Kokouspalkkion alentamista vaatinut kansanedustaja heitettiin ulos neuvotteluista – ”Ilmeisesti muita nolotti”

Poliitikkojen kohtuuttoman korkeina pidetyt palkkiot johtivat ilmiriitaan ja yhden kansanedustajan heittämiseen ulos neuvotteluista.

Keravalainen kansanedustaja Pia Lohikoski vetää vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmää Vantaa-Keravan hyvinvointialueella.

30.3. 14:27

Neuvottelut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kokouspalkkioista ajautuivat ilmiriitaan tiistaina.

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Pia Lohikoski (vas) ilmoitti viestipalvelu Twitterissä, että hänet oli heitetty ulos neuvotteluista.

Vasemmistoliitto esitti vuosipalkkioista luopumista.

Neuvottelujen lopputuloksena aluevaltuuston enemmistö halusi supistaa kokouspalkkioita Liike Nytin ehdottamalla tavalla, eli aluehallituksen jäsenten sekä aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajiston vuosipalkkioita supistettiin 10 prosentilla.

Käytännössä vuosipalkkiot putosivat hieman Vantaan maksamien vuosipalkkioiden yläpuolelle.

Alkuperäisessä esityksessä aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajille oli kaavailtu 8  530 euron vuosipalkkiota. Alentamisen jälkeen vuosipalkkio putosi 7 677:een euroon.

Aluehallituksen 17 jäsenelle ehdotettu 5  330 euron vuosipalkkio putosi 4 797 euroon.

Vuosipalkkioiden päälle tulevat runsaan 300 euron kokouspalkkiot.

Palkkiokeskustelua oli viikonloppuna edeltänyt vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan ja aluevaltuutetun Jussi Saramon (vas) ulostulo.

Hän ihmetteli Twitter-viestissään vuosipalkkioiden perusteita, kun työmäärään ei Uudellamaalla edes kuulu erikoissairaanhoidon asiat.

Saramon twiittailu tuntui närkästyttävän muiden ryhmien poliitikkoja.

Lue lisää: Poliitikkojen runsaskätiset palkkiot joutuivat arvostelun kohteeksi Uudellamaalla

Aluevaltuuston kokouksessa muista ryhmistä huomauteltiin, miksei vasemmistoliitto ollut havahtunut muutostarpeeseen jo aiemmin esimerkiksi aluehallituksen kokouksessa edellisellä viikolla.

Lohikosken mukaan vasemmistoliiton ryhmä oli koolla vasta viime sunnuntaina, ja ryhmä muodosti kantansa siellä.

”Ei yksittäinen aluehallituksen edustaja voi tietenkään kävellä ryhmän yli. Eikä aluehallitus ole se paikka, missä asiasta päätetään, vaan aluevaltuusto”, Lohikoski sanoo.

Hänen mielestään palkkioiden tasosta olisi pitänyt käydä aluevaltuustoryhmien väliset neuvottelut ennen aluehallituksen kokousta.

”Neuvottelutilanne tiistaina oli suoraan sanottuna outo. Ilmeisesti muita ryhmiä nolotti palkkioesityksen käsittely”, Lohikoski epäilee.

Koska kokouspalkkioista oli tullut kaksikin muutosesitystä, tiistaina käytiin ryhmien puheenjohtajien kierros, jonka jälkeen ryhmät kävivät sisäiset neuvottelunsa.

Ryhmäkokousten jälkeen Lohikoski ilmoitti ryhmänjohtajien kokoukselle, että vasemmistoliitto pysyy lähtökohtaisesti vuosipalkkioiden poistamisen kannalla, eikä kannata Liike Nytin ehdotusta.

”Sen jälkeen neuvotteluja kanssamme ei haluttu jatkaa.”

Aluevaltuuston suurimman ryhmän puheenjohtaja Lauri Kaira (kok) totesi, että muut ryhmät jatkavat neuvottelua Liike Nytin ehdotuksen pohjalta.

”Vasemmistoliitto ilmoitti, että vievät saliin oman ehdotuksensa, joten ei siinä näyttänyt olevan neuvotteluvaraa”, Kaira luonnehtii.

Aluevaltuuston kokouksessa vasemmistoliiton ehdotus hävisi äänin 7–62. Vasemmistoliittoa tuki Valta kuuluu kansalle -liikkeen edustaja.

Tämän jälkeen aluevaltuusto hyväksyi 10 prosentin leikkausesityksen yksimielisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat