaja Juha Jolkkonen neuvoo soittamaan koronaneuvontaan tai vakavien oireiden kuten rintakivun kohdalla hätänumeroon.

Testiin tulee hakeutua vain jos kuuluu riskiryhmään, on raskaana tai rokottamaton ihminen, joka ei ole sairastanut koronatautia, tai jos on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä.

Jos koronavirustartunta on varmistettu, tulee siitä ilmoittaa kaikille niille, kenen kanssa on oleskellut edeltävän kahden päivän aikana ja pysymään ilman kontakteja 5 päivän ajan ja käyttämään maskia. Jos on saanut positiivisen testin kotitestistä, ei sitä tarvitse varmistaa koronatestauspaikassa.

"Rokotukset suojaavat varsin hyvin erityisesti vakavalta taudilta", Jolkkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Helsingin lisäksi käytäntö otetaan asteittain käyttöön 10. tammikuuta alkaen Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa ja Tuusulassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat