Ruuan hinta huolettaa Helsingissä – ”Moni on jo köyhyysrajan alapuolella”

Helsingissä ruuan hinnan nousu on jo huomattu. Moni tuskailee jo nyt ruokaan menevän rahan kanssa.

Ulla Kuosmanen teki ostoksia perjantaina Hakaniemessä.

19.3. 13:40

Helsingissä on noussut huoli ruuan hinnan jyrkästä kasvusta. Moni kertoi huomanneensa kohonneet hinnat ja muuttavansa omaan kuluttamistaan sen vuoksi.

Perjantaiaamupäivänä ruokaostoksilla käynyt Ulla Kuosmanen on huolissaan siitä, mitä mitä hintojen nousu aiheuttaa suomalaiskodeissa.

”Ei se ole koko kansalle todellakaan hyvä asia. Moni on köyhyysrajan alapuolella. On valitettavaa, että se kohdistuu heihin”, hän sanoo.

Lue lisää: Hinnat ovat nousseet Suomessa nopeasti, ja maalis­kuussa tilanne pahenee dramaattisesti – laskuri kertoo, kuulutko hintojen nousun suurimpiin kärsijöihin

Suomessa vallitsee tällä hetkellä poikkeuksellisen korkea hintojen nousu. Kuluttajat joutuvat raottamaan kukkaroaan entistä leveämmälle ostaessaan esimerkiksi bensaa, ruokaa tai kahvia.

Asiantuntija-arvioiden mukaan hinnat nousevat nopeinta tahtia sitten 1990-luvun alun.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pahentanut Suomen maatalouden kustannuskriisiä entisestään.

Lue lisää: Hinnat ovat nousseet Suomessa nopeasti, ja maalis­kuussa tilanne pahenee dramaattisesti – laskuri kertoo, kuulutko hintojen nousun suurimpiin kärsijöihin

Maanviljelijäperheestä tuleva Kuosmanen vaatii maataloudelle tukitoimia, joiden suunnittelua hallitus on jo aloittanutkin.

”Eihän se voilla olla niin, että maatalous menee konkurssiin. Kun maailmasta ei saa enää ruokaa eikä viljaa, niin meillä ajetaan kaikki alas. Se on todella väärin.”

Kuosmanen ei usko, että tilanne tulee helpottamaan lähiaikoina.

”Jos siteeraan vanhoja vanhempiani, jotka olivat jo sodassa, niin ei tämä korjaannu vuodessa tai kahdessa. Ei todellakaan niin äkkiä. Putin ja sota ovat tehneet sen, että tässä kestää oikeasti 5–10 vuotta palata takaisin ennalleen.”

Arto Savolainen kertoi huomanneensa lohen hinnan nousseen.

Toukolassa asuva Arto Savolainen on myös huomannut hintojen nousun, ja ennustaa kurssin pysyvän samanlaisena.

”Kyllä tämä varmaan kestää aika pitkään. Ruoka ei tule halpenemaan ainakaan”, hän toteaa.

Kuosmasen tavoin myös Savolainen nostaa esiin kalan hinnan. Esimerkiksi Norjan lohi on suomalaisissa kaupoissa jo todella arvokasta.

Terveellisten valintojen tekeminen on kaupassa jo valmiiksi vaikeaa, ja joskus terveellisistä tuotteista saa maksaa harmittavan paljon ylimääräistä. Kalan kohdalla tilanne ei ainakaan helpottanut.

”Ei ole hyvä homma. Pitäisi syödä terveellisemmin, ja sitten kalan hinta on noussut”, Savolainen harmittelee.

Opiskelijan kukkarolle hintojen nousu voi olla erityisen kova kolaus. Opintotuilla ostaisi mielellään muutakin kuin nuudeleita ja tonnikalaa, mutta tätä menoa vaihtoehdot käyvät pian vähiin.

Myös kalliiksi muuttunutta kahvia kuluu aamuluennoille lähtiessä helposti kuppikaupalla.

Opiskelija Alisa Laakso Helsingin keskustassa perjantaina.

Helsingin yliopistossa opiskeleva Alisa Laakso esittelee kuitenkin tyytyväisenä koululta ostamaansa 80 sentin kahvikupposta.

Koulun ruokala on opiskelijoille monella tapaa pelastus.

”Suoraan sanottuna syön aika paljon tuolla opiskelijaraflassa. En muista, milloin olen viimeksi tehnyt ruokaa”, Laakso naurahtaa.

Heini Ikäheimo asioi Helsingin yliopiston läheisessä ruokakaupassa perjantaina.

Opiskelijakaveri Heini Ikäheimo toivoo hintojen nousun näkyvän ihmisten ostokäyttäytymisessä.

”Hyvä, jos lihatuotteiden hinta nousee, niin vähentyisi senkin kulutus ihmisillä”, hän sanoo.

Lukiolaiset Essi Isokääntä ja Pihla Hutri tepastelevat aamupäivällä ulos Postitalon K-Supermarketista, joka on sijaintinsa vuoksi mainio paikka hakea syötävää kesken koulupäivän.

Kaksikko on huomannut erityisesti salaattien ja valmisruokien hintojen kohonneen pilviin.

”Eihän se kivaa ole, mutta ei sille voi mitään. Pakkohan sitä ruokaa on ostaa, vaikka se on kalliimpaa”, Isokääntä harmittelee.

Hutrin mukaan heräteostokset on nyt jätettävä minimiin.

”On katsottava tarkemmin, ettei osta mitään turhaa. Esimerkiksi jotain sushia tai muuta kivempaa, jos ei kouluruoka aina nappaa.”

Toisinaan mielenlujuus joutuu koetukselle. Hutri jää kiinni rysän päältä, kun hän seisoo kaupan pihassa sushilaatikko kädessään. Tytöt repeävät nauramaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat