Microsoft haluaa kolmen Jumbon kokoisen datakeskuksen luontomaisemaan Espoossa – Sillä voi olla merkittävä vaikutus asukkaiden lämpölaskuihin

Kivihiilenpoltosta Fortum aikoo luopua Espoossa vuonna 2025.

Fortumin uudehkot pellettikattilat Espoon Kivenlahdessa ovat jäämässä varavoimaksi sitä mukaa, kun hukkalämpöön perustuvat kaukolämmöntuotanto otetaan käyttöön.

17.3. 15:46

Fortumin ja Microsoftin suuri datakeskushanke vie Espoon kaukolämmöntuotannon hiilineutraaliksi tämän vuosikymmenen lopulla.

Yhtiöt kertoivat datakeskusten toteuttamisesta tänään torstaina.

Lue lisää: Microsoft rakentaa Espoon Oittaalle kiistellyn datakeskusalueen, joka noussee Suomen suurimmaksi tietotekniikka-alan investoinniksi

Kivihiilen polttamisesta Fortum pystyy luopumaan Espoon tuotannossaan vuoteen 2025 mennessä.

Fortumin lämmitys- ja jäähdytystoiminnan johtaja Timo Piispa laskee, että vaiheittain toteutettavat datakeskukset nostavat hukkalämmön ja muiden polttoon perustumattomien lämmönlähteiden osuuden kaukolämmön tuotannossa 65 prosenttiin.

Espoon Oittaan lisäksi datakeskusta sovitellaan myös Kirkkonummen Kolabackeniin Kehä III:n tuntumassa.

Nyt julkaistu hukkalämmön kierrätyshanke korvaa hiilen ja vähentää kaasun käyttöä Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämmön tuotannossa. Tämä vähentää kaukolämmityksen hiilidioksidipäästöjä noin 400 000 tonnia vuodessa.

Muutos on merkittävä.

Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö kattaa aikanaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250  000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.

Polttoon perustumattoman lämmöntuotannon 65 prosentin osuudessa on mukana HSY:n puhdistetusta jätevedestä talteen otettava hukkalämpö, joka vastaa tänä päivänä 25 prosenttia kaikesta lämmöntuotannosta.

Fortum kertoi myös teollisen mittakaavan ilmavesilämpöpumppujen rakentamisesta Vermossa viime vuoden lopulla. Hankkeen rakennustyöt ovat jo käynnissä.

”Nämä hankkeet tarkoittavat sitä, että biopolttoaineiden kuten pelletin polttaminen jää kaukolämmössä täydentäväksi tuotantotavaksi. Pellettejä poltetaan vain hyvin kylminä talvipäivinä”, Piispa sanoo.

Kaukolämmön asiakasmaksuihin Fortumin uudet avaukset tuovat Piispan mukaan vakautta.

”Meidän kuluttajahintamme ovat tähän asti olleet hyvinkin kilpailukykyisiä. Hukkalämmön hyödyntäminen parantaa tilannetta entisestään. Sitä paitsi lämmönlähde on lähellä kaukolämpöverkkoa”, Piispa sanoo.

Datakeskusten hukkalämpö on noin 30-asteista, jolloin sitä ei kaukolämmön tuotannossa tarvitse lämmittää aivan niin paljon kuin esimerkiksi merivettä.

”Kun tämä toteutuu, emme enää ole riippuvaisia fossiilisten polttoaineiden hinnanvaihteluista”, Piispa ennakoi.

Naapurikaupungissa Helsingissä energiayhtiö Helen suunnittelee hukkalämmön siirtämistä 40 kilometrin päästä Porvoon Kilpilahdesta tai 2-asteista merivettä Suomenlahden syvyyksistä 20 kilometrin päästä rannikosta.

Milloin sitten datakeskusten koneet hyrräävät tuotannossa?

Sekä Espoon että Kirkkonummen asemakaavoista on valitettu.

Espoossa paikallinen ympäristöyhdistys on tehnyt valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Espoon valtuusto hyväksyi kaavamuutoksen viime vuoden marraskuussa, joten valitustie on vasta aivan alussa.

Hanketta vastustaa osa alueen asukkaista, sillä he pelkäävät massiivisen teollisuusalueen pilaavan luontoalueet ja maisemat. Hanke vastaa kolmea kauppakeskus Jumboa.

Hanketta vastustavat myös luonnonsuojelijat, sillä halleille osoitettu alue Kehä III:n kupeessa on tällä hetkellä pidetty ja verrattain koskematon luontoalue.

Fortumin Piispan mukaan yhtiö on varautunut odottamaan valitusten ratkaisuja.

”Lähdemme liikkeelle vasta, kun kaikki tarvittavat luvat ovat kunnossa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat