Parikymppinen mies tarjosi 14-vuotiaalle tytölle päihteitä ja oli tämän kanssa yhdynnässä – hovi­oikeuden mukaan näyttö ei riittänyt raiskaus­tuomioon

Hovioikeus alensi käräjäoikeuden antamaa rangaistusta ja tuomitsi miehen vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

19.3. 10:54

Parikymppinen mies osti teini-ikäisille tytöille alkoholia ja huumeita sekä oli 14-vuotiaan kanssa yhdynnässä tytön kotona Länsi-Uudella­maalla.

Käräjäoikeus piti tekoa useina raiskauksina ja törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Tällä viikolla tuomionsa antanut hovioikeus sen sijaan katsoi, ettei näyttö riittänyt raiskaustuomioon. Se tuomitsi näin miehen vain lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja alensi rangaistusta.

Teot tapahtuivat vuonna 2011, jolloin raiskauksia koskevat lait eivät olleet yhtä ankaria kuin nykyisin.

14-vuotiaan tytön 13-vuotias ystävä oli tutustunut parikymppiseen mieheen netissä. Kun 14-vuotiaan vanhemmat olivat poissa kotoa, he kutsuivat miehen tytön kotiin. Mies tarjosi tytöille ja alkuillasta paikalla olleelle kolmannelle teinille alkoholia sekä piippua. 14-vuotias sanoi oikeudessa kuvitelleensa polttaneensa tupakkaa mutta päätelleensä myöhemmin polttaneensa kannabista.

Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kolmesta raiskauksesta.

Mies kiisti syytteet. Hän kielsi tuntevansa tyttöä tai olleensa paikalla. Toisaalta hän kertoi, ettei hänellä ole tapahtumista mitään muistikuvaa, koska hän käytti kyseiseen aikaan elämässään niin paljon päihteitä.

Asiaa vuonna 2019 käsitellyt käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Mies valitti hovioikeuteen, joka antoi tuomionsa tällä viikolla.

Hovioikeudessa mies toisti, ettei hän muista mitään. Hän sanoi myös, ettei päihteiden käytön vuoksi olisi kyennyt seksuaaliseen kanssa­käymiseen.

Syyttäjä vaati, että valitus hylätään.

Hovioikeuden mukaan siitä oli riittävästi näyttöä, että mies oli kosketellut tyttöä ja ollut tämän kanssa yhdynnässä. Mies tuomittiin lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska tyttö oli niin nuori ja päihtymyksen vuoksi haavoittuvassa tilassa. Tapahtunut lienee myös vaikuttanut siihen, että hän sairastui myöhemmin syvään masennukseen.

Sen sijaan raiskauksista oikeus ei enää katsonut löytyvän tarpeeksi näyttöä. Vaikka tyttö oli päihtynyt, oikeuden mukaan ei voitu tarpeeksi varmasti todistaa, että hän olisi ollut täysin puolustuskyvytön ja tämä olisi ollut miehen tarkoitus.

Tästä syystä miehelle määrättyä rangaistusta alennettiin. Vankeusrangaistus on 1 vuosi ja 10 kuukautta vankeutta, mutta ehdollinen. Ehdollisuutta perusteltiin myös sillä, että mies on ollut useita vuosia päihteettä ja pienen lapsen isä. Lisäksi hänelle määrättiin yhdyskuntapalvelua 90 tuntia.

Oikeus alensi uhrille maksettavia korvauksia 5 000 euroon korkoineen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat