Video näyttää, kuinka auton­kuljettaja jättää törkeällä tavalla huomiotta lastenvaunuja työntävän jalankulkijan suojatiellä

Poliisipartion kuvaamalla videolla auto ei pysähdy suojatien eteen, vaikka vastapäisellä kaistalla useampi auto tekee tietä jalankulkijalle.

17.3. 16:52

Poliisipartio tallensi torstaina Helsingin Sturenkadulla vaarallisen tilanteen, jossa autonkuljettaja ajaa suojatien yli piittaamatta sitä ylittävästä jalankulkijasta.

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein jakoi tapahtumasta videon Twitter-tilillään.

Videolla näkyy, kuinka vastaantulevien kaistalla useampi auto on pysähtynyt suojatien eteen antamaan tietä lastenrattaita työntävälle henkilölle. Tämä joutuu kuitenkin pysähtymään kesken kadunylitystä, sillä toisesta suunnasta tuleva auto ei huomioi häntä mitenkään.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten ei pitäisi toimia. Jalankulkija oli jo selkeästi suojatiellä. Silloin on kyse vakavasta piittaamattomuudesta”, Pasterstein sanoo.

Pasterstein kertoo, että kuljettaja menetti ajokorttinsa ja sai 21 päiväsakkoa.

Kyseessä on niin sanottu ”giljotiiniefekti”. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa yhdellä kaistalla kuljettaja on pysähtynyt väistämään jalankulkijaa, mutta viereisellä kaistalla ajava ei.

Erityisen paljon vaaratilanteita syntyy mikäli ylitettävänä on useita kaistoja, mutta liikennevalot puuttuvat. Tällaisia vaaranpaikkoja on Sturenkadun lisäksi esimerkiksi Mannerheimintiellä.

Vielä useammin autoilijat jättävät pysähtymättä silloin, kun kukaan muukaan ei ole pysähtynyt: Helsingin Sanomien vuonna 2021 tekemän kokeilun perusteella valtaosa kuljettajista ei päästänyt suojatien reunassa seisovaa jalankulkijaa ylittämään tietä.

Lue lisää: Helsingin suoja­teillä vallitsee täysi anarkia – Poliisi antaa autoilijoiden hengen­vaaralliseen käytökseen inhimillisen mutta kestämättömän selityksen

Lue lisää: Edes nopeusrajoituksen pudottaminen ei auttanut: Helsinki luovutti ja poisti surmanloukuksi mielletyn suojatien Mannerheimintieltä

Pastersteinin mukaan tieliikennelain muutoksen myötä Helsingissä ollaan otettu käyttöön astetta jämäkämpi ote suojatievalvonnassa. Lakimuutoksessa korostettiin erityisesti esteetöntä kulkua suojatiellä olijalle.

Jämäkkä ote tarkoittaa lisääntynyttä valvontaa, herkempää puuttumista ja kovempia sanktioita.

”Suurin osa noudattaa lakia, mutta joillain on vielä sellainen vanhemman koulukunnan toimintatapa, missä mennään vähän vahvemman oikeudella.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat