Helsingin Oulunkylään aletaan kesällä rakentaa taloa, joka muistuttaa erehdyttävästi 1920-luvun arkkitehtuuria

Talo ja sen pihapiirin kaksi muuta taloa kuuluvat Helsingin kaupungin hankkeeseen, jossa kehitetään kerrostaloasumista ja -rakentamista.

Oulunkylään Käskynhaltijantien ja Mestarintien kulmaukseen suunniteltu talo on kerännyt kiitosta sosiaalisessa mediassa.

14.3. 2:00 | Päivitetty 14.3. 8:28

Helsingin Oulunkylään aletaan kesällä rakentaa uutta kerrostaloa, joka on ulkonäöltään vanhaa aikaa henkivä. Sosiaalisessa mediassa nyt ennakkomarkkinoinnissa olevaa taloa on kiitelty ja kehuttu.

”Muualla Euroopassa on osattu jo pitkään. Suomessa rakennetaan edelleen lähinnä rumia laatikoita.” Näin Oulunkylään rakennettavaa taloa on hehkutettu muun muassa Lisää kaupunkia Helsinkiin -facebook-ryhmässä.

Talossa on myös käytetty sata vuotta vanhoja rakennustapoja. Mallia on otettu muun muassa Töölön 1920–1930-luvuilla rakennetuista tiilisistä kerrostaloista. Masardikatto puolestaan muistuttaa 1800-luvun rakennustyyliä.

Mestarintien ja Käskynhaltijantien kulmaukseen ensi vuoden lopulla valmistuvan talon runkorakenne on tehty perinteisellä massiivitiilimuurauksella kuten sata vuotta sitten Töölössä.

Toisin kuin tavallisesti nykytaloihin Oulunkylän uudiskohteeseen ei rakenneta koneellista ilmastointia vaan painovoimainen ilmanvaihto eli sekin kuten sata vuotta sitten. Muutenkin taloon tulee mahdollisimman vähän tekniikkaa. Talossa siis sovelletaan hyväksi havaittuja perinteisiä ratkaisuja nykyrakentamiseen ja nykyarkkitehtuuriin.

Oulunkylään valmistuvaan kuusikerroksiseen ja osittain kolmekerroksiseen taloon tulee 29 asuntoa ja kolme porrashuonetta. Talon rakennuttajana on arkkitehtien perustama Kestävät kodit.

Talon toisen arkkitehdin, Avarrus arkkitehtien Pauli Siposen mukaan on mielenkiintoista, että Helsingissä saadaan variaatiota nykyiseen rakennustapaan.

”Niin, että karrikoiden betonielementti ei ole se ainoa vaihtoehto. Isossa kuvassa ajatus on se, että pystytään tarjoamaan kuluttajille monipuolisempaa valikoimaa asuntoja”, Siponen sanoo.

”Töölöläis-, punavuorelais- ja kaartinkaupunkilaiset vanhat talot toimivat hirmu hyvin”, Siponen lisää.

Oulunkylän talo näyttää ulospäinkin havainnekuvissa uusvanhalta.

”Toki massiivisesta julkisivumuurauksesta, jossa ei ole eristettä, seinälle tulee paksuutta. Ei tosin verrattomasti paksumpi kuin elementtikerrostaloissa. Mansardikatto taas korostaa kaupunkikuvallisuutta.”

Suomessa taloihin alettiin alettiin rakentaa koneellisia ilmanvaihtoja 1970-luvulla. Sitä ennen taloissa oli painovoimainen ilmanvaihto, joka kehittyi koko ajan.

1960-luvulla taas yleistyivät elementtitalot, joissa on todettu enemmän sisäilmaongelmia kuin 1900-luvun alkupuoliskon kerrostaloissa.

Mansardikatto tuo taloon tunnelmaa.

Asunto-osakeyhtiö Muurarimestari kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan, joka keskittyy kerrostaloasumisen laatuun.

Ohjelmaan hyväksytään hankkeita, jotka kehittävät kerrostaloasumista ja -rakentamista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat