Yksin Helsinkiin voi saapua tuhansia pakolaisia – Apulaispormestari ehdottaa poikkeuksellista ratkaisua heidän majoittamisekseen

Daniel Sazonov (kok) toivoo, että valtio päättäisi mahdollisimman nopeasti mallista, jossa pakolaiset voitaisiin majoittaa asuntoihin.

Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonovin (kok.) mielestä laitosmaiset vastaanottokeskukset eivät ole parhaita mahdollisia paikkoja Ukrainan pakolaisille, joista suuri osa on lapsia ja naisia.

30.3. 9:26 | Päivitetty 30.3. 10:30

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaispormestari Daniel Sazonov (kok) kertoo, että Helsinki valmistautuu majoittamaan osan Ukrainan pakolaisista kaupungissa oleviin asuntoihin.

Helsinkiin voi hyvin saapua tuhansia pakolaisia. Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että Suomeen saapuu 40  000–80 000 ukrainalaista.

Helsingin osuus olisi väestöosuuteen suhteutettuna 4 000–8 000 ukrainalaista, mutta on todennäköistä, että maan pääkaupunkiin hakeutuu selvästi enemmän pakolaisia, Sazonov arvelee.

”Lähdemme siitä oletuksesta, että Helsingin osuus on vähintään suhteessa väestöosuuteemme. Todennäköisesti ukrainalaiset myös hakeutuvat enemmän isompiin kaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle, jossa heillä asuu tuttavia ja on jo verkostoja.”

Helsingin kaupunki on jo Sazonovin mukaan kartoittanut vapaana olevia asuntoja. Tähän mennessä on tiedossa runsaat 500 asuntoa. Niihin mahtuisi asumaan vajaat 1 500 Ukrainan pakolaista.

”Asunnoissa on muun muassa Helsingin kaupungin omia asuntoja, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön Hoasin asuntoja ja yksityisten omistamia asuntoja”, Sazonov kertoo.

Kaupunki on saanut myös suoraan yhteydenottoja yksityisiltä asuntotoimijoilta, joilla on jo asuntoja tai jotka ovat rakentamassa asuntoja.

Kun vapaana olevien asuntojen lisäksi lasketaan väliaikaisratkaisut, kuten hätämajoituspaikat, Helsingillä on tällä hetkellä mahdollisuus 3 300 pakolaisen vastaanottamiseen.

Sazonov toivoo, että hallitukselta tulisi jo tällä viikolla pakolaisten vastaanottamiseen uusi linjaus.

Hän katsoo, että kunnille tulisi antaa mahdollisuus hoitaa vastaanottopalveluita ilman erillisen vastaanottokeskuksen perustamista ja valtio korvaisi kunnille toteutuneet kustannukset.

”Käsitykseni on, että tämän tyyppinen malli on jo valmistelussa. Ratkaisu tarvittaisiin mahdollisimman nopeasti, koska tulijoiden määrä nousee päivä päivältä.”

Nykyinen malli on se, että Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottopalveluista ja tarpeen mukaan perustetaan uusia vastaanottokeskuksia. Sazonovin mukaan mallia pitää laajentaa niin, että kunnat voisivat ottaa vastuun kansainvälisen suojelun hakijoista.

”Koska tulijoista suurin osa on lapsia ja naisia, vastaanottokeskus ei tietenkään ole optimaalinen ympäristö. Ne ovat kuitenkin aika laitosmaisia paikkoja. Lisäksi vastaanottokeskusten avaaminen vie aikaa”, Sazonov perustelee ehdotusta.

Ukrainan pakolaisia on tullut Helsinkiin laivalla Länsisataman kautta.

Hänen mukaansa Helsinki pystyy aloittamaan asuntojen järjestämisen ukrainalaisille välittömästi, kun päätös valtiolta tulee.

”Tämä ei ole vain Helsingin ehdotus. Tiedän, että muuallakin Suomessa on toivottu ja valmisteltu vastaavaa mallia. Kuntaliitto otti viime viikolla selvän kannan, että tilapäistä suojelua tarvitsevien ihmisten vastaanoton järjestämisestä pitää viipymättä ottaa käyttöön korvaukset kunnille.”

Ukrainalaisten ei tarvitse hakea turvapaikkaa, vaan he voivat hakea ja saada erillisen kansainvälisen suojelun statuksen. Siksi he eivät saa kotikuntastatusta kuten aiemmat turvapaikanhakijat ovat myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen saaneet.

”Valtion pitäisi myöntää ukrainalaisille kotikuntastatus samalla, kun heille myönnetään kansainvälinen suojelu. Kotikuntastatukseen kytkeytyvät esimerkiksi varhaiskasvatuspalveluiden rahoitus”, Sazonov sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat