Ravintola Pataässän edessä surmattu mies oli töiden vuoksi Helsinkiin tullut kahden lapsen isä – Ystävät kertovat, mitä tiistai­yönä tapahtui

Suosittu karaokeravintola avautui torstaina asiakkaille tiistaiaamun ampumisen jälkeen.

Jouni Lääti lauloi torstai-iltana Yö-yhtyeen Rakkaus on lumivalkoinen -kappaleen kuolleelle ystävälleen Pekalle. ”Se on surullinen kappale. Se ei ole mikään rakkauslaulu”, Lääti perusteli valintaa.

1.4. 12:12

Tunnelma Helsingin Snellmaninkadun Pataässä-karaokeravintolassa muistuttaa torstai-iltana puoli yhdentoista aikaan tavanomaista, vaikka kuluva viikko on ollut ravintolassa poikkeuksellinen.

Punaiset värivalot välkkyvät tanssilattialla noin kymmenen musiikin tahtiin huojuvan illanviettäjän parissa.

Lapin kesä, Antti Tuiskun Blaablaa ja Wind of Change – tutut kappaleet kajahtavat toisensa perään. Tulkki vaihtuu mikrofonin varressa.

Menossa on Pataässän ensimmäinen asiakkaille avoin ilta sen jälkeen, kun ravintolan edessä tapahtui kuolemaan johtanut ampuminen maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Lue lisää: Väkivaltainen välikohtaus Kruununhaan karaokebaarin edessä tapahtui tavallisen baari-illan päätteeksi – ”Uhri oli meidän kanta-asiakkaamme”

36-vuotias ihminen kuoli elvytysyrityksistä huolimatta. 29-vuotias epäilty ilmoittautui itse poliisille, ja häntä on esitetty vangittavaksi.

Tapahtuman seurauksena tunnettu ravintola suljettiin yleisöltä tiistaiksi ja keskiviikoksi.

Keskiviikkoiltana ravintolassa järjestettiin yöhön jatkunut muistotilaisuus. Ammuttu mies oli ravintolan kanta-asiakas. Yksi muistotilaisuuteen osallistuneista oli uhrin läheinen ystävä ja kämppäkaveri Jouni Lääti.

Lääti kertoo, että Iistä kotoisin ollut uhri, kahden lapsen isä, asui hänen luonaan Katajanokalla töiden vuoksi. Molemmat tekivät töitä lasialan yrityksessä.

”Me tehtiin yhdessä töitä ja vietettiin kaikki vapaa-aika yhdessä”, Lääti avaa.

Kaksikkoa oli lähentänyt työkeikalla ilmennyt tieto, että molemmat olivat eronneet jonkin aikaa sitten.

”Joulu oli pisin aika, kun olimme erossa. Hän oli perheen luona varmaan kolme päivää”, Lääti muistelee viime aikoja.

Ampumista edeltänyttä maanantaita kaksikko oli viettänyt Tallinnan-päiväristeilyllä. Satamasta miehet olivat siirtyneet Katajanokan-kodin kautta kantapaikkaansa Pataässään.

Lääti kertoo, että molemmat olivat viettäneet Kruununhaan karaokeravintolassa viime syksystä lähtien aikaa lähes päivittäin, myös kahvinjuonnin merkeissä. Molemmilla oli narikassa omat nimikkopaikkansa.

Uhrin suosikkikaraokekappaleita olivat kuulemma Viidestoista yö, Ryysyranta ja Kyläbaari.

Pataässään on perustettu uhrille omistettu muistopöytä.

Maanantainen Viron-matka oli sujunut hyvin.

”Me vain naurettiin ja hihiteltiin. Oli aivan mahtava reissu. Oli maanantai ja laiva oli hiljainen.”

Puolen yön jälkeen Lääti lähti kotiin. Puhelin oli äänettömällä. Kello 2.53 saapui tutun lähettämä tekstiviesti: ”Pekka puukotettu.”

Kello 3.25 Lääti sai toisen tekstiviestin: ”Pekkaa ammuttu.”

Kun Lääti havahtui viesteihin, hän lähti juoksemaan Katajanokalta kohti melko lähellä sijaitsevaa Pataässää. Kello oli noin puoli neljä.

Ravintolan edessä naispoliisi ilmoitti Läätille, ettei paikalle ollut asiaa. Ravintolan asiakkaita ei hänen mukaansa siinä vaiheessa päästetty ulos.

Lääti kertoo nähneensä ravintolan edustalla muoviin käärityn hahmon.

”Kysyin, että onko tuo Pekka. Hän [poliisi] ei voinut tutkinnallisista syistä paljastaa.”

Lääti oli näyttänyt poliisille saamansa tekstiviestit ja kuvan Pekasta. Lääti kysyi, oliko henkilöllä päällään tietynlainen paita.

”Näitä on kolme kappaletta maailmassa”, Lääti kertoo ja esittelee paitaansa, jossa lukee ”Tour de patis 2021”.

Viime syksynä Lääti ja uhri olivat kiertäneet kaikki Suomen silloiset Pataässä-ravintolat Helsingistä Ouluun yhden päivän aikana. Pysähdyksiä tuli kuusi.

Lopulta naispoliisi vei Läätin rakennuksen kulman taakse. Hänen mukaansa poliisi ei voinut tuolloin kertoa, että kyseessä on hänen ystävänsä. Lääti teki kuitenkin poliisin toimista päätelmänsä.

”Kriisiapu tuli, ja mut tultiin heti ottamaan siihen. Silloin tavallaan tiesi.”

Ampumista edeltäneistä tapahtumista Lääti kertoo kuullensa, että uhri oli poistunut ravintolasta kaverinsa kanssa käymään läheisellä autolla.

Lääti kertoo nähneensä myös valvontakamerakuvaa. Sen perusteella toinen henkilö oli ampunut uhria ravintolan edustalla muutaman metrin päästä, kun tämä oli palannut ravintolalle.

Edeltävää riitaa ei Läätin kuuleman mukaan ollut.

”Pekka ei tehnyt pahaa kenellekään. Hän oli maailman kiltein ihminen. Aina hymyssä suin. Kaikki oppi tuntemaan sen.”

Ampumista seuraavana päivänä Pataässän oven eteen alettiin tuoda kynttilöitä ja muistoviestejä. Ensimmäinen niistä oli Läätiltä.

Torstaina uhrin kantapöydässä paloi kaksi kynttilää pienen Suomen lipun vieressä. Vaalean pöytäliinan päällä oli useita kortteja.

Neljä vuotta ravintolapäällikkönä ja yli parikymmentä vuotta Pataässän ovella työskennellyt Ville Wiik kertoo, ettei Pataässässä ole tapahtunut aiemmin vastaavaa.

”Kukaan ei ole kuollut”, Wiik huokaa.

Hän ei itse ollut töissä ampumisen tapahtuessa. Wiik kuitenkin kertoo, että tilanne tuli yllättäen.

”Toinen oli lähdössä, molemmat olivat ulkona. Höpöttelivät tuossa ystävinä. Olivat yhdessä juomassa. Tilanne päättyi salamannopeasti. Toinen menetti henkensä.”

Wiik kertoo kuulleensa yhdestä laukauksesta, jonka jälkeen ovimies oli käynyt miesampujaan kiinni.

”Sen jälkeen [ovimies] huomasi tilanteen vakavuuden ja meni auttamaan haavoittunutta.”

Wiik kertoo ehtineensä tutustua uhriin hyvin.

”Hän oli älyttömän mukana kaveri.”

Uhrin ystäviä oli Wiikin mukaan käynyt torstai-iltana ravintolassa tapahtuneen tiimoilla. Tunnelma ravintolapäällikön mukaan on ollut hieman normaalia rauhallisempi.

”Suru on aika pinnalla kaikilla.”

Yksi uhrin ystävistä, Emmi Kallioniemi, muistelee miten hän tapasi uhrin ensimmäistä kertaa viime kesänä.

”Istuttiin täällä usein yhdessä.”

Viimeisen kerran Kallioniemi oli tavannut uhrin syntymäpäivillään Pataässässä ampumista edeltäneenä perjantaina.

”Lähtiessä hän vielä halasi ja onnitteli syntymäpäivistä”, Kallioniemi kertaa.

Tiistaiaamuna Kallioniemi oli saanut toiselta ystävältä tekstiviestin, jonka mukaan ”Patiksessa” oli ammuttu. Huoli heräsi, sillä hänellä on useita kanta-asiakasystäviä.

Torstain muistoilta on selvästi koskettanut Kallioniemeä.

”Mä ajattelin, että mä tulen tapaamaan Pekkaa”, hän kertoo saapumisen syyksi.

Uhrin ystävä Emmi Kallioniemi.

Lue lisää: Pataässän ammuskelusta esitetään vangittavaksi 29-vuotiasta miestä – Epäillyllä useita rikostuomioita

Oikaisu 1. huhtikuuta 17.49: Jutussa kerrottiin ensin, että muistotilaisuuteen kutsuttiin useita kanta-asiakkaita. Todellisuudessa Lääti kertoi olleensa muistotilaisuudessa ainoa kanta-asiakas.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat