Hus tutkii, voisiko köyhimpien potilas­maksuissa antaa armoa

Esillä on myös ehdotus, joka vapauttaisi lapset ja nuoret kokonaan sairaalamaksuista.

Ambulanssi Jorvin sairaalan edustalla Espoossa tammikuussa.

20.3. 13:29

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) harkitaan kaikkien asiakasmaksujen poistamista uusilta ihmisryhmiltä kuten lapsilta ja nuorilta. Samalla mietitään pienituloisten maksuihin huojennuksia.

Selvitystä maksuista puidaan Husin hallituksessa maanantaina. Lopullisia päätöksiä kokouksessa ei tehdä, koska kallein vaihtoehto veisi Husin ensi vuoden budjetista 12 miljoonaa.

Vuonna 2023 eli sote-uudistuksen jälkeen ei ole enää sairaanhoitopiiri Husia vaan loppukeväästä perustettava Hus-yhtymä. Lopulliset linjaukset tekee siten tulevan yhtymän korkein päättävä elin, jota ei vielä ole.

Nykyiselle hallitukselle esitetään, että maksuja leikattaisiin keveällä kädellä. Kokonaan maksuista vapautuva uusi potilasryhmä olisivat vain lyhytaikaista psykiatrista laitoshoitoa tarvitsevat potilaat.

Selvityksessä on käsitelty myös kahta suurempaa ryhmää, mutta maksujen poistamista heiltä ei ainakaan tässä vaiheessa suoraan esitetä. Ensimmäinen ryhmä on vuotuisen maksukaton ylittäneet potilaat, joilta tämänkin jälkeen voidaan periä ns. ylläpitomaksuja lyhytaikaisesta laitoshoidosta.

Toinen on alle 18-vuotiaat. Lasten ja nuorten poliklinikkakäynnit ovat jo heinäkuusta alkaen olleet maksuttomia, mutta muu sairaalahoito tietyin rajoituksin maksullista.

Huojennuksia tasamaksuihin voisi esitetyssä mallissa saada, jos potilas saa takuueläkettä tai hänellä on käräjäoikeuden velkajärjestelypäätös. 2021 tällaisia potilaita oli Husissa noin 30 000.

Tasamaksut ovat potilasmaksuja, joiden määrään esimerkiksi potilaan tulot eivät muuten vaikuta.

Selvityksessä huojennustakin mietittiin suuremmalle joukolle eli niin, että sen piiriin olisivat päässeet edellisten lisäksi Kelan toimeentulotukea saavat. Tällöin joukko Husissa olisi 177 800 ihmistä.

Laki asettaa ylärajat sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuille. Lakia on juuri uudistettu ja monia maksuja pienennetty siksi, että köyhimmillä maksuja päätyy usein ulosottoon.

Husissa avohoidosta perittävät maksut ovat nykyisin 90 prosenttia maksimimääristä, pitkäaikaisessa laitoshoidossa sen sijaan mennään ylärajaa pitkin. Esimerkiksi rintamaveteraanit on jo vapautettu avohoidon maksuista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat