Ensimmäinen kouluviikko sujui rauhallisesti pääkaupunkiseudulla – ”Tilanne ei ole normaalia flunssa-aaltoa pahempi” - Kaupunki | HS.fi

Ensimmäinen kouluviikko sujui rauhallisesti pääkaupunki­seudulla – ”Tilanne ei ole normaalia flunssa-aaltoa pahempi”

Espoon, Helsingin ja Vantaan mukaan kouluissa ei ole tällä hetkellä syksyn tilannetta enempää poissaoloja.

Pääkaupunkiseudun peruskouluissa kevätlukukausi alkoi tällä viikolla lähiopetuksessa. Kuva Pukinmäenkaaren peruskoululta.

14.1. 16:29

Koronavirus ei ainakaan toistaiseksi ole näkynyt pääkaupunkiseudun koulujen arjessa aikaisempaa suurempana määränä tartuntoja tai poissaoloja, kerrotaan Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungeilta.

Tämän viikon alussa alkanut kevätlukukausi herätti ennen alkamistaan monilla tahoilla huolta vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö esitti koulujen alkua edeltäneellä viikolla, että koulujen kevätlukukausi tulisi aloittaa etäopetus­jaksolla. Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi pelkäävänsä, että kouluihin palaaminen ei ole turvallista.

Myös opetusalan ammattijärjestö OAJ vaati etäopetusta lukukauden alkuun. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan todennäköistä oli, että lähiopetus johtaisi siihen, että kouluväestä ja opettajista suuri osa sairastuu.

Helsingin perusopetusjohtaja Outi Salon mukaan Helsingin kouluissa tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Oppilaiden poissaolojen määrät vastaavat pitkälti viime vuoden lopun tilannetta.

Koronavirustilanne vaihtelee tällä hetkellä Salon mukaan koulukohtaisesti, mutta missään koulussa tilanne ei ole ollut huolestuttava. Salon mukaan sellaisissa kouluissa, joissa tartuntoja on ollut hieman enemmän, seurataan nyt tiiviisti tilanteen kehittymistä.

"Meillä on jo sen verran kokemusta tässä kahden vuoden aikana kertynyt, että koronaviruksen kanssa osataan jo tulla kouluissa toimeen.”

Helsingin tavoin myöskään Vantaalla uhkakuvat eivät ainakaan vielä ole perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan toteutuneet.

”Meillä oppilaiden poissaoloja on seurattu tarkasti, eikä kokonaisuutena poissaoloja ole ollut mitään valtavaa määrää”, Kalo kertoo.

Mikäli tilannetta vertaa vuoden 2021 syksyyn, on oppilaiden poissaolomäärissä ollut Kalon mukaan kasvua vain muutamia prosenttiyksiköitä. Koulujen henkilökunnan poissaoloista Vantaalla ei ole aivan yhtä tarkkaa seurantaa, mutta Kalon mukaan siinäkään ei ole ollut toistaiseksi nähtävissä mitään poikkeuksellista.

”Tilanne ei ole normaalia flunssa-aaltoa pahempi. Oikein kovassa influenssassa poissaoloja on ollut jopa tämänhetkistä tilannetta enemmän.”

Lue lisää: Vantaan korona­tilanne on vaikea – ”Kuin olisi seinään törmätty”

Espoossa tilanne on pysynyt vastaavasti lähes normaalina. Kaupungin suomenkielisen perusopetuksen johtaja Juha Nurmi kertoo, että poissaoloja on ollut vain hieman tavanomaista enemmän.

”Aika normaalisti on siis lukukausi alkanut. Toki sitten jos koronatartunnat sattuvat osumaan yksittäiseen kouluun tai henkilöstöryhmiin, joista on muutenkin pulaa ja vaikea saada sijaisia, voi tilanne vaikeutua”, Nurmi sanoo.

Hänen mukaansa tartunnat ovat kuitenkin nyt jakautuneet varsin tasaisesti. Tartunnan saaneet ovat myös sairastaneet pääosin koronavirustaudin lievänä, mikä on pitänyt tilanteen kaupungissa hyvänä.

Mikäli koronatilanne jossakin pääkaupunkiseudun koulussa yhtäkkiä pahenee, voidaan siihen kaupunkien mukaan reagoida nopeasti.

Mahdollisia toimenpiteitä heikkenevässä koronavirustilanteessa olisivat muun muassa luokkien yhdistämiset tai yksittäisten luokkien tai koulujen siirtäminen väliaikaisesti etäopetukseen.

”Nyt tällaisille toimille ei kuitenkaan ole näköpiirissä tarvetta”, Vantaan Ilkka Kalo korostaa.

Samalla linjalla on myös Espoon Nurmi, joka toteaa olevansa tällä hetkellä varsin optimistinen kevään suhteen.

”Toki korona voi aina yllättää, mutta siihen tähdätään, että opetus pystytään järjestämään mahdollisimman normaalisti.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat