Espoo keksi päiväkoteihin uudistuksen, joka ajaa vanhempia epätoivoon

Espoo pyrkii varausjärjestelmällä mitoittamaan henkilöstönsä paremmin. Kaupunki kärsii varhaiskasvatuksen työvoimapulasta.

Espoossa päiväkotiajat tulee jatkossa merkata ajanvarausjärjestelmään.

25.3. 12:31 | Päivitetty 25.3. 13:31

Espoolaisvanhempien täytyy huhtikuusta alkaen alkaa varaamaan lapsilleen sähköisesti läsnäoloaika minuuttien tarkkuudella päiväkotiin.

Espoo tiedotti maanantaina, että kaupunki ottaa käyttöön sähköisen, Evaka-nimisen palvelun, jossa lasten päiväkotiaika tulee ilmoittaa 10 minuutin tarkkuudella.

Aika merkataan viikkotasolla, ja sen tulee olla merkittynä palvelussa edellisen viikon maanantaina. Palvelussa voi ilmoittaa läsnäoloajan myös useammalle viikolle tai kuukaudelle kerralla, jos lapsi on päiväkodissa säännöllisesti samoihin aikoihin.

Uusi käytäntö on herättänyt ihmetystä ja epätoivoa espoolaisvanhempien keskuudessa.

”Kun näin viestin asiasta ensi kertaa, en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Tällainen pyyntö ei ole kiinni todellisessa elämässä. Ei ole millään tavalla realistista, että pystyisin edellisviikon maanantaina ilmoittamaan seuraavan viikon ajat kymmenen minuutin tarkkuudella", sanoo espoolainen Mirva Brola.

Brolan perheeseen kuuluu kaksi päiväkoti-ikäistä ja yksi kouluikäinen lapsi. Molemmat vanhemmat työskentelevät asiantuntijatehtävissä, joissa työajat voivat vaihdella. Kalenteriin saattaa tulla esimerkiksi äkillinen palaveri tai kiireinen työtehtävä voi venyä.

”Tällaisista toivomuksista tulee vähän sellainen olo, että ei ymmärretä, mitä työelämä nykyään on. Ei kaikkien työaika ole tasan kello kahdeksasta kello neljään.”

Monien työkalenterit eivät myöskään ole lukkoon lyötyjä viikkoa etukäteen.

”Kalenteri täyttyy Teams-palavereista pikku hiljaa, ei se ole välttämättä valmiina edellisviikon maanantaina.”

Varausjärjestelmän taustalla on kaupungin halu tehostaa toimintaansa: kaupungin mukaan lasten läsnäoloajat ovat poikenneet merkittävästi siitä, mitä perheiden kanssa on sovittu.

Tehostamistoive on ymmärrettävä, eivätkä vanhempien intresseissä ole varmasti kuormittaa varhaiskasvatusta turhaan, Brola sanoo.

”Mutta se on väärä keino, että pyydetään niin tarkkaa ennakkoarviota, että sitä on mahdoton antaa.”

”Lapsiperhearjen pyörittäminen on jo muutenkin sellainen palapeli, että tällainen vaatimus vain lisää stressiä”, Brola sanoo.

Espoon suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtajan Virpi Mattilan mukaan yksi varausjärjestelmän tavoitteista on kerätä tietoa, jonka avulla henkilöstö voidaan mitoittaa päiväkoteihin oikein.

Espoossa, kuten monessa muussakin Suomen kunnassa, kärsitään varhaiskasvatuksen työvoimapulasta.

”Jos on sovittu, että lapsi tulee päiväkotiin kello 6.30, mutta ei tulekaan, niin päiväkotiin varattu henkilöstö menee silloin hukkaan.”

Tähän saakka päiväkodeissa on toimittu niin, että siinä vaiheessa kun lapsi aloittaa päivähoidon, sovitaan myös hoitoajoista. Ajat ovat pysyneet samoina, ellei sopimusta ole muutettu.

Sanktioita ei tästäkään lähtien ole luvassa, vaikka ilmoitetusta 10 minuutin aikaraamista myöhästyisikin, Mattila sanoo.

”Jokainen lapsi saa kyllä sen varhaiskasvatuksen minkä tarvitsee.”

Jos omat työajat ovat vaihtelevia, kannattaa Mattilan mukaan järjestelmään merkata sellaiset ajat, jotka varmasti riittävät.

”Kun suurin piirtein tietää aikataulunsa, niin laittaa parhaimman tiedon mukaisesti. Ei tästä kannata hirveää tuskaa ottaa.”

Järjestelmän avulla huoltajia halutaan kuitenkin osaltaan kantamaan vastuuta siitä, että varhaiskasvatuksen toiminta olisi mahdollisimman kustannustehokasta, Mattila sanoo.

”Tätä kustannetaan kuitenkin yhteiskunnan varoilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat