Helsinki kokeilee tiukkoja sääntöjä sähköpotkulaudoille – Tarkoitus ehkäistä holtitonta käyttöä

Sähköpotkulaudat palaavat Helsingin kaduille lähiviikkoina.

Sähköpotkulaudat ilmestyvät pian taas Helsingin katukuvaan.

25.3. 11:07

Helsingin ydinkeskustaan tulee pysäköintipaikkoja yhteiskäyttöisille sähköpotkulaudoille.

Sähköpotkulaudoille on tulossa 25 pysäköintipaikkaa ja -telinettä. Yhteensä niissä riittää paikkoja 400 sähköpotkulaudalle.

Potkulautojen pysäköintipaikat sijoitetaan alueille, joissa on ollut käytössä eniten lautoja ja eniten ongelmatilanteita. Paikkojen sijainti on valittu myös sillä perusteella, että ne eivät ohjaa sähköpotkulautailijoita ajamaan jalkakäytävällä.

Toimenpiteillä on tarkoitus vähentää potkulaudoista aiheutuvia haittoja. Sähköpotkulaudoilla öiseen aikaan sattuneet onnettomuudet kuormittivat sairaanhoitoa Helsingissä viime kesänä.

Lue lisää: Sähkö­potku­laudoilla tapahtuvat onnettomuudet kuormittavat terveyden­huoltoa, Husin osaston­ylilääkäri ehdottaa yöllistä potkulauta­kieltoa

Uusissa säännöissä on kyse kokeilusta, jonka tuloksia seurataan kesän aikana.

Pysäköintipaikat tulevat käyttöön aikaisintaan 8. huhtikuuta, kertoo kaupunkiympäristön toimialan katu- ja liikennesuunnittelun yksikön päällikkö Heikki Palomäki.

Sähköpotkulautakausi alkaa Palomäen mukaan lähiviikkoina sääolosuhteista riippuen.

Kaupunki on sopinut pysäköintiratkaisuista yhdessä sähköpotkulautoja operoivien firmojen kanssa.

Firmat kustantavat itse pysäköintipaikat ja -telineet. Paikkojen yhteyteen asennetaan myös infotaulut, joissa kerrataan sähköpotkulautojen pelisäännöt.

Sähköpotkulautoja voi jatkossakin pysäköidä pysäköintipaikkojen ulkopuolelle, mutta lautojen vuokraajilta edellytetään valokuvan ottamista pysäköidystä laudasta.

Sähköpotkulautafirmat käyvät kuvia läpi, ja antavat rahallisia rangaistuksia selkeästi väärin pysäköidyistä laudoista.

Lisäksi sähköpotkulautayhtiöt perustavat yhteisen pysäköintipartion, jonka tehtävänä on pitää keskusta-alueen lautoja järjestyksessä sekä kaduilla että pysäköintipaikoilla. Yhtiöt ovat myös sitoutuneet viemään vuorokauden ajan käyttämättömänä tai epäkunnossa olevat laudat pois keskusta-alueelta 24 tunnin kuluessa.

Sähköpotkulautojen nopeusrajoitukset sekä viikonloppuöiden käyttörajoitukset ovat voimassa myös jatkossa. Laudat ovat kokonaan poissa käytöstä viikonloppuöisin puolenyön ja aamuviiden välillä. Päivisin lautojen nopeusrajoitus on 20 kilometriä tunnissa, ja arkiöisin 15 kilometriä tunnissa.

Viime kesän vilkkaimpaan aikaan sähköpotkulautoja oli Helsingissä käytössä yhteensä noin 8000 kappaletta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat