Viimeinen juna Pietarista saapui Helsinkiin sunnuntai-iltana – ”Nyt tuntuu hyvältä”, kuvailee Yhdysvaltoihin matkaa jatkava Boris

Pariskunta Anna ja Boris matkaavat Yhdysvaltoihin. Moskovalainen George lentää Espanjaan, eikä tiedä, milloin palaa Venäjälle.

Viimeisellä Allegro-junalla Venäjältä saapunut Boris sai halauksen Tamara Žarkevitšlta (vas.) ja kumppani Anna sai halauksen Ivan Žarkevitšilta Helsingin rautatieasemalla.

27.3. 21:02 | Päivitetty 27.3. 21:55

Toistaiseksi viimeinen Suomen ja Venäjän välillä liikennöinyt Allegro-juna saapui Helsingin rautatieasemalle sunnuntai-iltana seitsemän minuuttia aikataulusta myöhässä, 19.07.

Loppuunmyytyä junaa oli vastassa paljon toimittajia ja uutiskuvaajia, myös ulkomaisista medioista.

Etunimillä esittäytyneet Anna ja Boris saapuivat Helsinkiin Moskovasta, Pietarin kautta. Vastassa pariskunnalla oli Helsingissä asuvia ystäviä.

”Tuntuu levolliselta”, kuvasi Boris päällimmäisiä tunnelmiaan.

”On kamalaa, mitä siellä kaikkialla tapahtuu”, Anna sanoi.

”Valitettavasti emme voi muuttaa tilannetta siellä [Venäjällä] , joten yritämme päästä pois ja auttaa tilanteen muuttamisessa ulkopuolelta käsin”, hän pohti.

Anna on kutsuttu yhdysvaltalaisyritykseen, joten kaksikko yrittää päästä maanantaina ensin Varsovaan ja sieltä Yhdysvaltoihin – Varsovaan siksi, koska Venäjällä ei ole enää Yhdysvaltain-lähetystöä.

Boriksen mukaan liikkeellä on paljon väärää tietoa rajan ylittämisestä. Hän oli kuullut, että viranomaiset saattaisivat ottaa puhelimen pois tai tarkistaa Twitter-tilin.

”Nykyisin kysytään ehdottomasti enemmän kysymyksiä kuin aiemmin”, Anna sanoi.

Kaksikko oli varmuuden vuoksi poistanut sosiaalisen median tilinsä, jottei rajalla tulisi ongelmia.

”Joten nyt tuntuu hyvältä”, Boris kertoo helpottuneesti hymyillen.

Annan mukaan vuodesta 2014 ja Krimin tapahtumista lähtien on ollut selvää, ettei Venäjällä ole turvallista asua.

”Talous kärsii, sananvapaus muuttuu pahemmaksi ja pahemmaksi vuosi vuoden perään. En olisi uskonut, että hän [Venäjän presidentti Vladimir Putin] olisi valloittanut toisen maan ja aloittanut brutaalin sodan”, Anna sanoi.

Ulkomailta ei kuitenkaan ole helppoa löytää töitä, minkä vuoksi pariskunta on pysynyt Venäjällä heikkenevästä tilanteesta huolimatta.

”Siellä [Venäjällä] ei tunnu turvalliselta, jos et tue sitä, mitä nyt tapahtuu”, Anna sanoi.

Hänen mukaan suurin osa suurissa kaupungeissa asuvista ja etenkin nuorempien sukupolvien venäläisistä on perillä Ukrainan tapahtumista.

Moni seuraa ulkomaisia medioita.

”Kaikilla on vpn nykyään”, Boris kertoi. Vpn on virtuaalinen erillisverkko, jolla voi suojata netin käyttöä, väistää sensuuria ja kiertää verkkosisältöjen maantieteellisiä rajoituksia.

Tom suuteli Anastasiaa tämän saavuttua Allegro-junalla Helsinkiin.

Moskovalainen George suuntaa illalla Espanjaan.

Moskovalainen opiskelija, joka kertoi nimekseen George, sanoi suuntaavansa synnyinseudulleen Espanjaan.

”En tiedä, mitä odottaa seuraavaksi tämän koko Ukraina-tilanteen suhteen. Toisena syynä haluan viettää ehkäpä viimeisen lomani Euroopassa”, hän kertoi.

”Ehkä pari kuukautta, ehkä vuosia”, hän arveli matkansa pituudeksi. ”En tiedä, mitä tulevaisuus tulee olemaan. Ehkä Venäjän ja Euroopan välinen raja suljetaan.”

”En tiedä, milloin pystyn palaamaan Venäjälle”, illalla Espanjaan lentävä George kertoi.

Junaa vastassa olleen VR:n viestintäjohtajan Tatu Tuomisen tietojen mukaan viimeiset Allegro-junavuorot ovat olleet täysiä.

Sen sijaan parin viime viikon ajan Allegro-junien täyttöaste Pietarista Helsinkiin mentäessä on ollut vain noin 60 prosenttia. Helsingistä Venäjälle suuntaavien junien käyttöaste on Tuomisen mukaan ollut vain noin 25 prosenttia.

”Junat ovat olleet, voisiko sanoa, puolityhjiä.”

Viime päivien Allegro-junien matkustajista noin 70 prosenttia on ollut Tuomisen mukaan venäläisiä ja loput suomalaisia.

”Konduktöörit ovat sanoneet, että viimeisissä junissa olisi ollut näppituntumalta enemmän suomalaisia kuin aikaisemmin”, hän kertoo.

Normaalista poikkeavaa viimeisen vuoron tapauksessa on Tuomisen mukaan myös se, että juna jää muiden Allegro-junien tapaan Suomeen varikolle.

”Ne odottavat sitten aikaa parempaa”, Tuominen sanoo.

Allegro-junia on yhteensä neljä. Ne omistaa suomalais-venäläinen Karelian Trains, joka vuokraa junia VR:lle ja venäläiselle RŽD:lle.

Kaikki Allegro-junat jäävät Suomeen, sillä Helsinki on junien kotivarikko.

VR ilmoitti keskeyttävänsä Venäjälle suuntautuvan Allegro-junaliikenteen maanantaista alkaen.

VR ajoi sunnuntaina Helsingistä Pietarin suuntaan vain aamupäivän Allegro-lähdön. Iltapäivän kello 15.57 lähteväksi suunniteltu junavuoro peruuntui.

VR on luvannut korvata perutuille Allegro-vuoroille ostetut liput.

”Tähän saakka olemme jatkaneet Allegron liikennöintiä viranomaisohjeiden mukaisesti, ja tarkoituksena on ollut turvata suomalaisille pääsy Suomeen. Näiden viikkojen aikana henkilöt, jotka ovat halunneet lähteä Venäjältä, ovat ehtineet poistua maasta”, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola kertoo yhtiön tiedotteessa.

”Nyt Allegron liikennöintiä ei ole enää pakotteiden myötä valtion omistajaohjauksen ilmoituksen mukaan tarkoituksenmukaista jatkaa, joten keskeytämme liikenteen toistaiseksi.”

Maaliskuun alussa VR tiedotti, että yhtiö haluaa osoittaa ”vahvan tukensa” Ukrainalle ja ukrainalaisille ”tässä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa järkyttävässä tilanteessa.”

Samassa yhteydessä VR kertoi, että sen toimitusjohtaja Lauri Sipponen on ilmoittanut Venäjän rautateiden pääjohtaja Oleg Belozoroville VR:n päätöksestä pidättäytyä toistaiseksi yhteydenpidosta lukuun ottamatta välttämätöntä kommunikaatiota, jota rajan ylittävä liikenne edellyttää.

Maaliskuun ajan Ukrainan kansalaiset ovat voineet matkustaa VR:n junissa maksutta näyttämällä passia konduktöörille. Aiemmin ostetun Allegro-lipun on voinut peruuttaa kuluitta, sillä ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamista Venäjälle.

Juna ei enää lähtenyt takaisin Pietariin, vaan sen matka jatkui varikolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat