Husin sairaala-apteekki on niin pahasti homeessa, että toiminta on jouduttu keskeyttämään pari­kymmentä kertaa runsaan vuoden sisällä

Poliitikot päättävät 210 miljoonan euron rakennushankkeesta, jossa saadaan tilaa lääkkeiden valmistamiseen, uusi keskuskeittiö ja satoja parkkipaikkoja.

Meilahden sairaala-aluetta syksyllä 2020.

19.3. 10:42

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on vielä ennen sote-uudistusta tekemässä ratkaisevia päätöksiä 210 miljoonan euron rakennushankkeesta Meilahteen.

Kyseessä on alueen sairaaloiden kannalta keskeinen rakennus. Uuteen taloon muuttaisivat Husin sairaala-apteekki ja keskuskeittiö ja sinne saataisiin 350 parkkipaikkaa lisää.

Husin hallitus käsittelee rakentamisesta linjaavaa hankesuunnitelmaa maanantaina. Lopullisen päätöksen tekee Husin valtuusto.

Rakentamista pidetään kriittisenä, joten sille on tarkoitus hakea sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupaa ennen sote-uudistuksen astumista voimaan.

Havainnekuva uuden rakennuksen paikasta vaikkakaan ei vielä sen ulkonäöstä. Suunniteltu rakennus on harmaa laatikko lastensairaalan naapurissa.

Lääkkeitä laajalle alueelle Suomessa valmistava sairaala-apteekki toimii vuonna 1917 rakennetussa, suojellussa palvelukeskuksessa.

Husin apteekissa puhtaus on äärimmäisen tärkeää. Nykyiset tilat ovat huonokuntoiset. Apteekin toiminta on esimerkiksi jouduttu keskeyttämään vuoden 2021 alun jälkeen parikymmentä kertaa siksi, että puhdastiloista mitatut home- ja mikrobipitoisuudet ovat ylittyneet.

Husin apteekki on joutunut ostamaan lisätiloja ulkopuoliselta, mutta sopivia erityistiloja ei ole tarpeeksi.

Lue lisää: Jälleen uusi jättihanke Meilahden sairaala-alueelle – Rakennuksen hintalappu on yli 200 miljoonaa euroa

Hallintorakennuksessa toimiva keskuskeittiö taas on niin rempallaan, että Hus laskee koko talon purkamisen olevan paras ratkaisu. Hallinnolle etsitään jostain muualta Meilahdesta tilat.

Parkkipaikat ovat niin tiukassa, että Hus arvioi tämän vaikuttavan jo sen mahdollisuuksiin palkata tarpeeksi henkilökuntaa.

Siksi hallintorakennuksen tilalle halutaan sitä merkittävästi suurempi uudisrakennus, jonka bruttoala on liki 40 000 neliömetriä.

Maan päälle tulee kolme kerrosta, joista suurin osa on sairaala-apteekin tiloja. Maan alle tulee kaksi kerrosta keskuskeittiölle ja neljä kerrosta pysäköintitilaa.

Hinnaksi arvioidaan 210 miljoonaa euroa. Esityksessä poliitikoille perustellaan, että jos jotain ei tehdä, sekä lääke- että ruokahuoltoon liittyy suuria riskejä.

Jos päätös tehdään, hallintorakennusta voidaan alkaa purkaa ensi vuoden lopulla. Varsinaiset rakennustyöt tehtäisiin vuosina 2024–2028.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat