Vantaan koronatilanne on vaikea – ”Kuin olisi seinään törmätty” - Kaupunki | HS.fi

Vantaan korona­tilanne on vaikea – ”Kuin olisi seinään törmätty”

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoi perjantaina, että sairaalahoidon tarve kasvussa ja henkilöstöresursseista alkaa olla pulaa.

14.1. 13:32 | Päivitetty 14.1. 15:23

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) kertoi perjantaina kaupungin nopeasti heikentyneestä koronatilanteesta, rokotusten etenemisestä ja uusista koronarajoituksista suorassa tiedotustilaisuudessa.

Viljasen mukaan koronaluvut ovat nousseet viime viikkoina kohtuuttoman korkeiksi.

”Kun näitä lukuja ja grafiikkaa katsoo, tulee mieleen, että aivan kuin olisi seinään törmätty”, hän kertoi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi torstaina 826 uudesta koronavirustartunnasta Vantaalla.

Viljanen kävi koronainfossa läpi tilanteen vaikutuksia kaupungin palveluihin. Vantaan vaikea koronatilanne vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon kiireettömiin palveluihin, joiden henkilöstöä voidaan tarvita kriittisten toimintojen turvaamiseen.

Vantaan sosiaali- ja terveyspalvelut on joutunut valmistelemaan kiireettömien toimintojen ja palvelujen supistamista. Asia on käsitelty edustuksellisella yhteistoimintamenettelyllä työnantajan ja henkilöstön edustajien kanssa 11. tammikuuta.

Ensivaiheessa henkilöstön siirrot pyritään toteuttamaan kartoittamalla vapaaehtoisia työntekijöitä, jotka olisivat halukkaita siirtymään tilapäisesti toimialan sisällä toisiin tehtäviin tai tekemään oman työnsä lisäksi lisä- tai ylityönä töitä toisessa tehtävässä.

“Tilanne on juuri nyt vakava, jonka takia on välttämätöntä, että pyrimme turvaamaan kriittiset toiminnot sosiaali- ja terveyspalveluissa. Samalla huoli henkilöstömme jaksamisesta on suuri. Teemme parhaamme, että muuttuvassa tilanteessa työntekijämme voisivat tehdä työtään siellä, missä heitä tarvitaan eniten”, Viljanen sanoi.

Vallitsevassa tilanteessa ei-kiireellisiä yhteydenottoja terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon pyydetään välttämään ja odottamaan koronatilanteen tasaantumista. Henkilöstön sairauspoissaolojen vuoksi jo varattuja vastaanottoja eri palveluissa saatetaan joutua siirtämään tai perumaan, ja niistä tiedotetaan asiakkaita erikseen.

Viljasen mukaan rokotusaikoja on tarjolla runsaasti, ja hän kehottaa vielä rokottamattomia varaamaan ajan rokotuksiin.

Rokotusaika suositellaan varaamaan ensisijaisesti sähköisesti osoitteesta koronarokotusaika.fi.

Vantaalaisista 33,4 prosenttia on saanut kolmannen koronarokotteen, mikä tarkoittaa, että kolmesti rokotettuja vantaalaisia on noin 81 000.

Lue myös: Uusia korona­tartuntoja raportoitu 14 277 – HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot korona­tilanteesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat