Teräs uhkaa loppua Helsingin seudun työmailta – ”Ei tällaista ole ikinä nähty missään”

Edessä voi olla hankkeiden viivästymisiä ja rakennusalan konkursseja.

Rakennustyömaat uhkaavat pysähtyä ja hankkeet viivästyä teräspulan takia.

22.3. 13:36 | Päivitetty 22.3. 14:03

Rakennustyömaat uhkaavat ajautua pulaan Venäjän sakanneiden terästoimitusten takia. Teräs- ja raudoitetoimittajat ovat varoittaneet mahdollisista toimitushäiriöistä.

Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaro sanoo, että vaikutukset näkyvät jo pääkaupunkiseudulla, vaikka hankkeiden varsinaisista pysähtymisistä ei toistaiseksi ole tietoa.

”Tilanne työmailla on vaikeutunut. Ensimmäiset värinät ovat tulleet. Joka päivä odotellaan, milloin rysähtää pahasti. Muutokset voivat olla nopeita, ja ennakointi on nyt täysin mahdotonta.”

Kaskiaron mukaan ongelmien uhka on suuri, koska teräksen hankintakanavat ovat katkenneet kokonaan tai osittain eikä uusia ole välttämättä saatu tilalle.

Suomeen tuotavasta teräksestä ja raudasta noin 7,5 prosenttia on peräisin Venäjältä. Osuus ei kuitenkaan jakaudu tasan kaikkien toimijoiden kesken: osa käyttää enemmän, osa vähemmän.

Tilannetta työmailla hankaloittaa se, että Suomi ei ole ainoa maa, joka kaipaa terästä. Korvaavia terästoimituksia janoaa nyt koko Eurooppa. Tämä aiheuttaa painetta terästuotantoon.

”Tarjoustoiminnassa on ihan mahdoton tilanne. Tukkureilta ei saada tarjouksia. Voi tulla ilmoituksia, että hinta on puoli tuntia voimassa, teetkö kaupat”, Kaskiaro kertoo.

Tuotteiden toimitusajat ja tilausketjut ovat myös pitkiä.

”Jos ajatellaan betonielementtien valmistamista, jonka raudoitukseen terästä jonkin verran kuluu, tilauksesta voi puolikin vuotta mennä, ennen kuin se on työn alla.”

Lisäksi on epäselvyyttä siitä, voidaanko pakotteiden alla olevia tuotteita vapauttaa markkinoille, jos ne ovat tullin tai maahantuojan varastossa.

”Ei tällaista ole ikinä nähty missään.”

Pula teräksestä on paitsi vaikeuttanut materiaalihankintoja myös nostanut hintoja.

Rakennusliikkeille hinnannousu tietää taloudellisesti vaikeita aikoja, kuten menetettyjä katteita. Kurjaa on varsinkin rakennuttajilla, jotka ovat sitoutuneet tekemään kiinteään hintaan.

”Jos hinnat nousevat vaikka 30 prosenttia, rakentava yritys saattaa joutua suoritusvaikeuksiin ja tilaajalle jää keskeneräinen kohde käteen. Kaikki tietävät, että rakentamisen katteet ovat aika matalia.”

Pahimmillaan edessä voi siis olla rakennusalan yritysten konkursseja.

”En sano useita, mutta kyllä tässä kovilla ollaan, se on selvää. Ei tällaista ole ikinä nähty missään. Vaara on, että jos yrityksen kestokyky ei ole ollut parhaalla mahdollisella tasolla, se asettaa tilanteeseen, jossa ei päätä näy.”

Rakennusyhtiö Skanskasta kerrotaan, että kustannustason epävarmuus saattaa vaikeuttaa tilaajien, urakoitsijoiden ja alihankkijoiden päätöksentekoa erityisesti käynnistyvien hankkeiden osalta.

Kaskiaron mukaan vielä on mahdotonta arvioida, kuinka pitkään käynnissä olevat rakennushankkeet voivat viivästyä.

Hän ei kuitenkaan usko, että aloitettuja hankkeita jäisi kesken. ”Sitten pitää tulla jo räjähtävää tavaraa rajan yli tännekin.”

Kaskiaro peräänkuuluttaa keskeneräisissä hankkeissa neuvottelua eri osapuolten kesken ja joustamista omien etujen tavoittelusta.

”Tärkeintä tässä kohtaa olisi miettiä, miten kriisistä päästään elävänä eteenpäin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat