Helsinki tarjoaa ilmaiseksi lääkitystä Ukrainasta tuoduille lemmikeille

Vaarana on, että rokottamattomat ja lääkitsemättömät lemmikit levittävät Suomessa raivotautia ja myyräekonokokkia.

Ukrainasta tuodut lemmikit saattavat olla terveysriski Suomelle.

25.3. 10:16

Helsingin kaupunki tarjoaa maksutta lääkitystä Ukrainasta tuoduille lemmikeille, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Ukrainan sodan takia Suomeen tuodaan tällä hetkellä runsaasti lemmikkejä, joille ei ole annettu tarpeellista lääkitystä ennen maahan saapumista.

Esimerkiksi koirat, kissat ja fretit voivat kantaa ihmisiin tarttuvia tauteja, minkä vuoksi ne on tärkeää lääkitä viimeistään Suomessa.

Erityisenä huolena on raivotauti ja koirien levittämä myyräekinokokki-loinen, joka kuuluu heisimatoihin ja aiheuttaa kudosmatotautoa.

Jos loinen leviäisi Suomeen voisi se johtaa laajoihin seurauksiin: kudosmatotaudin pelossa metsästä poimitut marjat ja sienet olisi ennen syömistä keitettävä.

Lue lisää: Ukrainasta pakolaisten mukana saapuvien lemmikkien pelätään muuttavan peruuttamattomasti suomalaisen marjanpoiminnan

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärit ja Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkärit lääkitsevät Ukrainasta tulleita lemmikkejä veloituksetta.

Lemmikkien lääkitseminen on erittäin tärkeää, koska raivotautia aiheuttavaa rabiesvirusta ja myyräekinokokkia ei tällä hetkellä ole Suomessa, tiedotteessa kerrotaan.

Etenkin ekinokokkiloisen leviäminen Suomen luontoon koirien ulosteiden välityksellä on suuri riski, koska loinen on ihmiselle hengenvaarallinen.

Kaikkien lemmikkien kanssa matkustavien, jotka saapuvat Suomeen ilman lemmikkejä koskevaa ennakkohakemusta tai lupaa, tulee olla yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisen jälkeen. Tällä hetkellä sotaa pakenevien lemmikit pääsevät EU-maihin poikkeuksellisesti ilman ennakkohakemusta tai lupaa.

Jos lemmikillä ei ole mikrosirua tai siltä puuttuu rabies- eli raivotautirokotus, eläinlääkäri asettaa lemmikille tarvittaessa mikrosirun ja antaa rokotuksen raivotautia vastaan. Raivotautirokotuksen jälkeen lemmikki täytyy pitää eristettynä muista eläimistä ja ihmisistä 30 vuorokauden ajan.

Myyräekonokokkia kantaville koirille eläinlääkäri antaa loislääkityksen. Osa koirista on voinut saada lääkkeen jo Suomen Tullista. Koiran ulosteet on tärkeää kerätä pussiin ja hävittää ne talousjätteen mukana vuorokauden ajan loislääkkeen antamisen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat