Helsingin ja Moskovan välisestä ystävyydestä jäi jäljelle lattiaan pultattu kassa­kaappi

Helsinki yritti irrottautua kaupunkien välisestä vuokrasopimuksesta, mutta moskovalaiset eivät halunneet sitä.

Moskovan talosta on jäljellä kyltti toimistotilojen ovessa. Toiminta päättyi virallisesti vuonna 2019.

20.3. 14:25 | Päivitetty 20.3. 14:57

Katajanokan tulli- ja pakkahuone kylpee kevätauringossa, ja sen ovet käyvät tiuhaan, kun Katajanokan hotellin rakennusmiehet kulkevat firmojen taukotiloihin.

Toisessa kerroksessa on huomattavasti hiljaisempaa. Vain Moscow House -kyltti ovessa sekä lattiaan pultattu mittava kassakaappi kertovat tarinaa neljännesvuosisadan kestäneestä yhteistyökuviosta Helsingin ja Moskovan kaupunkien välillä.

Siellä sijaitsi aikanaan Moskovan talona tunnettu satojen neliöiden suuruinen tila, jonka oli määrä toimia tukikohtana niille venäläisyrityksille, jotka oli rekisteröity myös Suomen markkinoille.

Toisin kuitenkin kävi. Kun 25-vuotinen vuokrasopimus päättyi vuonna 2019, myös Moskovan talon taru oli lopussa.

Toisen kerroksen aulatiloja hallitsee suuri kattoikkuna. Ovi takaseinällä vie Moskovan talon entisiin toimistotiloihin, joissa nyt on uusia vuokralaisia.

Moskovan talon vastine eli suomalaisyrityksiä palveleva liki samansuuruinen tila sijaitsi Moskovan Rostovskij pereulokilla.

Kaupunkien välinen järjestely oli solmittu vuonna 1994. Silloin mukana oli Helsingin lisäksi useita muitakin suomalaiskaupunkeja, mutta ne irtaantuivat järjestelystä vähitellen. Vuonna 2007 jäljellä oli enää vain Helsingin kaupunki.

Ajatuksena oli, että suomalaiset ja venäläiset henkilöt ja yritykset käyttäisivät taloja kaupan, talouden, kulttuurin ja tieteen kehittämiseksi.

Helsingin kaupungin omistama markkinointiyhtiö Helsinki Region Marketing (HRM) keräsi Moskovan Helsinki-talosta vuokratuloja, joilla sitten kustannettiin Katajanokan pakkahuoneen vuokrat Helsingin kaupungille.

Järjestely toimi hyvin niin kauan kuin suomalaisyrityksillä oli kiinnostusta Venäjän markkinoille. Moskovan vuokrat olivat tunnetusti kalliita, ja suomalaisten hallitsema tila tuntui turvalliselta.

Suomalaisyritysten kiinnostus alkoi hiipua, kun vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja Ukrainan itäosat.

Lue lisää: Vuokralaiset jättivät Moskovassa sijaitsevan Helsinki-talon – Helsinki joutui talonvaihdossa maksumieheksi

Gustaf Nyströmin suunnittelema tulli- ja pakkahuone valmistui vuonna 1901. Satamatoiminnot loppuivat siellä 1970-luvun puolivälissä. Helsingin kaupunki on vuokrannut tiloja eri yrityksille.

Vastavuoroisten kaupunkitalojen talous nyrjähti tämän jälkeen pois tasapainosta. Lopulta oltiin tilanteessa, jossa Helsingin kaupunki joutui vuonna 2018 pääomittamaan HRM:a 100 000 eurolla, jotta se olisi pysynyt pystyssä.

Helsingin kaupungin entinen rahoitusjohtaja Tapio Korhonen muistaa, että kaupunki yritti vuosia päästä eroon kaupunkien välisestä sopimuksesta.

”Me katsoimme, ettei tästä sopimuksesta ollut Helsingin kaupungille vastaavaa hyötyä, koska meidän ymmärryksemme mukaan venäläisyritykset eivät kauhean paljon käyttäneet Moskovan taloa Katajanokalla. Näytti siltä, että yritykset halusivat lähinnä osoitteen Suomessa”, muistelee vuonna 2016 eläkkeelle siirtynyt Korhonen.

Mittava kassakaappi on jäänyt komistamaan uuden vuokralaisen toimistotiloja. Se on pultattu lattiaan kiinni, joten siirto ei helposti onnistuisi.

Kaupungin tyytymättömyydellä ei ollut merkitystä, koska Moskovan kaupunki ei halunnut purkaa vuokrasopimusta ennen sen päättymistä.

Moskovan talon Kyprokselle rekisteröity osakeyhtiö on ajettu alas viime vuonna. Myös HRM:n toiminta on päättynyt.

Moskovan talo oy:n hallituksen viimeinen puheenjohtaja Martti Huttunen kertoo, ettei hänen aikanaan vuoden 2018 kesäkuun ja vuoden 2020 helmikuun välisenä aikana pakkahuoneen tiloissa enää järjestetty tapahtumia.

Tullikonttorin vanhoja toimistoja on nyt vuokrattu markkinointi- ja it-alan yrityksille. Myös Moskovan talon entisissä tiloissa toisessa kerroksessa on jo uudet vuokralaiset, eikä paluuta neljän vuoden takaiseen aikaan ole näkyvissä.

Mittavaa kassakaappia ei kukaan ole pystynyt siirtämään, joten siitä on tullut tyhjien virvoitusjuomapullojen ja -tölkkien varasto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat