Helsinkiläisessä asuintalossa on riidelty lähes 50 vuotta yhdestä vinttikomerosta

Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen ja tuomitsi taloyhtiön maksamaan lähes 44 000 euron oikeuskulut.

29.3. 12:01 | Päivitetty 29.3. 12:31

Kerrostalossa Helsingin Meilahdessa on kiistelty vajaan 76 neliön ullakkotilasta 1970-luvun alusta lähtien.

Suuri ullakkotila on kuulunut taloyhtiön perustamisesta, vuodesta 1941, alkaen yhdelle talon huoneistolle, vaikka huoneiston omistajat ovatkin vuosien aikana vaihtuneet.

Nykyisten omistajien aikana kiista eteni aina oikeuteen asti. Nykyiset osakkaat ovat omistaneet asunnon vuodesta 2013 alkaen.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa komerokiistasta huhtikuussa 2019. Maaliskuussa Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion.

Taloyhtiö päätti kesäkuussa 2017, että kerrostalon ullakon säilytystilat jaetaan uudelleen huoneistojen pinta-alan mukaan. Samana vuonna nykyiset omistajat laittoivat vireille asian oikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus antoi tuomionsa komerokiistasta huhtikuussa 2019 ja päätti sen taloyhtiön hyväksi. Maaliskuussa Helsingin hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion.

Hovioikeuden päätöksen mukaan taloyhtiön päätös jakamisesta oli mitätön.

Taloyhtiön päätös jakaa säilytystilat uudelleen oli tehty, koska useat asukkaat tarvitsivat lisää säilytystilaa. Muilla osakkailla oli yhteensä vähemmän säilytystilaa ullakolla kuin yhden asunnon omistajilla.

Taloyhtiössä on 15 asuntoa. Lisäksi taloyhtiön asukkaat kokivat tilanteen epäoikeudenmukaiseksi, eikä yhdelle muita suuremmalle vinttikomerolle ollut perusteita taloyhtiön mukaan. Taloyhtiön mukaan kokonsa puolesta lähes 76 neliön tilaa ei voi pitää yhtiöjärjestyksen mukaisena komerona.

Suuri säilytystila oli jäänne taloyhtiön perustamisvuosilta ja sitä yritettiin ensimmäisen kerran jakaa tasaisemmin asukkaiden kesken jo 1980-luvulla kun asukkaiden tarve varastotilaan selvästi kasvoi, ilmenee oikeuden asiakirjoista. Tätä päätöstä ei kuitenkaan toimenpantu.

Suuren ullakkokomeron haltijat olivat vastustaneet päätöstä eli se oli tehty vastoin heidän tahtoaan. Suuren ullakkotilan omistaneilla osakkailla ei ollut muuta säilytystilaa kellarissa. Heidän mukaan laaja säilytystila oli merkittävä tekijä ostopäätöksessä nykyisen asunnon hankinnassa.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden päätöksen ja määräsi taloyhtiön maksamaan lähes 44 000 euroa oikeudenkäyntikuluja. Hovioikeuden mukaan suuri ullakkokomero kuului sitä alusta asti hallinneen asunnon omistajien käyttöön. Kun hallinnasta oli aikanaan sovittu, se oli sovittu riidattomasti.

Hovioikeuden mukaan taloyhtiön päätös oli yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Kaikilla osakkailla pitää olla luottamus siihen, että yhtiökokouksessa ei tehdä karkeasti heitä loukkaavia päätöksiä muiden hyödyksi.

Yhtiökokouksen päätöstä ei myöskään voinut perustella sillä, että se lähti taloyhtiön tarpeesta vaan kyse oli muiden osakkaiden tarpeesta.

Taloyhtiön yhtiökokouksissa ullakkokomeroiden jakamisesta uudelleen oli keskustelu jo 1970-luvulla ja useasti sen jälkeen.

Maaliskuussa 1989 oli taas keskusteltu ullakkokomeroiden uudelleen jakamisesta. Silloinen suuren ullakkotilan omistaja oli ilmoittanut ottavansa tuomarin avuksi ja asia oli jäänyt sikseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat