”Veli monta ihmist ois kuollu”, syytetyn ääni sanoo nauhalla – Helsingin Kaivohuoneelle oli syyttäjän mukaan suunnitteilla väkivaltainen isku

Perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin katujengikäräjien päärikosta, eli suunniteltua iskua ravintola Kaivohuoneelle.

Katujengejä koskevassa oikeudenkäynnissä puidaan muun muassa Helsingin Kaivohuoneen epäiltyä iskusuunnitelmaa. Kuva Helsingin käräjäoikeudesta 4. maaliskuuta 2022.

1.4. 10:54 | Päivitetty 1.4. 17:41

Mitä merkitystä on numeroyhdistelmällä 47 ja kuuluvatko sen käyttäjät Kurdish Mafia -nimiseen jengiin? Vastauksia näihin kysymyksiin ei saatu perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa, jossa istuttiin pitkää päivää niin sanotuilla katujengikäräjillä.

Oikeudenkäynnissä on kyse väitettyjen helsinkiläisten ja espoolaisten katujengien väkivaltaisista yhteenotoista. Aiempina käsittelypäivinä on käsitelty esimerkiksi Espoossa omakotitaloalueella tapahtunutta ammuskelua ja Omenahotellissa tapahtunutta epäiltyä pahoinpitelyä.

Lue lisää: Syyttäjä: Helsinkiläisen katu­jengin numeroidut hupparit viittaavat järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Perjantaina käsiteltävä on törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun liittyvät syytekohdat. Tästä ravintola Kaivohuoneeseen kohdistuneesta epäillystä iskusuunnitelma koko katujengitutkinta sai alkunsa viime syksynä. Ravintolassa oli tarkoitus järjestää espoolaisen L-city-ryhmän jäsenten keikka.

Niin sanottuja katujengikäräjiä on istuttu Helsingin käräjäoikeudessa jo useita viikkoja.

Syyttäjä hakee katujengikäräjillä rangaistusta viidelletoista 18–26-vuotiaalle miehelle, joita syytetään lukuisista väkivaltarikoksista.

Rikokset ajoittuvat vuodelle 2021. Syytetyt ovat pääosin kiistäneet kaikki heihin kohdistuvat rikossyytteet.

Syyttäjä Perttu Könösen mukaan on selvää, että kyse on järjestäytyneen rikollisryhmän toiminnasta.

”Jos tapahtumaa ei olisi peruutettu Kaivohuoneelle, meillä olisi tässä nyt käsittelyssä niitä kaikista vakavimpia väkivaltarikoksia. Vastaajat ovat itse luonnehtineet, että tilanne on ollut 47-jengin ja L-cityn välillä sota”, Könönen kertoo puheenvuorossaan.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengistä on käytetty useita nimityksiä, ja siihen on kuulunut ihmisiä useista eri etnisistä taustoista. Musiikkia on käytetty rikollisen toiminnan pönkittämiseksi.

”Mitään rikollisryhmää ei ole olemassa”, asianajaja Juho Tuomi lausui omassa puolustus­puheen­vuorossaan.

Tuomi avustaa käräjillä yhtä pääsyytettyä, räppäri Milan Jaffia.

Syyttäjän kirjallisissa todisteissa on mukana useita tilakuuntelutallenteita, eli äänityksiä, jotka poliisi on hankkinut salaisina pakkokeinoina. Näissä tallenteissa kuullaan, kun Jaff ja toinen iskun suunnittelusta syytetty mies puhuvat Kaivopuiston keikasta.

”Nää ei oo varuillaan kello seittemän. Siel on soundcheck, ketään ei odota teitä”, toinen syytetyistä sanoo nauhalla.

Myöhemmin kuunneltiin tallenne, jossa tuntemattomaksi jäänyt mies puhuu Jaffille.

”Veli oottekste legit menossa Kaivol hakkaa ne?”

Vastaus kysymykseen ei kuulu äänitteellä.

Syyttäjän mukaan tilakuunteluissa on selvää näyttöä siitä, että nämä henkilöt tosiasiassa suunnittelevat väkivaltaista iskua Kaivohuoneelle.

Kaivohuoneen kiinniottojen jälkeen tehdyssä telekuuntelussa poliisin haaviin on jäänyt puhelinkeskustelu yhden syytetyn ja ulkopuolisen henkilön välillä.

Kyseinen syytetty ei ollut Kaivohuoneella paikan päällä ja sai kuulla laajoista kiinniotoista puhelinkeskustelussa.

”Mä tiesin, ne tulee ottaa teiät kaikki kiinni. Toi juttu jos ois tapahtunu, ni veli monta ihmist ois kuollu”, puhelun translitteroinnissa kerrotaan.

Syytetyn puolustuksen mukaan kyse on isosta puheesta, eikä tällä tarkoiteta että paikalla olisi oikeasti kuollut lukuisia ihmisiä.

Salissa kuultiin perjantaina myös useita todistajia, jotka esimerkiksi kertoivat väitettyjen jengien välisistä suhteita, ja niihin liitetyistä henkilöistä. Espoolaiseen L-city-jengiin liitetty, oikeudenkäynnissä todistaja kuultu mies kertoi oikeudelle, että kyseessä on räppiporukoihin liittyvät riidat, jota on paisuteltu.

”Aluksi luulin, ehkä vuosi sitten, että kaikki nämä tapahtumat ovat vain leikkiä. Eli nämä erimielisyydet. Että kaikki johtuisi vain siitä, että porukka saa huomiota ja seuraajia. Mutta lopulta kaikki muuttuikin todeksi”, kyseinen todistaja on kertonut poliisin esitutkinnassa.

Salissa kuultiin myös puolustuksen kutsumaa todistajaa, jota kuulusteltiin kaulatatuoinnista. Miehen mukaan hän oli tatuoinut numeroyhdistelmän 47 kaulaansa jo vuosia sitten. Se liittyy hänen synnynpaikkaansa Turkissa. Käräjäsalissa käytiin kiivasta sananvaihtoa siitä, miten numeroiden tatuoiminen liittyy kotiseutuylpeyteen.

Syytetyt kiistävät syytteet lähtökohtaisesti kokonaisuudessaan.

Riidatonta asiassa on, että suurin osa syytetyistä on otettu kiinni tapahtumapäivänä kahdesta ajoneuvosta, jotka ovat olleet matkalla Kaivohuoneelle. Autoissa on ollut mukana myös teräaseita. Yksi syytetyistä on myös myöntänyt vuokranneensa auton varastetulla henkilötodistuksella.

Yksi syytetyistä selitti hänen hallustaan löytynyttä puukkoa sillä, että hän oli aiemmin päivällä ollut kalastusreissulla Arabianrannassa. Puukko oli jäänyt kalareissun jälkeen taskuun.

Syytettyjen puolustuksien mukaan Kaivohuoneelle on ollut tarkoitus mennä porukalla ottamaan valokuvia. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet kuuluvansa mihinkään järjestäytyneeseen rikollisryhmään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat