Mies ajelutti teinipoikia pelkkään kylpytakkiin pukeutuneena – Hovioikeus tuomitsi vankeuteen

Mies on jo aiemmin saanut kaksi vankeustuomiota raiskauksesta ja lukuisista lähinnä lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

18.3. 10:18

Helsingin hovioikeus tuomitsi 61-vuotiaan miehen yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhdestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeus antoi tuomionsa torstaina.

Teot kohdistuivat kahteen poikaan, kun he olivat 15-vuotiaita ja toiseen poikaan vielä, kun tämä oli 16-vuotias. Nykyisin pojat ovat 26-vuotiaita miehiä. Hovioikeus velvoitti miehen korvaamaan toiselle uhrilleen 2 000 euroa ja toiselle 4 000 euroa aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Vuosiin 2011-2012 ajoittuvat teot tapahtuivat miehen tarjoamilla autoajeluilla ja miehen asunnolla.

Pojat olivat olleet autoajeluilla yhtä aikaa, samoin miehen asunnolla.

Mies oli alkoholia ja tupakkaa tarjoamalla houkutellut poikia vuoden aikana autoajeluille pääkaupunkiseudulla, kolmas poika mainitsi ajelut Espoossa. Mies ajoi autoa pelkässä kylpytakissa. Hän oli pyytänyt poikia koskettelemaan itseään, myös sukupuolialueelta. Mies oli myös useita kertoja riisuutunut alasti tai riisunut ylävartalonsa paljaaksi ja masturboinut itseään.

Kerran mies oli myös vienyt pojat asunnolleen ja tarjonnut siellä heille hasista. Pojat eivät sitä polttaneet. Aamulla mies oli kyydinnyt pojat pois asunnoltaan.

Hyväksikäytetyt olivat kokeneet tapahtuneen häpeällisenä ja toinen heistä kertoi, että he eivät olleet kyenneet puhumaan niistä juuri muiden kanssa kuin keskenään.

Hovioikeudessa oli lisäksi kuultavana kolmas poika, joka oli myös ollut miehen ajeluilla yhtä aikaa toisen pojan kanssa. Kolmas poika ei halunnut, että hänen asiaansa käsiteltäisiin oikeudessa.

Aikuisina miehet olivat kuulleet eräiden muiden henkilöiden tekemästä rikosilmoituksesta. He olivat löytäneet Internetistä tiedon miehen aiemmin saamasta seksuaalirikostuomiosta, josta selvisi, että uhreja oli ollut paljon. Miehet päättivät tehdä miehestä rikosilmoituksen, koska ajattelivat olevansa myös vastuussa siitä, että uusia uhreja ei enää tulisi.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli vapauttanut miehen syytteistä lokakuussa 2020.

Käräjäoikeudessa poikien tapaukset oli käsitelty erikseen. Hovioikeudessa pojat oli nimetty kuultaviksi toistensa asioissa, koska molempien kohdalla miehen menettely oli samankaltainen ja tekoaika osin sama.

Mies oli vaatinut, että valitus käräjäoikeuden päätöksestä kumotaan, koska tapahtumista oli kulunut jo kymmenen vuotta. Mies myös kertoi osallistuneensa hoitoon.

Hovioikeuden mukaan tämänkaltaisissa rikoksissa on tavallista, että ne tulevat ilmi ja tuomioistuimen käsiteltäväksi melko myöhään. Hovioikeuden mukaan kulunut aika ja hoitoon hakeutuminen eivät olleet peruste lieventää tuomiota. Teot eivät olleet myöskään vanhentuneita.

Helsingin hovioikeus on tuominnut miehen aiemmin joulukuussa 2016 neljän vuoden vankeuteen raiskauksesta ja lukuisista lähinnä lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Kesäkuussa 2018 hovioikeus tuomitsi miehen vielä vuodeksi vankeuteen seksuaalirikoksista. Hovioikeus otti aikaisemmat rangaistukset huomioon tuomiota alentavina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat