Länsi-Uusimaa uhkaa sote-uudistuksen myöhäistämisellä mikäli lisärahaa ei tipu - Kaupunki | HS.fi

Länsi-Uusimaa uhkaa sote-uudistuksen myöhäistämisellä mikäli lisärahaa ei tipu

Ongelmaksi ovat muodostuneet uuden hyvinvointialueen vaatimat tietotekniset muutostyöt.

Sanna Svahn vaatii lisää rahoitusta.

14.1. 19:31

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vaatii valtiolta lisärahoitusta sote-uudistuksen loppuun viemiseksi. Hyvinvointialueen valmistelutoimielimen mukaan ilman lisärahoitusta Länsi-Uudellamaalla ei ole kykyä ottaa kuntien palveluita ensi vuoden tammikuussa.

Ongelmakohdaksi ovat muodostuneet uuden hyvinvointialueen ICT-, eli tietotekniikkakustannukset. Länsi-Uudellamaalla kymmenen kuntaa irrotetaan nykyisistä emo-organisaatioistaan uuden hyvinvointialueen perustamista varten.

Lue lisää: Miten sovitetaan yhteen 36 potilas­tieto­järjestelmää? ”Piti kääriä hihat”, sanoo Espoossa historiallista hallinnon uudistusta johtava Sanna Svahn

Länsi-Uudellamaalla valmistellaan tällä hetkellä tammikuussa 2023 voimaan tulevaa sote-uudistusta, eli sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen siirtymistä kunnilta hyvinvointialueille.

Muutoksen väliaikaiselle valmistelutoimielimelle myönnettiin joulukuussa valtionavustus, mutta tämä ei valmistelijoiden mukaan riitä kattamaan tarvittavia tietoteknisiä muutostöitä.

”Nyt saadulla rahoituksella palvelujen siirto hyvinvointialueelle ei ole mahdollista vuoden 2023 alussa. Valmistelussa sitoudumme siirtämään palvelut hyvinvointialueelle mahdollisimman nopeasti ja asteittain, kunhan rahoitus järjestyy”, sanoo väliaikaisen valmistelutoimielimen puheenjohtaja Sanna Svahn tiedotteessa.

Svahn valittiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen määräaikaiseksi muutosjohtajaksi helmikuun 2022 loppuun saakka. Tämän jälkeen hyvinvointialueiden johtoon nousevat aluevaltuustojen valitsemat hyvinvointialuejohtajat.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tulee olemaan maantieteellisesti Uudenmaan laajin sote-alue. Siihen kuuluvat Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, perusturvakuntayhtymä Karviainen (Karkkila ja Vihti) sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Hyvinvointialue järjestää jatkossa sote- ja pelastuspalveluita noin 475 000 asukkaalle.

Uudellamaalla useat kunnat ja hyvinvointialueet ovat kantaneet huolta uudistuksen aikataulupaineesta.

Lue lisää: Espoon perus­turva­johtaja sote-uudistuksesta: Länsi-Uudella­maalla ei mahdollisuutta ottaa järjestämis­vastuuta vuonna 2023

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle esitetään ensisijaisena ratkaisuna valtion lisärahoitusta ICT-muutostöille. Toissijaisena vaihtoehtona, mikäli lisärahoitusta ei ole mahdollista saada, käynnistetään helmikuuhun mennessä suunnitelma palvelutuotannon siirron viivästyttämisestä ja vaiheistamisesta.

Mikäli tähän malliin mennään on mahdollista, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ei tarjoa kaikkia sote- ja pelastuspalveluita heti vuoden 2023 alusta lähtien.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat