Sairauspoissaolot kuormittavat arkea Helsingissä – ”En ole koskaan tehnyt enemmän töitä kuin nyt” - Kaupunki | HS.fi

Sairaus­poissaolot kuormittavat arkea Helsingissä – ”En ole koskaan tehnyt enemmän töitä kuin nyt”

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnasta sairauslomalla on kymmenen prosenttia. Joukkoliikenteessä perutaan vuoroja runsaiden sairauspoissaolojen vuoksi.

Opetushoitaja Sari Roos Herttoniemen sairaalassa tiistaina 11. tammikuuta.

11.1. 20:56

Koronapandemia aiheuttaa nyt useilla aloilla haasteita työntekijöiden sairauspoissaolojen vuoksi.

Koronaviruspotilaiden lisäksi sairaaloiden toimintaa uhkaa henkilöstövaje, kun työntekijät sairastavat ja samaan aikaan potilasmäärä kasvaa.

Helsinki avasi maanantaina koronapotilaille uuden yksikön, Herttoniemen varasairaalan. Koronapotilaita oli sairaalassa maanantaina 11, mutta potilaita otetaan lisää sitä mukaa, kun sairaalaan saadaan uutta henkilökuntaa. Sairaalapaikkoja varasairaalassa on 50.

Yhteensä Helsingin sairaaloissa oli tiistaiaamuna 118 koronapotilasta. Perjantaina potilaita oli 86.

”Sairaalakuormitus on kasvanut nopeasti. Potilaiden määrä on vastannut niitä skenaarioita, joita omikronvariantin tullessa ounasteltiinkin”, sanoo Helsingin kaupungin sairaaloista vastaava johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

Johtajalääkäri Laura Pikkarainen.

Opetushoitaja Sari Roos järjesteli koronapotilaiden hoidossa käytettäviä suojatakkeja.

Herttoniemen sairaalaan on siirretty työntekijöitä muista kaupungin sote-palveluista sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yksiköistä. Helsingin kaupunki tiedotti maanantaina, että henkilöstösiirrot koronapalveluihin aiheuttavat työntekijävajetta, ja tästä syystä kiireettömiä sote-palveluja supistetaan.

Se tarkoittaa muun muassa, että vastaanottoaikoja vähennetään terveyskeskuksissa ja hammashuollossa, koulu- ja opiskelu­terveyden­huollon tarkastuksia jätetään tekemättä ja kotihoidon asiakaskäyntejä joudutaan siirtämään.

Espoo tiedotti tiistaina, että Espoon sairaalaan siirretään henkilökuntaa terveysasemilta ja tartunnanjäljityksestä pahentuneen pandemian ja lisääntyneiden sairauspoissaolojen vuoksi.

Henkilöstösiirrot koronapalveluihin aiheuttavat työntekijävajetta, ja tästä syystä kiireettömiä sote-palveluja supistetaan.

Koko Helsingin sote-henkilöstöstä on tällä hetkellä koronaepidemian takia poissa kymmenen prosenttia – joko itse sairastuneena tai altistuneena.

”Kuten kaikki muutkin helsinkiläiset, myös sote-henkilöstö sairastuu koronatautiin”, Pikkarainen sanoo.

Pikkaraisen mukaan kymmenen prosentin sairauspoissaolomäärä on ”todella iso”. Esimerkiksi influenssakaudet eivät ole koskaan aiheuttaneet vastaavaa määrää sairastumisia.

Pikkaraisen mukaan tilannetta ei voi vielä kuvailla kriittiseksi mutta vakavaksi kyllä.

”Kiireellistä terveydenhuoltoa pystytään kuitenkin toteuttamaan. Jos sitä ei pystytä tekemään, tilanne muuttuu kriittiseksi.”

Jos henkilöstön poissaolomäärä kasvaisi 20 prosenttiin, tilanne olisi kriittinen.

”Silloin emme pysyisi enää tilanteen perässä”, Pikkarainen sanoo.

Herttoniemen varasairaalan lisäksi koronapotilaita hoidetaan Laakson sairaalassa, jossa potilaista 36 prosenttia on hoidossa koronataudin takia.

Koronapotilaat pääsevät Pikkaraisen mukaan sairaalapaikoille nopeasti, mutta kaupungin sairaaloihin jonottaa muita potilaita. Potilaat odottavat erikois­sairaanhoidossa eli Husin sairaaloiden puolella.

Tavoite on, että potilas pääsisi erikois­sairaanhoidosta perusterveydenhuollon puolelle kolmessa arkipäivässä, mutta tämän hetken ruuhkautuneessa tilanteessa siirtoa on jouduttu odottamaan pahimmillaan kaksi viikkoa.

Sairaaloiden ruuhkat muodostavat tällä hetkellä kierteen: erikoissairaanhoidon osastot ruuhkautuvat, kun niiltä ei päästä kaupungin sairaaloihin. Tämä taas ruuhkauttaa päivystyksiä, kun erikoissairaanhoidon ruuhkautuneille paikoille ei päästä tarpeeksi nopeasti.

Husin sairaaloissa sairaalapaikkoja on jouduttu sulkemaan henkilöstöpulan takia. Kaupungin sairaaloissa paikkoja on suljettu kaksi prosenttia eli runsas kymmenen paikkaa.

Koronapotilaat ovat sairaalassa tyypillisesti noin kaksi viikkoa. Pikkaraisen mukaan hyvä uutinen on kuitenkin se, että sairaalassa vietetyt ajat ovat selvästi lyhentyneet rokotusten myötä.

”Ennen rokotuksia sairaalassa oltiin keskimäärin kolme viikkoa.”

Jos henkilöstön poissaolomäärä kasvaisi 20 prosenttiin, tilanne olisi kriittinen.

Hoitovälineitä koronapotilaita odottavassa huoneessa.

Päätös Herttoniemen varasairaalan perustamisesta tehtiin jo pandemian alussa, mutta sairaalatilat laitettiin kasaan viikonlopun aikana.

”Sunnuntai-iltana oli vielä siivous käynnissä. Olin yllättynyt, miten sairaalamaista täällä oli jo maanantaiaamuna”, kertoo opetushoitaja Sari Roos, joka oli viikonloppuna pystyttämässä sairaalaa.

Helsingin kaupungin sote-henkilöstö on Roosin arvion mukaan ”aika äärirajoilla”.

”Moni tekee todella paljon ylitöitä. Kaikki kynnelle kykenevät ja halukkaat on rekrytoitu normaalin työn lisäksi rokottajiksi.”

Roos on itse työskennellyt koko pandemian ajan erilaisissa koronaepidemiaan liittyvissä tehtävissä. Parin viime viikon aikana työtaakka on ollut hänen mukaansa poikkeuksellinen.

”En ole koskaan elämässäni tehnyt enemmän töitä kuin nyt, eikä enempää kyllä jaksaisikaan.”

Roos toivoo, että jokainen kansalainen osallistuisi nyt terveydenhuollon auttamiseen.

”Eli ottaisi rokotteet, välttäisi tarpeettomia kontakteja ja käyttäisi maskia.”

Husin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen on hyvin huolissaan tilanteesta.

"Koronapotilaat ovat vain yksi potilasryhmä, mutta tässä puhutaan kaikesta muustakin potilashoidosta ja tukipalveluista, kuten esimerkiksi apteekeista ja laitoshuollosta. Koko koneiston pitää pyöriä”, sanoo Toivonen.

Husissa pahenevaan henkilöstöpulaan on varauduttu muun muassa rekrytoimalla lisää työvoimaa alan opiskelijoista ja eläkkeelle jääneistä.

Niin ikään on kartoitettu, miten yksityisen terveydenhuollon resursseja voitaisiin hyödyntää ja voitaisiinko järjestösektorilta saada työvoimaa. Lisäksi on keskusteltu Puolustusvoimilta mahdollisesti saatavasta virka-avusta.

"On rehellisesti todettava, että hirmuisen paljon tämän ei enää tarvitse vaikeutua ilman, että ollaan todella vaikeassa tilanteessa ja täytyy pohtia valmiuslain toimivaltuuksien käyttöönottoa”, Toivonen sanoo.

”En ole koskaan elämässäni tehnyt enemmän töitä kuin nyt, eikä enempää kyllä jaksaisikaan.”

Haasteita nykytilanteeseen lisää se, että yhteiskunnassa täytyy olla valmius turvautua myös mahdollisten muiden, äkillisten uhkien varalta.

”Olen painottanut, että meillä täytyy olla valmius myös siihen, jos tapahtuu vaikka suur­onnettomuus, ketjukolari tai muu arkipäivän häiriötilanne. Missään ei ole luvattu, etteikö jotain muuta voisi tapahtua pandemian aikana.”

Joulukuussa toimintansa startannut Husin tilannekeskus saattaa tulevaisuudessa muodostua yhdeksi avaintyökaluksi terveydenhuollon toimintojen turvaamisessa.

Pahentunut koronatilanne näkyy paitsi terveydenhuollossa, myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas kertoo, että henkilökunnan sairastumisen vuoksi vuoroja on jouduttu perumaan niin bussi-, raide-, metro- kuin raitiovaunuliikenteessäkin.

Eniten perumisia on ollut bussiliikenteessä.

"Koronatauti on lisääntynyt kuljettajapuolella. Tällä hetkellä meidän peruttujen lähtöjen määrä on ollut päivätasolla yksi prosentti, noin parisataa lähtöä”, Kotikangas kertoo.

Määrä ei ole toistaiseksi kovin suuri, sillä Kotikankaan mukaan lähtöjä on kaikkiaan noin 20 000 päivässä. Yksittäisen matkustajan liikkumiseen vaikutukset voivat silti olla melkoiset.

"Kun yksittäinen kuljettaja on poissa ja hänelle ei saada sijaista ja jos sattuu huono arpa, voi omalla reitillä sekä meno- että paluusuunnan vuoro jäädä ajamatta.”

Kuljettajapulaa ja ajamattomia lähtöjä on ollut jonkin verran myös metro-, raide- ja raitiovaunuliikenteessä.

Kotikankaan mukaan raitiovaunu- ja metroliikenteessä otetaan tarvittaessa käyttöön viikonlopun aikataulut, mikäli kuljettajapula pahenee. Bussiliikenteen vuoroja on jo nyt vähennetty esimerkiksi runkolinjoilta, joissa on tavallisesti hyvin tiheät vuorovälit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat