Poliitikkojen runsaskätiset palkkiot joutuivat arvostelun kohteeksi Uudellamaalla

Aluevaltuutetuille ehdotetaan isompia palkkioita kuin Vantaan valtuuston jäsenille.

29.3. 13:00

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kokouspalkkioista on noussut viikonlopun aikana kohu.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo herätteli seuraajiaan viestipalvelu Twitterissä aluevaltuustojen kokouspalkkioiden suuruuteen, joita hän vertasi Suomen suurimman eli Pirkanmaan hyvinvointialueen palkkioihin.

Pirkanmaalla, missä hyvinvointialueen vastuulla on myös erikoissairaanhoito, vuosipalkkio on puolet Vantaa-Keravalle ehdotetusta.

Saramon kritiikki kohdistuu erityisesti siihen, että kokouspalkkioiden lisäksi avainhenkilöille on luvassa melko suuria vuosipalkkioita.

Esityksen mukaan aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajille on kaavailtu Vantaa-Keravan alueella 8 530 euron vuosipalkkiota. Myös näiden luottamuselinten varapuheenjohtajille olisi luvassa hieman pienempi vuosipalkkio.

Kokouspalkkiota aluevaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajat saavat 60 eurolla korotettuna.

Aluehallituksen 17 jäsenelle tulisi heillekin 5 330 euron vuosipalkkio 320 euron kokouspalkkioiden päälle.

Aluevaltuuston on määrä päättää tiistaina kokouspalkkioista. Vasemmistoliitto tuo ryhmäneuvotteluihin oman ehdotuksensa, jonka mukaan vuosipalkkioista luovutaan kokonaan.

Saramo pitää nimenomaan vuosipalkkioita ongelmallisina, vaikka niiden päälle tulevat kokouspalkkiotkin ovat Vantaaseen verrattuna lähes kaksinkertaiset. Saramo on itse aluevaltuutettu.

Esimerkiksi Vantaan kaupunginvaltuustossa rivivaltuutetun kokouspalkkio on 240 euroa kolmelta ensimmäiseltä tunnilta. Sitä pitemmissä kokouksissa palkkio nousee jokaiselta tunnilta 96 eurolla.

Hyvinvointialueen ryhmien välisiä neuvotteluja vetänyt Vantaan Lauri Kaira (kok) perusteleekin aluevaltuuston ja -hallituksen jäsenille tulevaa 320 euron kokouspalkkiota sillä, ettei lisätunneista makseta.

”Jo tämä kokous on palkkioiden määrässä ylittänyt aluevaltuuston kokouspalkkiot”, Kaira totesi maanantaina Vantaan kaupunginvaltuuston kokouksessa, kun keskustelu oli venynyt yli kolmen tunnin.

Kairan mukaan esitys on linjassa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kokouspalkkioihin. Ne taas perustuvat Espoon kaupungin palkkiokäytäntöön.

Kaira tähdentää, että aluehallitus jo pudotti palkkiosummia 10 prosentilla Länsi-Uuteenmaahan verrattuna. Aluehallitus oli päätöksessään yksimielinen, myös vasemmistoliiton edustaja hyväksyi alennuksen.

”Voisin ymmärtää ehdotettuja palkkioita, jos kyseessä olisi mittava työmäärä, mutta nythän hyvinvointialue hoitaa käytännössä kaupungin yhden lautakunnan eli sote-lautakunnan tehtäviä”, Saramo perustelee.

Uudellamaalla erikoissairaanhoito pysyy Husin vastuulla. Vantaa-Kerava ei hoida erikoissairaanhoitoa kuten valtaosa hyvinvointialueista, vaan alueella vain yhdistetään kahden kunnan palvelut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat