Aivan tavalliselle alueelle Helsingissä nousee nyt asuntoja, joiden hinta hipoo ennätyksiä

Helsingin Pitäjänmäessä kaupataan uusia yksiöitä, joiden neliöhinta hipoo jo kalliimpien alueiden hintaennätyksiä.

Havainnekuva Ilmarisenpuiston uusista taloista Pitäjämäessä.

17.3. 2:00 | Päivitetty 17.3. 7:04

Pitäjänmäen teollisuusalueella Strömbergin puiston vieressä myydään yksiöitä hulppeaan hintaan, vaikka alue ei muuten ole erityisen kallis.

SRV Kotien Strömbergin Ilmarisenpuiston huhtikuussa valmistuvat yksiöt ovat myynnissä 237 300 – 258 700 euron velattomaan hintaan. Taloissa 28–30,5 neliön kokoisten yksiöiden neliöhinnat ovat lähellä 8 800 euroa ja kalleimpien yksiöiden neliöhinta velattomassa hinnassa on yli 9 000 euroa.

Yksiöt kahdeksan kilometrin päässä Helsingin keskustasta vanhalla teollisuusalueella ovat siis kalliimpia kuin vaikka perinteisesti kalliissa Kalliossa kantakaupungissa.

Pitäjänmäen teollisuusalueella asuntojen neliöhinta vuonna 2020 oli keskimäärin 5 094 euroa ja viime vuonna 5 560 euroa. SRV Kotien nyt myynnissä olevat yksiöt ovat reilusti Pitäjänmäen teollisuusalueen keskimääräistä hintaa kalliimpia.

Asuntojen neliöhinnat nousivat Pitäjänmäessä vuodessa 9,1 prosenttia, kun koko Helsingissä asuntojen hinnat nousivat keskimäärin 6,3 prosenttia.

Myynnissä olevat asunnot ovat talossa, joka on rakennettu Konalaan siirtyneen Kalevala Korun tehtaan entiselle paikalle.

SRV Kotien verkkosivuilla kohdetta mainostetaankin näin: ”Oletko joskus haaveillut elämästä vanhalla ruukin alueella? Paikassa, joka kuohuu historiaa ja jossa häkellyttävän kaunis luonto on yhä läsnä kosken kuohun ja pauhun muodossa.”

Lähellä ovat Talin ulkoilu- ja urheilualueet. Pitäjänmäen rautatieasemalle on puoli kilometriä.

Kun pikaraitiotie Raide-Jokeri valmistuu, lähimmälle raitiotieasemalle on 200 metriä.

SRV:n asuntoliiketoimintajohtaja Jorma Seppä kertoo, että kohteen asunnot ovat olleet kysyttyjä. Kun asuntoja on ollut tarjolla yhteensä 68, jäljellä on nyt enää kahdeksan yksiötä.

Seppä uskoo, että viimeiset yksiötkin menevät pikaisesti, kun rakennustyöt tulevat valmiiksi. Hän perustelee tätä sijainnilla ja omalla tontilla.

"Asuinkorttelin kolmen talon kokonaisuudesta Ilmarisenpuisto on viimeinen, joten lähiympäristö on talon valmistuessa rauhallinen", hän lisää.

Asumiseen erikoistuneen luottolaitoksen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että Raide-Jokerin läheisyys nostaa asuntojen hintoja.

”Meillä on pääkaupunkiseudulta tutkimusnäyttöä esimerkiksi siitä, että länsimetron jatke on nostanut metroasemien välittömässä läheisyydessä olevien asuntojen hintoja verrattuna verrokkeihin.”

Vaikka Raide-Jokeri nostaa hintoja, Brotheruksen mukaan sen ei pitäisi nostaa yksiöiden hintoja lähiöissä vielä Kallion tasolle.

”Kehitys asuntojen hinnoissa Raide-Jokerin läheisyydessä on ollut ehkä nelisen prosenttia kovempaa kuin verrokkialueilla.”

Strömbergin koski, Strömbergin puisto ja ulkoilu- ja urheilualueiden läheisyys voivat Brotheruksen mukaan vaikuttaa hintaan.

”Uudiskohteet uniikeilla paikoilla voivat olla kalliimpia kuin muualla.”

Raide-Jokerin läheisyydestä ja uniikista ympäristöstä huolimatta Brotherus pitää Pitäjänmäen yksiöitä kalliina.

Kuulostaa kovalta hinnalta varsinkin tässä tilanteessa, kun nimenomaan yksiöiden markkina on yskinyt sekä vuokra-asunnoissa että asuntojen myynnissä”, Brotherus sanoo.

Yksiöiden hintoihin on perinteisesti vaikuttanut sijoittajien kiinnostus niihin erityisesti opiskelijakaupungeissa. Nyt koronapandemia iski erityisesti vuokra-asuntoihin. Opiskelijat ovat opiskelleet etänä eli he eivät ole välttämättä tarvinneet yksiötä opiskelukaupungissaan.

Palvelualoilla kuten ravintola-alalla oli korona-aikana sulkuja ja rajoituksia.

”Palvelualoilla on tyypillisesti paljon vuokra-asujia. Kun töitä ei ole kaupungeissa ollut, niin vuokra-asuntoihin ei ole ollut tunkua.”

Brotheruksen mukaan taas ne, jotka ostavat yksiön omaksi kodikseen, ovat myös kärsineet pandemiasta.

”Yksiöitä ostavat ovat kärsineet pahemmin kuin isompia asuntoja ostavat asunnonvaihtoiässä olevat valkokaulustyöntekijät”, Brotherus sanoo.

Hänen mukaansa ei ole merkkejä, että yksiöt kauempana Helsingin keskustassa alkaisivat yleisesti kallistua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat