Oodi kielsi Sini­mustaa liikettä järjestämästä luku­piiriä ”vain suomalaisille” – Kirjaston johtaja: ”Rasistinen viestintä on arvojemme vastaista”

Sinimusta liike oli järjestämässä Oodissa lukupiiriä ”vain suomalaisilla lukijoille”. Oodi kuitenkin kielsi tilaisuuden.

Helsingin keskustakirjasto Oodin edusta.

18.3. 21:36

Sinimusta liike oli järjestämässä Helsingin Oodi-kirjastossa lauantaina lukupiiritapahtuman, joka on suunnattu puolueen mukaan ”vain suomalaisille lukijoille”.

Tempaus aiheutti keskustelua siitä, saako kaupungin tiloissa järjestettävään tilaisuuteen asettaa moisia vaatimuksia.

Perjantaina Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara kertoi, että tapahtuma on peruttu.

”Järjestävän tahon vuoksi meillä oli epäilyksemme, miten tapahtuma sopii arvoihimme – eikä se sopinutkaan”, hän kertoo.

”Haluamme, että tiloissamme kaikkien olisi turvallista olla, eikä harrastettaisi kiihkeää politiikkaa.”

HS uutisoi helmikuussa 2021 Sinimustan liikkeen ohjelmasta. Sen perusteella liikkeen tavoitteena on muun muassa etnisesti suomalainen Suomi, suojeluskuntien herättäminen uudelleen henkiin ja Suomen pitäminen erossa ”ylikansallisista hallintajärjestelmistä”. Liikkeen taustalla on joukko entisiä perussuomalaisia tai perussuomalaisten entisessä nuorisojärjestössä vaikuttaneita.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi Oodiin kaavaillusta tapahtumasta lausunnon, jonka mukaan tapahtuman järjestäjän ilmoittamien tietojen perusteella oli vaarana, että tapahtumassa oltaisiin syyllistytty yhdenvertaisuuslain mukaiseen syrjintään etnisen alkuperän perusteella.

Oodi kertoi tapahtuman perumisesta myös Twitterissä.

Kirjastojohtaja kertoo aiemmin kehottaneensa Sinimustaa liikettä poistamaan suomalaisuuteen viittaavan osallistumiskriteerin mainoksistaan. Lisäksi tapahtuma siirrettiin näkyvämmästä paikasta suljettuun huoneeseen Oodissa.

Kirjasto on linjannut, että poliittisissa tilaisuuksissa tulisi olla edustettuna vähintään kolme eri poliittista tahoa.

Kun Sinimusta liike jatkoi lukupiirin mainostamista poliittisena tapahtumana ja ”vain suomalaisille” suunnattuna, Oodi päätti perua sen.

”He kertoivat keräävänsä kannatuskortteja ja mainostivat edelleen tapahtuman olevan vain suomalaisille lukijoille. Tällainen rasistinen viestintä on arvojemme vastaista”, Soininvaara kertoo.

Hän kuvailee tapahtuman perumiseen johtanutta prosessia epäonnistuneeksi.

”Meidän olisi pitänyt nopeammin reagoida heidän viestintäänsä.”

Soininvaara epäilee, että kyseessä on vastaveto poc-lukupiiriin, joka aiheutti Oodissa aiemmin vastaavanlaisen kohun. Tuolloin kirjastossa järjestettyä lukupiiriä markkinoitiin ainoastaan ”mustille ja ruskeille lukijoille”.

Soininvaara kuvailee Sinimustan liikkeen motiiveita puhtaaksi provokaatioksi.

”Tämä on äärimmäisen inhottavaa. Ilmiö on vastenmielinen. Olemme ehkä itse syypäitä siihen, että siihen ruskeiden tyttöjen lukupiiri-ilmoitukseen lipsahti sana ’vain’. Poistimme sen pari tuntia ennen tapahtuman alkua, mutta se oli aivan liian myöhäistä. Myrsky oli lähtenyt jo vyörymään ja nyt sitten maksetaan tätä meidän viestintävirhettä.”

Soininvaaran mukaan poc-tapahtuman ja Sinimustan liikkeen tapahtuman osallistujia koskevat kriteerit eivät ole verrattavissa toisiinsa. Yhdenvertaisuuslaissa säädetään positiivisesta erityiskohtelusta, jonka tarkoituksena on edistää syrjinnälle alttiiden ihmisryhmien asemaa.

”Poc-lukupiiri ei siis tapahtumana ollut lainvastainen, vaan vikana oli huonosti sanoitettu viestintä.”

Soininvaara painottaa, että Sinimusta liike olisi voinut järjestää tavallisen lukupiirin ilman poliittista tavoitetta ja kyseenalaista viestintää.

”Kaikenlaiset tahot kokoontuvat kirjastossamme, emmekä seuraa niitä kärpäsenä katossa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat