Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston johtoon nousee kyber­turvallisuuden asiantuntija Jarno Limnéll

Valtuuston historian ensimmäisessä kokouksessa valtaa jaettiin varsinkin Espoon kuntapolitiikassa keskeisille poliitikoille.

Jarno Limnéll vaalien jälkeisenä päivänä.

7.3. 20:14

Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston puheenjohtajaksi on valittu espoolainen Jarno Limnéll (kok).

Limnéll tunnetaan ennen kaikkea työstään kyberturvallisuuden työelämäprofessorina, mutta hän keräsi myös viime vuonna suuren äänimäärän sekä kunta- että aluevaaleissa.

Limnéll aloittikin puheensa turvallisuuspolitiikasta ja muistutti, että uuden hyvinvointialueen pitää olla valmiina huolehtimaan ihmisistä, jotka joutuvat lähtemään kodeistaan Ukrainan sodan vuoksi.

Tästä hän siirtyi kuvailemaan uuden valtuuston alkua historialliseksi ja sanoi myös sen vaativan yhdessä toimimista.

”Me emme ole täällä edustamassa omaa kotikaupunkia tai kotikuntaa. Me edustamme koko Länsi-Uuttamaata”, tuore puheenjohtaja totesi.

Aluevaltuusto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa Espoon Otaniemeen maanantai-iltana.

Varapuheenjohtajiksi valittiin espoolainen Saara Hyrkkö (vihr) ja espoolainen Henrik Vuornos (kok). Kolmannen varapuheenjohtajan paikat jakavat espoolainen Maria Guzenina (sd) ja espoolainen Mervi Katainen (kok).

Aluehallituksen puheenjohtajaksi puolestaan nousee espoolainen kansanedustaja ja lääkäri Mia Laiho (kok). Ensimmäisen varapuheenjohtajan paikan jakavat lohjalainen Joona Räsänen (sd) ja Guzenina (sd). Toiseksi varapuheenjohtajaksi astuu inkoolainen Henrik Wickström (r).

Paikkajako oli siis odotetusti sekä Espoon kuntapolitiikasta tuttujen poliitikkojen että kokoomuksen juhlaa, mutta niin olivat vaalitkin.

Valtuuston eniten keskustelua aiheuttanut tehtävä asialistalla oli päättää Länsi-Uudenmaan hallintosäännöstä eli siitä, miten päätöksenteko alueella toimii.

Laki asettaa tähän rajat, mutta aluevaltuustot voivat esimerkiksi itse linjata, millaisia päätöksentekoelimiä valtuuston ja hallituksen alle rakennetaan. Länsi-Uudellemaalle tulee esimerkiksi palvelu- ja resurssilautakunta, tulevaisuus- ja kehittämislautakunta sekä valmius - ja turvallisuuslautakunta.

Länsi-Uudenmaan päättäjät tarkentavat hallintosäätöä vielä useaan otteeseen tämän vuoden aikana, siis esimerkiksi tarkempaa vallanjakoa hallituksen ja lautakuntien välillä.

Valtuusto myös perusti hyvinvointialueen johtajan viran, johon aletaan nyt etsiä sopivaa ihmistä.

Järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta siirtyy uusille alueille vuodenvaihteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat