Koululaisten testaaminen on jäämässä kotien vastuulle pääkaupunkiseudulla – ”Koulu ei voi terveydenhuollon tehtäviä hoitaa” - Kaupunki | HS.fi

Koululaisten testaaminen on jäämässä kotien vastuulle pääkaupunki­seudulla – ”Koulu ei voi terveydenhuollon tehtäviä hoitaa”

Kaupungit odottavat vielä valtakunnallista linjausta ja tarkempaa ohjeistusta testaamiseen.

13.1. 12:52

Koronaviruksen pikatestien suorittaminen koululaisille ja opiskelijoille näyttää jäävän pääkaupunkiseudulla enemmän kotien vastuulle. Kaupunkien mukaan kouluterveydenhuollossa ei ole riittävästi resursseja koululaisten laajoille testaamisille.

Hallituksen koronatyöryhmä suositteli viime perjantaina, että peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille tehtäisiin pikatesti kahdesti viikossa.

Lue lisää: Kiuru: Hallitus suosittaa nykyisten rajoitusten jatkamista ainakin kuun loppuun, suositusta etä­opetuksesta ei tule – Ravintoloiden aukiolo­aikaa rajataan kello 18:aan

Miten testaaminen käytännössä tapahtuisi, ei ole tarkalleen selvillä. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ei ole ehtinyt käsitellyt asiaa.

”Tässä nyt ohjeita, suosituksia ja linjauksia odotetaan”, sanoo Vantaan kasvatuksesta ja oppimisesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske.

Kaupungit kuitenkin lähtevät siitä, että testit tehdään kotona ja vastuu testaamisesta on huoltajilla eikä kouluilla.

”Koulu ei voi terveydenhuollon tehtäviä hoitaa. Kyllä se kotitestauksena pitäisi toteuttaa, jos tällaiseen ryhdytään”, Kalske sanoo.

Samaa mieltä on Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

”Kouluterveyshuolto ei sellaista kykene tekemään. Terveydenhoidon tila alkaa olla sellainen, että tässä on iso riski, että myös kouluterveydenhoitajia joudutaan siirtämään koronakriisin hoitoon sairaala- tai terveyskeskustyöhön”, Rinta-aho sanoo.

Testejä tarvitaan opiskelijoiden testaamiseen valtava määrä: Helsingissä yli 100 000 viikossa, Espoossa noin 90 000 ja Vantaalla noin 70 000.

”Se tarkoittaa valtakunnallisesti kahta miljoonaa testiä viikossa, jos testi tehdään kaksi kertaa viikossa ja siihen osallistuvat kaikki yleissivistävän ja ammattilaisen koulutuksen lapset ja nuoret”, Rinta-aho sanoo.

Testejä ei ole vielä hankittu Helsingissä, Espoossa eikä Vantaalla, mutta kaupungit valmistautuvat laajoihin hankintoihin.

Kaupunkien virkamiesten käsityksen mukaan testit maksaa valtio, mutta niiden jakelu hoidetaan todennäköisesti koulujen kautta.

Testaamisen tarkoituksena on ehkäistä taudin leviämistä. Oireet voivat olla hyvinkin lieviä ja huomaamattomia, Rinta-aho sanoo.

Milloin testejä pitäisi sitten ottaa?

”Varmaan eka testi alkuviikosta ja toinen joskus loppuviikosta torstain tietämillä. Jos tähän mennään, meidän pitäisi varmaan järjestää nettiin jokin opetusmateriaali, jossa näytettäisiin, miten se tapahtuu.”

Rinta-ahon mukaan testien saamiseen menee aikaa, eli hetkessä niitä ei koteihin jaeta.

”Kyllä siinä kaksi viikkoa helposti menee. Hankinnat täytyy kilpailuttaa, koska tarjolla on useampia testejä.”

Monissa kodeissa kotitestit ovat jo omaehtoisessa käytössä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat