Helsingin eliitti­alueella kunnostettiin vanhaan talliin asuntoja

Helsingin arvoalueelle rakennettiin vanhan tallin pilttuisiin asuntoja. Niihin pääsee entistä hevosten kulkuluiskaa pitkin.

Ajurien tallin muutoksessa julkisivuun palautettiin alkuperäinen harmaa väri ja viisikulmaiset puiset ikkunanpuitteet entisöitiin.

6.4. 2:00 | Päivitetty 6.4. 8:17

Helsingin kaduilla kävellessä tulee harvoin ajatelleeksi, mitä tuonkin korttelin sisäpihalla on joskus sata vuotta sitten tapahtunut.

Kuten tässä jugendtyylisessä kivitalossa, Punavuorenkatu 16:ssa Sinebrychoffin puiston tuntumassa.

Kun arvotalon suuresta porttikongista kurkistaa sisään, vastassa on yllätys: hevostalli.

Keskellä kaupunkia.

Hevosia tallissa ei tosin ole ollut enää pitkään aikaan. Nyt rakennukseen on valmistunut 18 kaupunkiasuntoa, joihin ensimmäiset ihmisasukkaat muuttavat vielä tämän vuoden aikana.

Kohde on poikkeuksellinen paitsi historiansa vuoksi myös siksi, että kaikki asunnot ovat erilaisia.

Hevostallilla on varsin värikäs menneisyys. Se valmistui ajurien asunto-osakeyhtiön pihalle Punavuoreen vuonna 1906 ja oli jo tuolloin kantakaupungin mittapuulla harvinaisen suuri: siellä majaili 52 hevosta.

Rakennusmestari K. Lappalainen suunnitteli rakennuksesta kolmekerroksisen. Ensimmäisessä kerroksessa säilytettiin hevoskärryjä, toisessa hevosia ja kolmannessa heinää.

Hevosajurit olivat aikansa rekka- ja roskakuskeja, jotka muun muassa tyhjensivät kaupungin ulkohuusseja. He asuivat viereisessä kadun varren kerrostalossa.

Ajureita ja hevosia talli palveli 1960-luvun alkupuolelle asti. Rakennusta viimeiseksi käyttäneen ajurin jäämistö myytiin vuonna 1963 järjestetyssä huutokaupassa.

Kolme vuotta myöhemmin talli muutettiin varastoksi. Sieltä on vuosien saatossa löytynyt jopa huume- ja asekätköjä, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Ismo Väänänen, lempinimeltään ”talonmies Pikkarainen”.

”Pikku luukkuihin oli helppo piilotella kaikenlaista.”

Sisään taloon tullaan samaa luiskaa pitkin, jota hevoset ovat aikoinaan talloneet.

Tulevat asukkaat ovat todennäköisesti ihmisiä, jotka arvostavat epätyypillistä asumista.

Taloyhtiö havahtui lähes alkuperäisessä kunnossa olevan tallin rapistumiseen viimeistään 1990-luvulla, kun välipohja sortui osittain.

Tallille ehdittiin jo hakea purkulupaa, kunnes Museovirasto torppasi aikeet. Rakennus suojeltiin historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaana ja kaavoitettiin muutettavaksi asuinkäyttöön.

Pitkään heitteillä olleen tallin korjaaminen ei ollut helppo projekti ja aiheutti naapurustossa eripuraa, jota ruodittiin sanomalehdissäkin.

Naapuritaloyhtiöt pelkäsivät, että uudet asunnot vähentävät yksityisyyttä ja laskevat asuntojen arvoa. Ne vaativat satojentuhansien eurojen korvauksia muutostöiden aiheuttamista haitoista.

Lopulta kiista ratkesi, ja vuonna 2019 rakennuttajaksi valikoitui Helsingin Top 41 -niminen yritys. Firma sitoutui pelastamaan rakennuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Ajurien tallin aula on säilytetty lähes alkuperäisessä asussa.

Haastavan muutoksen suunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Avarrus Arkkitehdit, joka on erikoistunut korjausrakentamisen kohteisiin.

Pääsuunnittelija Pauli Siponen esittelee ylpeänä tiiminsä luomusta. Hän kertoo, että muodonmuutoksessa on pyritty säilyttämään tallitunnelmaa entisöimällä vanhaa niin paljon kuin mahdollista.

Tämä näkyy esimerkiksi kaksikerroksisessa aulassa, joka on tallirakennuksen erikoisuus. Aulassa todella tuntuu kuin olisi hevostallissa.

Alkuperäisestä betonilattiasta erottaa yhä kavioiden jälkiä. Yli sata vuotta vanhat puiset kaiteet ja ovet on kunnostettu ja petsattu vernissalla. Seinät ovat saaneet kalkkimaalista tuoreen valkoisen värin.

Vanhassa betonilattiassa on yhä nähtävissä kavioiden jälkiä.

Lähtötilanne oli toisenlainen. Seinällä näkyi jälkiä ureasta, ja nenään leijaili yhä hevosten tuoksu, kertoo arkkitehti Noona Lappalainen.

Aulasta matka jatkuu asuntoihin, hevosten entisiin pilttuisiin. Betonikatot on jätetty tasoittamatta ja tiiliseinät paikoitellen paljaiksi.

Ulkoa rakennus on palautettu alkuperäisiin väreihin. Jossain vaiheessa keltaiseksi rapattu julkisivu on muuttunut takaisin harmaaksi. Ruskeaksi maalatut viisikulmaiset ikkunanpuitteet ovat jälleen punaisia.

1950-luvulla korjattua vesikattoa on korotettu hieman, jotta sen alle on saatu lämpöeristekerros.

Toisen kerroksen asunnot on rakennettu hevosten entisiin pilttuisiin. Vanhat puuovet on entisöity.

Ajurien tallin jokainen asunto on uniikki ja poikkeaa toisistaan. Maallikon silmiin arvoasuntojen kalustus on silmiinpistävän pilkistetty, jopa arkinen.

Arkkitehdit sanovat, että heidän suunnittelufilosofiansa tavoitteena on ollut yhdistää rakennuksen uusi kerrostuma vanhaan vähäeleisesti talon henkeä kunnioittavalla tavalla.

Esimerkiksi saarniparketti on saanut innoitteen oljesta ja kellastuu ikääntyessään kauniisti, Siponen kertoo.

Ensimmäisen kerroksen asunnoissa huomionarvoista ovat omat sisäänkäynnit suoraan sisäpihalta suurista teräs-lasiovista, ovathan huoneistot entisiä vaunutalleja.

Toisessa kerroksessa asunnot levittäytyvät kahteen tasoon ja sisäikkunoiden läpi avautuu näkymä museaaliseen aulaan. Luonnonvaloa siivilöityy kattolyhdyistä ja lattialasien kautta kuten aikanaan hevosille.

Kattolyhdyistä tulvii luonnonvaloa hämyiseen aulaan.

Naapuritontin vastaiseen julkisivuun on puhkaistu uusia ikkunoita. Näkymien suojaamiseksi niiden viereen on rakennettu veistokselliset seinäkkeet.

Asuntojen alkuperäinen betonikatto on jätetty rouheaksi ja tiiliseinää paljaaksi.

Huoneistojen koko vaihtelee runsaasta 40 neliöstä vajaaseen sataan neliöön. Neliöhinta huitelee yli 10 000 eurossa.

Keitä tulevat asukkaat ovat?

Pääsuunnittelija Siponen arvelee, että talliin tekevät kotinsa ihmiset, jotka arvostavat epätyypillistä asumista.

”Historiallisia yhteistiloja ja asuntojen niukkuutta, mahdollisesti yhteisöllisyyttä.”

Vain yksi asia häntä harmittaa: se, ettei lantakuiluun saatu jätepistettä. Tilassa on nyt pesutupa.

Tallirakennuksen vesikattoa jouduttiin hieman korottamaan, jotta sen alle saatiin lämpöeristekerros.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat