Mielenosoittajat seisoivat metsätyökoneen tiellä Malmin lentokentällä – Ihmisten siirtämiseen tarvittiin poliisin käyntiä

Mielenosoittajat ovat estäneet rakennustöitä Malmin lentokentällä. Paikalle kutsuttiin poliisi kaksi kertaa keskiviikon aikana.

Saija Suojärvi (keskellä) ja muut mielenosoittajat keskustelivat poliisin ja kaupungin edustajan kanssa iltapäivällä.

9.3. 15:47

Maakaasuputken siirtourakka on aiheuttanut protesteja Malmin entisellä lentokentällä keskiviikkona.

Rakennustöitä vastustavat mielenosoittajat ovat yrittäneet estää metsätyökoneen etenemistä seisomalla työkoneen tiellä.

Siirtourakka alkoi puidenkaadolla kenttäalueen länsipuolella, missä on tehty havaintoja liito-oravista.

Metsätöitä protestoivan Kimmo Rantasen mukaan poliisit ovat käyneet paikan päällä jo kahdesti.

”Aamulla urakoitsija teki töitä Sepänpuiston puolella Tullivuorentien länsipuolella. Poliisi pyysi siirtymään sivummalle. Iltapäivällä metsäkone ja nosturi siirtyivät tänne kenttäalueen tuntumaan, ja silloin me estimme sahaustoiminnan. Poliisi pyysi siirtymään sieltä pois”, Rantanen kertoo.

Rantanen kritisoi kaupunkia, joka teetättää puunkaatoa, vaikka suunnittelu kaasuputken linjauksesta on vielä kesken.

Puunkaato ja sitä vastustava mielenosoitus alkoivat keskiviikkona Tullivuorentien tuntumassa.

Puidenkaatoa ovat kritisoineet niin Helsingin luonnonsuojeluyhdistys Helsy kuin Malmin lentoaseman aktiivit. Puita kaadetaan Sepänpuistosta kenttäalueelle ulottuvalla parin kilometrin matkalla noin 15 metriä leveä kaistale. Työmaa-alueesta osa on puutonta.

Helsy vetosi maaliskuun alussa Helsingin virkamiesjohtoon, jotta metsikköön ei koskettaisi ennen kuin kaavoitus on valmistunut.

Ely-keskus on omassa lausunnossaan edellyttänyt, että Helsingin kaupunki laatii Malmin lentoasemalle suunnitelman, jossa huomioidaan liito-oravan elinalueet, elinalueiden väliset kulkuyhteydet sekä alueelta ympäröiviin metsiin osoitettavat kulkuyhteydet.

Helsingin kaupungilla on puunkaatoon maisematyölupa. Maisematyölupaa varten on saatu lausunnot ely-keskuksen lisäksi myös kaupungin ympäristönsuojelun yksiköstä.

Puustoa liito-oravien ydinalueelta on arvioitu poistuvan 317 neliömetriä, joka on noin kaksi prosenttia ydinalueen vajaan 1,5 hehtaarin pinta-alasta.

Maastokäynnin perusteella ympäristönsuojelun ja -ohjauksen yksikkö arvioi, ettei kaasuputken rakentamisen takia jouduta kaatamaan puita tunnetulta liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikalta tai tunnettuja liito-oravan papanoimia puita.

Omassa lausunnossaan ely-keskus on huomauttanut, että jos puunkaatoa ei ole mahdollista rajata liito-oravien ydinalueiden ulkopuolella, on varmistettava, ettei toimenpiteillä heikennetä tai hävitetä liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja.

Helsinki on aloittanut entisen lentokenttäalueen asemakaavoituksen Nallenrinteeksi nimetyltä alueelta kentän eteläpuolella. Myös lentoasemakortteleiden kaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa.

Molemmista asemaavoista on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen.

Helsinki on suunnitellut näille kahdelle kaava-alueelle asuntoja liki 5 000 ihmiselle.

Maakaasuputki on siirrettävä, koska sen nykyinen linja kulkee tulevien asuintalojen alla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat