Lasten ja nuorten harrastusten jatkumiselle siunaus pääkaupunkiseudulla – Näin koronaryhmä linjasi - Kaupunki | HS.fi

Lasten ja nuorten harrastusten jatkumiselle siunaus pääkaupunkiseudulla – Näin koronaryhmä linjasi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä perustelee suositustaan sillä, että lapsilla koronatauti aiheuttaa vain harvoin vaikeita oireita tai sairaalahoidon tarvetta.

Pääkaupunkiseudun lapset ja nuoret saavat harrastaa edelleen myös sisäliikuntaa.

11.1. 13:19 | Päivitetty 11.1. 15:19

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saa edelleen jatkua laajoista sisäliikuntatilojen suluista huolimatta. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä noudattaa linjauksessaan ”lapset ja nuoret ensin” -periaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoitustoimia pyritään välttämään ja niitä käytetään viimesijaisesti vasta, jos se on aivan välttämätöntä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien epidemiologisten arvioiden mukaan tällä hetkellä ei ole välttämättömyyteen perustuvaa syytä muuttaa aiempaa suositusta lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta.

Koronakoordinaatioryhmä perusteli päätöstään sillä, että lapsilla koronatauti aiheuttaa vain hyvin harvoin vaikeita oireita tai sairaalahoidon tarvetta, ja lapsiin kohdistuvat rajoitukset olisivat siten ensi sijassa aikuisten suojaamiseksi määrättäviä.

Myös harrastusliitot ja -seurat ovat olleet huolissaan harrastustoiminnan rajoittamisesta.

Koronakoordinaatioryhmän linjaus poikkesi hallituksen viime viikon suosituksesta. Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli perjantaina, että lasten ja nuorten sisäharrastukset tulisi keskeyttää. Samaan aikaan lapset ja nuoret kuitenkin käyvät koulussa paikan päällä.

”Kriisitilanteessa jokaisen piti keskittyä siihen, mikä kuuluu omiin toimivaltuuksiin. Ongelman aiheuttaa se, että hallitus tekee ohjauslinjauksia asioista, joista päättäminen kuuluu joko aluehallintovirastoille tai kunnille kuten nyt lasten ja nuorten harrastustoiminta”, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan kriisitilanteessa on tärkeää, että lasten ja nuorten säännöllistä arkea ei rikota tarpeettomasti.

”Tiedämme jo viime vuodelta, että kun lasten ja nuorten rutiinit rikotaan, saatamme aiheuttaa merkittäviäkin haasteita”, Viljanen perustelee pääkaupunkiseudun päätöstä.

Harrastustiloja lasten ja nuorten toiminnassa koskevat edelleen tartuntatautilain 58 d -pykälän mukaiset velvoitteet, jolloin tiloista vastaavien toimijoiden on mukautettava toimintaansa ehkäistäkseen lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä.

Pääkaupunkiseudulla on myös voimassa harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeistus harrastustoiminnan järjestäjille. Harrastusryhmän tulee kokoontua samassa kokoonpanossa, kontakteja toisten harrastusryhmien kanssa tulee välttää samoin kuin tarpeetonta fyysistä kontaktia harrastustoiminnassa ylipäätään.

Mahdolliset osallistujapaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan ja muutoinkin oleskelu tulee järjestää mahdollisimman väljästi.

Tartuntoja on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä enemmän kuin koskaan epidemian aikana ja sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan koronaepidemian luonteen muututtua on tarpeen laatia uusi valtakunnallinen toimintastrategia epidemian hallintaan. Tärkeintä on huolehtia rokotussuojan kattavuudesta, sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvystä ja lapset ja nuoret ensin -periaatteen toteutumisesta.

Laaja etätyö- ja maskisuositus jatkuvat pääkaupunkiseudulla 13. helmikuuta saakka.

Uutista on täydennetty Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen kommenteilla 11.1. klo 14.30.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat