Hiihtäminen onnistuu yhä vajaalla kymmenellä tykkilumiladulla pääkaupunkiseudulla, luonnonladut ovat lohduttomassa kunnossa - Kaupunki | HS.fi

Hiihtäminen onnistuu yhä vajaalla kymmenellä tykki­lumiladulla pääkaupunki­seudulla, luonnonladut ovat lohduttomassa kunnossa

Lämmin ja sateinen sää kurittaa monia latuja. Tilanne ei parane ennen kuin sää kylmenee uudelleen ja lunta tulee lisää.

Latu oli ankeassa kunnossa Helsingin Keskuspuistossa torstai-iltana. ”Todellinen Suomi 2100 -dystopia”, kuvailee kuvan ottanut HS:n luontokadon kirjeenvaihtaja Petja Pelli.

14.1. 19:16

Hiihtääkö vai ei? Pääkaupunkiseudun ulkoliikuntakarttaa katsomalla ei hyvältä näytä. Hiihtoladut hehkuvat punaisena kuin verisuonet.

”Suurin osa laduista on suljettu”, sanoo Helsingin laduista vastaava tiimiesimies Mircos Kienanen.

Latujen heikon kunnon on saanut moni kaupunkilainen todeta itse sukset jalassa. Aktiivisena hiihtäjänä tunnetun toimittaja Unto Hämäläisen mukaan hiihto-olosuhteet muuttuivat Helsingissä äkisti.

”Hiihdin [perjantaina] päivällä Malmin lentokentän ympäri. Vielä eilen illansuussa reitti oli loistavassa kunnossa, mutta illan ja yön vesisade ja aamun kylmyys olivat tehneet tehtävänsä. Reitti oli kuin jäärata”, hän kertoo.

”Mäet olivat hankalia, ja oksia oli paljon. Hankalaa, ei nautinnollista hiihtämistä. Luulenpa, että on luonnonlatujen koko kuva pääkaupunkiseudulla. Tykkilumiladut eivät taida olla moksiskaan.”

Näin näyttää todella olevan.

Hiihtämään pääsee, jos näkee vaivaa, eli pakkaa hiihtovarusteet autoon tai lähtee varusteiden kanssa seikkailemaan joukkoliikenteeseen: pääkaupunkiseudulla on vajaat kymmenen tykkilumilatua, joissa suksi luistaa haastavista sääolosuhteista huolimatta.

Lumetettuja latuja on ainakin Espoossa Oittaalla, Puolarmaarissa ja Leppävaarassa, Helsingissä Paloheinässä ja Mustavuoressa sekä Vantaalla Hakunilassa ja Petikossa.

Esimerkiksi Hakunilassa ja Oittaalla onnistuu noin viiden kilometrin kierros, Paloheinässä vajaan kolmen kilometrin lenkki.

”Iltapäivällä latu ei enää luistanut kuin junan kisko.”

Vantaan kaupungin markkinointipäällikkö Laura Invenius vakuuttaa, että Hakunila pidetään hiihtokunnossa säässä kuin säässä, sillä siellä järjestetään hiihdon Suomen Cupin osakilpailu ensi viikolla.

Petikon osalta hän ei lupaa latu-uraa.

”Urat menevät nopeasti huonoon kuntoon, kun tulee lämpimät kelit. Sään armoilla ollaan, lisää lunta kaivataan.”

Tarvittaisiin ennustajan taitoja, jotta pystyttäisiin sanomaan, milloin tilanne paranee ja ladut saadaan kelvolliseen kuntoon, Mircos Kienanen sanoo.

”Latuja ei voida ajaa, kun on plussakeli ja lunta on niin vähän. Jos sulaminen loppuisi ja saataisiin kuiva keli, kymmenenkin sentin lumikerros riittäisi.”

Paloheinässä suksi luisti torstaina.

Tilanne ei ole silti toivoton, sanoo espoolainen latubongari Harri Hollo. Päinvastoin.

”Ei mitään huolta hiihtäjillä. Tykkilumiladut kyllä kestävät vesisateet. Ehdottomasti kannattaa lähteä ladulle.”

Hollo tietää, mistä puhuu: hän hiihtää päivittäin ja kiersi viime vuonna kaikki pääkaupunkiseudun ladut. Viime päivinä Hollo on hiihdellyt Helsingin ja Espoon tekoladuilla.

”Tänään [perjantaina] olin Oittaalla, tulin puoli tuntia sitten himaan. Se on huippukunnossa. Lunta on noin puoli metriä, eikä se sieltä lähde.”

Kulutus on kuitenkin kovaa, koska hiihdettäviä latuja on niin vähän.

”Iltapäivällä latu ei enää luistanut kuin junan kisko. Paloheinässä piti eilen olla kakkossukset jalassa, kun pohja raapi savea tai heinää.”

Kolmossuksia Hollo ei ole vielä tarvinnut. Ne täytyy kaivaa varastosta sitten, kun tilanne on todella toivoton.

”Niillä voi mennä mihin vain.”

Paloheinässä kelpasi hiihtää torstaina.

Lue lisää: Onko Helsingin talvi jo ohi? "Hetkeen se ei ole tulossa takaisin”, vastaa päivystävä meteorologi

Lue lisää: Pakkasten jälkeen föhn-tuuli hönkäisee, ja luvassa on jopa seitsemän plus­astetta

Lue lisää: Helsinkiin on kunnostettu viikon­lopun aikana uusia latuja, ympäri kaupunkia pääsee jo hiihtämään

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat