Hus alkoi perua ihmisten leikkauksia lakon vuoksi – Toimi näin, jos odotat hoitoa

Myös sekä lasten että aikuisten päivystyksien odotetaan ruuhkautuvan.

Haartmanin sairaalan päivystyksen odotushuone Helsingissä vuonna 2019.

31.3. 10:25 | Päivitetty 31.3. 16:29

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on torstaina alkanut perua leikkausaikoja. Kiireettömät, ajanvarauksella toimivat leikkaukset ja muu hoito joudutaan perumaan tai siirtämään lähes kokonaan.

Lakko alkaa perjantaiaamuna kuudelta, mutta päättymispäivää kukaan ei voi vielä varmuudella sanoa. Siksi leikkausaikoja perutaan vähitellen ja peruutus voi tulla vasta edellisenä päivänä ennen leikkausta.

Peruutus voi tulla soittamalla tuntemattomasta numerosta tai tekstiviestillä

Lakon jälkeen potilaille annetaan uusi aika. Potilaan ei tarvitse itse olla yhteydessä Husiin tätä varten. Jos peruutusta ei ole tullut, ohje on saapua vastaanotolle normaalisti.

Hus on perustanut sivun hus.fi/lakko, jolle kootaan tietoa lakon vaikutuksista.

Kiireellinen hoito pyritään järjestämään, mutta Hus on torstaina varoittanut että lakko vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon.

Hus pyrkii arkisin tarjoamaan samat kiireelliset palvelut kuin tavallisesti päivystysaikoina eli esimerkiksi viikonloppuisin. Hädässä pitää siis hakeutua sairaalaan kuten normaalistikin hakeuduttaisiin, mutta odotettavissa on ruuhkia.

Hus ennustaa ruuhkia sekä lasten että aikuisten päivystyksiin, samoin laboratorioihin ja kuvantamiseen.

Neuvottelut lakon ulkopuolelle rajattavista suojelutöistä ovat olleet Husin mukaan tiukat. Esimerkiksi syöpäpotilaiden polikliniset lääkehoidot ja sädehoidot ovat näin lakon piirissä.

Synnytykset ja raskaana olevat hoidetaan myös lakon aikana. Seksuaaliväkivallan uhreille tarkoitettu Sei-tukikeskus toimii ja naistentautien päivystyksessä hoidetaan kiireellistä hoitoa vaativia potilaita.

Päivystyksiin tulee hakeutua vain, jos oma hoito ei voi odottaa. Päivystysavun numero 116 117 on käytössä ja Helsingissä päivystysapu toimii normaalisti. Muualla Uudellamaalla päivystysavussa on vastaamassa normaalia pienempi määrä hoitajia eikä takaisinsoitto ole päällä.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa pitää soittaa numeroon 112. Hus muistuttaa, että siihen ei pidä soittaa vain siksi, että ei saa yhteyttä muihin palveluihin.

Perjantaiaamuna alkava lakko koskee noin 25 000 hoitajaa kuudessa eri sairaanhoitopiirissä. Myöhemmin huhtikuussa lakko uhkaa laajeta muihin sairaanhoitopiireihin. Pääkaupunkiseudulla voi lisäksi alkaa toinen laaja kunta-alaa koskeva lakko 19. huhtikuuta.

Lue lisää: Oletko hoitojonossa Helsingin seudulla? HS etsii haastateltavaksi potilaita, joiden elämään uhkaava lakko vaikuttaisi

Terveyskeskukset ja esimerkiksi Helsingin kaupungin sairaalat kuten Suursuon tai Laakson sairaala toimivat toistaiseksi normaalisti.

Jos neuvotteluissa ei päästä sopuun, kaupunkien perusterveydenhuoltokin voi olla myöhemmin huhtikuussa lakon piirissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat