Alepan kassajonossa Helsingissä syntyi tappelu, jossa kaikki väittivät toimineensa itse­puolustukseksi – Oikeus tuomitsi lopulta vain veistä ja kirvestä heiluttaneen

Hovioikeus perui kahden muun väkivaltaan osallistuneen tuomiot pahoinpitelystä, koska heiltä ei kohtuudella voitu vaatia muunlaista toimintaa.

19.3. 14:30

Helsingin keskustassa sijaitsevassa Iso Roobertinkadun Alepassa syntyi joulukuussa 2020 tappelu, jossa yksi väkivaltaan osallistuneista otti esiin sekä veitsen että kirveen.

Oikeus joutui linjaamaan siitä, mikä kaikki lasketaan itsepuolustukseksi.

Käräjäoikeus antoi viime vuonna tuomion kaikille kolmelle tappeluun osallistuneelle. Hovioikeus sen sijaan on tällä viikolla kumonnut kahden muun miehen tuomiot ja jättänyt vain veistä ja kirvestä pidelleen miehen tuomion törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä voimaan.

Koko tapahtumasarja tallentui ilman ääntä valvontakameran kuviin, mutta riidan alkuvaiheista oli silti oikeudessa epäselvyyttä.

Vuonna 1983 syntynyt mies oli kavereineen kassajonossa, samoin vuosina 1986 ja 1989 syntyneet miehet.

Miesten välille syntyi riitaa, joka kolmen miehistä kohdalla yltyi väkivallaksi. Neljäntenä paikalla ollut mies yritti pitää muita erillään ja lopettaa tappelua.

Oikeuteen asti päätyneestä kolmikosta sen sijaan kaikki kolme sanoivat osallistuneensa tappeluun hätävarjelun vuoksi. Aivan tilanteen alussa näin saattoi ollakin.

Vuonna 1983 syntynyt mies kuitenkin uhkasi toisia sekä kirveellä että puukolla. Oikeudessa piti ratkaista, yrittikö hän todella tehdä niillä vahinkoa.

Syyttäjä vaati hänelle tuomiota molempien muiden tapon yrityksestä tai vaihtoehtoisesti pahoinpitelyn yrityksestä. Käräjäoikeus hylkäsi nämä syytteet siltä osin kuin ne koskivat hyökkäystä vuonna 1986 syntyneen miehen kimppuun.

Veitsellä huitomisesta vuonna 1989 syntyneen miehen keskivartalon suuntaan sen sijaan tuli tuomio, samoin toisen vahingoittamiseen tarkoitetun esineen hallussapidosta ja huumausainerikoksesta. Yhteensä käräjäoikeus antoi näistä vuoden ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta.

Käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi pahoinpitelystä myös vuonna 1986 ja 1989 syntyneet miehet. He olivat yhdessä tarttuneet veitsellä ja kirveellä huitoneen molempiin käsiin ja kaataneet tämän maahan. Tämän jälkeen he kuitenkin edelleen löivät maassa makaavaa päähän ja vartaloon, mistä oikeus antoi molemmille 50 päivää ehdollista vankeutta.

Kaikki kolme valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Puukkoa ja kirvestä pidelleen miehen kohdalla tuomio ei muuttunut.

Kahden muun kohdalla sen sijaan tuomiot kumottiin.

Valvontakameran videolta kyllä näkee, että he käyttivät väkivaltaa maassa makaavaan mieheen. Toisaalta mies lattiallakin pyrki nousemaan ylös, onnistui huitaisemaan toista nuoremmista miehistä kirveen hamarapuolella polveen ja miesten mukaan myös huuteli tappouhkauksia.

Vaikka nuoremmat miehet ilmeisesti saivatkin teräaseet pois häneltä ennen poliisin tuloa, oikeuden mukaan heiltä ei silti kohtuudella enää voinut vaatia muunlaista toimintaa. Oikeus perusteli tätä sillä, että he kokivat edelleen epävarmuutta sen suhteen, miten vaarallinen maassa makaava mies oli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat