Helsinki kaavailee poikkeuksellista rajoitusta: Mellun­kylän uudelle alueelle vain tietynlaisia ostajia

Helsinki haluaa ehkäistä Mellunkylän alueellista eriarvoistumista rakentamalla sinne lisää omistusasuntoja.

Uudet kerrostalot tulisivat Mellunmäen metroaseman yhteyteen Mellunkylän kaupunginosassa.

5.3. 18:58

Helsinki kaavailee lisäävänsä omistusasuntojen määrää Itä-Helsingin Mellunkylässä.

Metroaseman yhteyteen on suunnitteilla kaksi kerrostaloa, joista toisesta voisi tulla 16-kerroksinen maamerkki.

Erityistä kohteessa on se, että kaupunki aikoo rajata suuret sijoittajat asuntojen ostajien ulkopuolelle. Lisäksi yksiöille asetetaan kokovaatimuksia.

Käytännössä Helsinki edellyttää tontin varausehdoissa, että ainakin toinen rakennuksista toteutetaan omistusasuntotuotantona ja että omistusasunnot tulee markkinoida ja myydä luonnollisille henkilöille.

Kokonaan asuntojen päätymistä sijoituskohteiksi ei ole kuitenkaan mahdollista estää, sillä myös luonnollinen henkilö voi ostaa asunnon ja vuokrata sen eteenpäin.

Huoneistoista vähintään 40 prosenttia pitää olla perheasuntoja eli kolmioita tai sitä suurempia ja yksiöistä 75 prosenttia kooltaan vähintään 30 neliötä. Tällä kaupunki pyrkii ehkäisemään miniasuntoihin liittyviä ongelmia.

Lue lisää: Rakennuttaja keksi tavan kiertää sääntelyä: Vantaalle tehtiin talo, jonka asunnoissa on vessa eteisessä – ”Mielestäni tämä on innovatiivinen ratkaisu”

Kaupunki­ympäristö­lautakunta näytti suunnitelmalle vihreää valoa kokouksessaan helmikuun puolivälissä. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto. Hanke vaatii myös asemakaavan muutoksen.

Suunnitteilla oleva uudiskohde on Helsingin sääntelemättömässä omistusasuntotuotannossa ensimmäinen, jossa kaupunki kiinnittää erityistä huomiota asuntojen omistuspohjaan.

Syynä on se, että vapaarahoitteiseen omistusasuntotuotantoon on viime vuosina tullut toimijoita, jotka ovat hankkineet vapaarahoitteiseen vuokra-asuntokäyttöön suuria määriä asuntoja.

Se ei ole kaupungin kannalta toivottavaa, sanoo Helsingin apulaispormestari ja kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Helsingin sekoittavan asuntopolitiikan tavoitteena on, että asuinalueilla olisi erilaisia asuntoja kaupungin vuokra-asunnoista kovan rahan vuokra-asuntoihin ja asumisoikeusasunnoista omistusasuntoihin.

Nyt Mellunkylä on vuokra-asuntovaltaista aluetta.

”Tämän takia on tehty ehto asuntojen myymisestä luonnollisille henkilöille, jotta voitaisiin olla varmemmalla pohjalla siitä, että omistusasuntotuotanto todella menee asuntoja ostavien omaan käyttöön.”

Omistusasuntojen määrän lisääminen Mellunkylän alueella on myös yksi tapa ehkäistä alueellista eriarvoistumista ja kohottaa huonossa kunnossa olevan metroaseman seudun profiilia, Sinnemäki sanoo.

Mellunkylä on yksi Helsingin kolmesta kaupunkiuudistusalueesta, jonka asukasmäärää kaupunki pyrkii kasvattamaan.

Alue on lähivuosina suurten muutosten keskellä. Sieltä aiotaan purkaa seitsemän 1960-luvun kerrostaloa, joiden tilalle rakennetaan 16 uutta.

Samanlaisia suunnitelmia Helsingillä on Mellunkylään kuuluvassa Vesalassa. Kaupunki haluaa eroon seitsemästä vanhasta kerrostalosta, jotta sinne saadaan lisää uusia asuntoja.

Muutokset kytkeytyvät myös joukkoliikenneuudistuksiin. Kulkuyhteydet Mellunkylän seudulle paranevat eri puolilta tulevaisuudessa, kun uudet pikaraitiolinjat alkavat palvella alueen asukkaita nykyisen metron lisäksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat