Rasistinen solvaaminen äityi väkivallaksi asuintalossa Helsingissä – Pariskunta sai sakkorangaistuksen - Kaupunki | HS.fi

Rasistinen solvaaminen äityi väkivallaksi asuintalossa Helsingissä – Pariskunta sai sakkorangaistuksen

Uhri sai välikohtauksessa muun muassa kuhmuja, mustelmia sekä muistinmenetyksen.

13.1. 15:37

Pariskunnan rasistinen solvaaminen äityi väkivallaksi asuintalossa Helsingissä. Pesutuvassa ja saunatiloissa alkaneet tapahtumat sijoittuvat vuoden 2019 elokuuhun. Kyseessä on tuetun asumisen muoto.

Asianomistajan mukaan pariskunta teki naiselle ruumiillista väkivaltaa muun muassa tarttumalla tätä hiuksista. Pariskunnan nainen löi uhria nyrkillä kasvoihin samalla kun mies löi uhria harjalla ja kameralla niskaan, selkään ja käsivarteen.

Pahoinpidelty nainen sai kuhmuja vartaloonsa, mustelmia käsivarteensa sekä kipuja eri puolille vartaloa. Lisäksi uhrille aiheutui pahoinpitelystä muistinmenetys.

Asianomistaja vaati käräjäoikeudessa pariskunnalta yhteensä kivusta, särystä ja muista vammoista 2 000 euron korvaukset sekä psyykkisestä tilapäisestä haitasta 1 500 euron korvaukset.

Pariskunta kiisti syytteet. Mies kiisti lyöneensä asianomistajaa: hän oli kuullut naisten riitelyä pesutuvasta, ja mennyt tarkistamaan tilanteen.

Asianomistaja on toimittanut käräjäoikeudelle lääkärinlausunnot vammoistaan ja terveysaseman potilaskertomuksen käyntipäivältä. Käräjäoikeudella on ollut käytössään myös asianomistajan soittaman hätäkeskuspuhelun tallenne.

Pariskunnan ja asianomistajan välillä oli ollut sanaharkkaa jo aiemminkin, ja pariskunnan rouva oli asianomistajan mukaan nimitellyt häntä toistuvasti rasistisesti. Uhrin mukaan pariskunnan nainen oli saunassa kohdatessa viitannut asianomistajan etniseen taustaan ja uhannut soittaa paikalle poliisit. Nainen oli uhrin mukaan nimittänyt häntä muun muassa ”jihadistiksi”.

Ainakin yksi fyysisen yhteenoton yritys oli uhrin mukaan tapahtunut jo aiemmin. Silloin asianomistaja oli paennut naapuriin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime elokuussa pariskunnan miehen kahdesta erillisestä asianomistajaan kohdistuneesta pahoinpitelystä. Käräjäoikeus katsoi, että väkivalta oli kohdistunut miestä pienikokoisempaan naiseen, ja naista on samalla nimitelty rasistisesti. Samalla vaimo oli pidellyt asianomistajaa aloillaan.

Mies tuomittiin pahoinpitelystä 75 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 1 425 euroa. Vaimo tuomittiin pahoinpitelystä 45 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 240 euroa.

Lisäksi pariskunta velvoitetaan suorittamaan asianomistajalle korvaukseksi kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta ja psyykkisesti tilapäisestä haitasta yhteensä 1 650 euroa. Pariskunta velvoitetaan korvaamaan asianomistajan avustajalle todistelukuluja, palkkioita ja arvonlisäveroa yhteensä 2 556 euroa.

Hovioikeus hylkäsi tuomittujen jatkokäsittelyluvan, joten käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat