Fennovoimasta vetäytyminen saa tukea Helsingin poliitikoilta –”Venäjä ei ole luotettava kumppani”

Helsingin poliittinen johto toivoo, että irtautumista Fennovoiman ydinvoimahankkeesta käydään laajalla kuntajoukolla.

Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen työmaalla Pyhäjoella oli käynnissä räjäytystyö 3. marraskuuta 2021.

21.3. 14:43

Helsingin apulaispormestarit Anni Sinnemäki (vihr) ja Daniel Sazonov (kok) pitävät hyvänä ja perusteltuna, että Vantaa on lähtenyt selvittämään irtautumista Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

”Näissä olosuhteissa, joissa Venäjä nyt käy sotaa Ukrainassa ja joissa on käynyt kaikille selväksi, että Venäjä ei ole luotettava kumppani, niin silloin Venäjän valtionjohtoa lähellä oleva yhtiö ei ole sopiva toimija rakentamaan meille ydinvoimalaa”, Sinnemäki sanoo.

Sazonovin mielestä suomalaisten kaupunkien energiayhtiöiden ei ole mielekästä olla mukana hankkeessa, jossa vaikuttaa Venäjän valtionyhtiö Rosatom.

Vantaan Energia omistaa viitisen prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:stä, joka omistaa 66 prosenttia Fennovoimasta. Helsingin kaupunki puolestaan omistaa Vantaan Energiasta 40 prosenttia.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) sanoi sunnuntaina, että ydinvoimahankkeen yhteistyöstä tulee irtautua, koska mikään taloudellinen yhteistyö Venäjän kanssa ei ole nyt mahdollista.

Lue lisää: Sdp:n Antti Lindtman: Vantaa selvittää Fennovoiman ydinvoimala­hankkeesta irtautumista

Lindtman kannusti kaikkia kotimaisia Fennovoiman omistajia pohtimaan asiaa.

Myös Sinnemäki toivoo, että irtautumisesta neuvotellaan laajalla kuntajoukolla. Ainakin Turku on jo ilmoittautunut jättävänsä Fennovoiman.

”Nähdäkseni on lähes itsestään selvää, että Helsinki vähemmistöomistajana on tässä selvityksessä mukana”, Sinnemäki sanoo.

Hänen tietojensa mukaan sen enempää Vantaa kuin Lindtman ei ole ollut asiasta vielä virallisesti yhteydessä Helsingin päättäjiin.

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaoston varapuheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr) sanoo, että nyt on keskusteltava siitä, mitkä irtautumisen mahdollisuudet käytännössä ovat.

”Irtautuminen tuntuu perustellulta. Se pitää tehdä niin, että selkeä ele tulee näkyviin ja minimoidaan veronmaksajille koituvat tappiot. Kustannuksia ei silti voi aina välttää, kun täytyy ajatella oikeudenmukaisuutta. Luulen, ettei tästä suurta poliittista erimielisyyttä synny.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat