Pieni osa omaishoitajista saamassa enemmän tukirahaa Vantaalla

Vantaa päätti korottaa joillekin omaishoitajille maksettavaa tukirahaa.

23.3. 9:23

Pieni joukko Vantaalla omaishoitajina toimivista saa mahdollisuuden merkittävästi nykyistä korkeampaan omaishoidon tukeen. Tukea pitää hakea, ja mikäli kriteerit täyttyvät, omaishoidon tuki kohoaa 1 553 euroon kuukaudessa.

Tähän saakka tuki on ollut joko 423 euroa tai 847 euroa kuukaudessa sen mukaan, kuinka vaativaksi omaishoitotyö on arvioitu.

Asiasta päätti Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta kokouksessaan tänään tiistaina.

Tuen korotus mahdollistuu, sillä Vantaalla otetaan käyttöön kolmas hoitoryhmä nyt olemassa olevien hoitoryhmien rinnalle. Omaishoidon tuki nousee niillä omaishoitajilla, joiden katsotaan kuuluvan uuteen ryhmään.

”Korotetun palkkion turvin [omaishoitaja] saattaa esimerkiksi voida jäädä pois ansiotyöstä, jos perheenjäsenen terveydentilanne heikentyy ja tarvitaan saattohoitoa”, vahvistaa Kotona asumisen tuen palvelupäällikkö Aila Halonen Vantaalta.

Korkeampaa tukea saavat vain ne, joiden omaishoitotyö on poikkeuksellisen sitovaa, raskasta ja vaativaa. Tällaista voi olla esimerkiksi ympärivuorokautinen hoito ja huolenpito.

Muutos koskee vain noin 10-20 henkilöä Vantaalla.

Suurin osa omaishoidettavista kuuluu Vantaalla jatkossakin ryhmiin yksi ja kaksi, joissa omaishoidon tuki on pienempi.

Muutoksella pyritään yhdenvertaistamaan omaishoidontuen palkkioita samansuuruiseksi, mitä ne lähikunnissa ovat sekä mahdollistamaan, että myös erityisen vaativissa tilanteissa omaista voitaisiin haluttaessa hoitaa kotona, koska siihen on taloudellisesti paremmat edellytykset.

Sysäyksen kolmannen hoitoryhmän perustamiselle antoi Antero Eerolan (vas.) valtuustoaloite.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat