Kevään keimaileva valo houkutteli Helsingissä auringon­ottoon uima­­housuissa ja ensimmäiseen ulko­jäätelöön

Sunnuntain lämmin ei katoa pääkaupunkiseudulta heti, mutta takatalvi kerää jo pohjoisessa voimiaan. Kevään toistaiseksi korkeimmat lämpötilat mitattiin Hyvinkäällä ja Ahvenanmaan Jomalassa.

Talviuimari Ville Ohtonen otti ensin kymmenen minuuttia uinnin jälkeen aurinkoa uikkareissaan ennen kuin hän alkoi pikku hiljaa pukeutua. Siinäkin ehti vielä puolivälissä pysähtyä palvomaan aurinkoa.

20.3. 14:49 | Päivitetty 20.3. 18:29

Sunnuntain auringossa Ville Ohtonen pulahti kolmesti uimaan pariasteiseen mereen. Se ei ole talviuimarille mikään suoritus.

Poikkeukselliselta sen sijaan tuntui se, että mies jäi kymmeneksi minuutiksi rannalle ottamaan aurinkoa uimahoususillaan ennen kuin pukeminen tuli mieleen.

”Ei malttanut pukea. Tässä on niin lämmintä”, hän sanoi paljaat varpaat sohjossa.

Uimareita Eiranrannan uimapaikalla sunnuntaina.

Eteläisin Helsinki oli sunnuntaina täynnä aurinkoa palvovia kaupunkilaisia, vaikkakin enimmäkseen huomattavasti varovaisemmin pukeutuvia sellaisia.

Joka penkillä ja kallioilla istui ihmisiä, joilla ei ollut kiire minnekään. Liian talvisesti varustautuneet taittelivat hattujaan ja takkejaan viereensä. Aurinkolasit unohtaneet sulkivat hetkeksi silmänsä. Joillain onnellisilla oli eväät mukanaan, toiset jonottivat lettukojulle ja kahviloihin.

Eiranrannassa menossa oli koulutus voileipien heittämisessä, kiviä viskomassa oli aikuisia ja lapsia yhdessä.

Danilo Maksimovic heitti rannalla voileipiä ja autteli kevättä jään sulatuksessa työntämällä sitä syvemmälle mereen. Vierellä valvomassa Ivana Maksimovic.

Pieni Danilo Maksimovic tutki vakavana, miten kauas eri kokoiset ja painoiset kivet lentävät. Painavan näköinen lohkare plompsahti äänekkäästi rantaveteen, kevyt ja litteä lensi pitkälle.

”Talvi on ollut niin pitkä. Kun näimme auringon, tuskin maltoimme odottaa pääsyä tänne”, sanoi Ivana Maksimovic. Sunnuntait ovat perheen yhteistä aikaa, mutta näin kaunis päivä houkutteli erityisesti lähtemään kauemmas kuin kotinurkat Vantaalla.

Rannan teillä näkyi paljon nauravia koiria ja toisiaan kädestä pitäviä pariskuntia. Varjopaikoissa edelleen pysyvä jääsohjokin antoi lopulta periksi ja lotisi vetenä viemäreihin.

Natalie Huber ja Petri Uronen rentoutuvat terassilla.

Löylyn terassilla Natalie Huber ja Petri Uronen viettivät ansaittua taukoa.

”Kyllä tätä on niin odotettukin. Olemme päiväkävelyllä. Matkaa tuli rantoja pitkin viisi kilometriä, kun ei malta lopettaa.”

Patrick Fortell harjoittelee Chi kungia.

Patrick Fortell harjoitteli ystävineen Chi kungia Ursinin kallioiden liepeillä. Se on vanha kiinalainen voimistelutekniikka, jonka hitaat liikesarjat ovat harjoitus pikemminkin mielelle kuin rankka fyysinen suoritus.

”Harjoittelemme yleensä Kaivopuistossa, mutta tässä maa on jo sula”, hän kertoi.

Merisataman rantatiellä sen sijaan syötiin kevään ensimmäistä ulkojäätelöä.

”Tämä on superhyvää. Ja sää kruunaa kaiken”, sanoivat Eveliina Ehnström ja Elina Heinänen.

Eveliina Ehnström ja Elina Heinänen kevään ensimmäisellä ulkojäätelöllä.

Valon ja lämmön haipumista ei tarvitse harmitella pääkaupunkiseudulla ihan heti.

”Maanantainakin on vielä aurinkoista, lämpö jää ehkä yhden tai kaksi astetta sunnuntaista”, sanoo päivystävä meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.

Se tarkoittaa siis edelleen maanantaina yhtätoista, kahtatoista astetta plussaa ja tiistaina suunnilleen kymmentä. Keskiviikkona sen sijaan lämpötila jäänee alle kymmenen. Pääkaupunkiseudulla on pilvistä ja luultavasti sateistakin.

Loppuviikon säähän liittyy enemmän epävarmuutta. Torstai voi olla vielä auringonpalvojille ihan kelvollinen, mutta sitten luultavasti saadaan annos takatalvea.

”Pohjoisesta tulee kylmää eli kyllä täälläkin kylmempään suuntaan mennään taas”, sanoo meteorologi.

Sunnuntaina Suomessa koettiin kevään tähän mennessä korkeimmat lämpötilat, kertoo Ilmatieteen laitos. Hyvinkäällä lämpötila nousi 15,6 plusasteeseen ja Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin 15,3 asteen lämpötila.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Juha Tuomaalan mukaan tänään oli tämän vuoden lämpimin päivä.

Neljääntoista plusasteeseen yllettiin Uudenmaan itäosista Päijät-Hämeeseen ja Pirkanmaalle saakka. Myös Keski-Suomen eteläosissa ja Satakunnassa mitattiin vastaavia lämpöasteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat