Helsinki haaveilee kävely­kadusta, jolla voisi ylittää Itä-Helsingin ruuhkaisen pääväylän

Suunnitelmien mukaan Itäkeskuksen asukasmäärä kasvaisi merkittävästi.

Näyttääkö Itäkeskuksessa tulevaisuudessa tältä? Havainnekuva uudistetun Itäkeskuksen nykyistä viihtyisämmästä ilmeestä.

27.3. 15:18

Itä-Helsingin Itäkeskuksesta halutaan ”pittoreski” ja nykyistä viihtyisämpi kaupunginosa. Alueelle suunnitellaan muun muassa siltoja, kävelykatuja sekä viher- ja virkistysalueita kaupunkikuvan ja katumiljöön parantamiseksi.

Tavoitteena on lisätä alueen vetovoimaisuutta. Suunnitelmissa on muuttaa nykyinen, epäviihtyisäksi koettu lähiömäinen ja liiketilojen täyttämä keskus kaupunkimaiseksi Itä-Helsingin keskustaksi.

Suunnitelmat käyvät ilmi Helsingin kaupungin kaupunki­ympäristö­lautakunnan esityslistalta, jota käsitellään lautakunnan kokouksessa ensi tiistaina.

Viihtyisyyden lisääminen tarkoittaa muutoksia myös liikennejärjestelyihin laajalla alueella Itäkeskuksessa ja sen ympäristössä. Ruuhkaisten pääväylien liikennealueita tiivistetään, ja Itäväylän linjausta siirretään.

Risteykset säilyvät valo-ohjattuina, ja nopeustaso asetetaan 50 kilometriin tunnissa. Itäkadun liittymä kehälle poistetaan ja korvataan uusilla liittymäjärjestelyillä Itäväylälle.

Autottomia ilahduttanee, että joukkoliikenteen asemia sekä jalankulun ja pyöräilyn mahdollisuuksia aiotaan parantaa.

Itäkeskuksen Lyypekinaukiolla sijaitseva, Maamerkki-nimellä kulkevan tornitalon alue ja kauppakeskus Eastonin alue muuttuu. Suunnitelman mukaan Itäväylän ylitys tapahtuisi tulevaisuudessa ensisijaisesti siltojen tai ”siltamaisten rakennusten” kautta. Tavoitteena on vireä, vihreä ja urbaani kävelykeskusta.

Kävelykatua suunnitellaan rakennettavaksi Gotlanninkadun päälle, ja se jatkuisi aina Puotilaan saakka.

”Nykyinen ostosjättien, pysäköinnin ja liikenteen dominoiva alue täydentyy asumisella ja julkisilla ulkotiloilla keskustan kaupunginosaksi. Kaupunkirakenne tiivistyy, jalankulku kehittämisessä etusijalla”, esityksessä todetaan.

Havainnekuva Itäväylän eteläpuolelta Maamerkin ja Eastonin kauppakeskuksen alueelta.

Itäkeskuksen alueen viihtyisyyttä lisäämään tähtääviin suunnitelmiin sisältyy myös täydennysrakentaminen, mikä tarkoittaa suurta määrää uusia asuntoja ja ruutumaista korttelirakennetta. Myös asukasmäärä kasvaisi merkittävästi.

”Itäväylän päälle voi sijoittaa kaupallisia ja julkisia palveluita, hotelleja ja muita toimitiloja. Alueelle voi tutkia myös asuntoja, jos terveellisen ja viihtyisän asumisen kriteerit täyttyvät", Helsingin kaupunki esittää.

Lisää asuntoja suunnitellaan myös Puotinharjuun, Meripellontien alueen viereisen pysäköintialueen ja toimitilarakennuksen alueelle sekä Myllytontun alueelle. Myllytontun alueelle kaavaillaan myös liikuntarakennuksia tai liikuntapuiston laajennusosia, mikä parantaisi harrastusmahdollisuuksia.

Lautakunnan esityksessä todetaan myös, että julkisten palveluiden ja liikuntapalveluiden kehittämiseen ja lisäämiseen varaudutaan.

Kulttuurikeskus Stoa ja ostoskeskus Puhos säilyvät alueen magneetteina.

Ostoskeskus Puhoksen vanhin rakennusosa suojellaan ja peruskorjataan nykyiseen käyttöön. Uudempien rakennusosien tilalle rakennetaan liiketiloja ja asuntoja ja kulttuurikeskus Stoan laajentamiseen varaudutaan. Suunnitelmat perustuvat jo aiempiin uudistuspäätöksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat