Helen esitteli uuden keinon pyristellä eroon kivihiilestä ja Venäjä-riippuvuudesta

Hankkeen aikataulu, kustannukset ja tekniset yksityiskohdat täsmentyvät tänä vuonna.

Uutta lämpöpumppulaitosta sovitellaan 65 metrin syvyyteen Salmisaaren voimalan alle.

31.3. 12:59 | Päivitetty 31.3. 16:06

Helenin ponnistelut pois fossiilisista polttoaineista ja Venäjä-riippuvuudesta etenevät. Helsingin kaupungin energiayhtiö kertoi torstaina avaavansa kilpailutuksen allianssikumppanien löytämiseksi Salmisaaren meriveden lämmön talteenottoa varten.

Helenin vanhempi projektipäällikkö Saku-Matti Mäki sanoo, että kilpailuttamisella etsitään maailmanluokan rakentajaa.

”Urakka on erittäin laaja ja vaativa. Se edellyttää huippuosaamista”, Mäki luonnehtii.

Merkittäväksi urakan tekee se, että ensimmäistä kertaa Suomen oloissa merivesitunnelin rakentamisessa käytettäisiin tunnelinporaukseen tarkoitettuja TBM-laitteita, jotka porautuvat kallioperän läpi. Esimerkiksi Englannin kanaalitunneli on rakennettu vastaavalla tekniikalla.

Suomessa ei tätä tekniikkaa ole tähän mennessä käytetty merkittävästi.

Jättimäisiä tunnelinporauslaitteita on käytetty eri puolilla maailmaa, mutta Suomessa vain pienemmissä hankkeissa.

Alustavasti merivesitunnelin pituudeksi on arvioitu 17 kilometriä. Vedenottoputki kulkisi Salmisaaren voimalalta ulos merelle siten, että sen kautta saadaan tasalämpöistä merivettä kaukolämmön tuottamiseen.

Salmisaareen noin 65 metrin syvyyteen louhittavassa lämpöpumppulaitoksessa kylmästä merivedestä tallennettu lämpö lämmitetään kaukolämpöverkostoon soveltuvaksi.

Mäki korostaa, että merivesijärjestelmästä on vasta tehty esiselvitys, joten hankkeen yksityiskohdat täsmentyvät allianssikumppanin kanssa.

Allianssimalli tarkoittaa käytännössä sitä, että valitun kumppanin kanssa käydään läpi urakan kehittämistä siten, että hankkeen kokoluokka, tekninen suunnittelu ja ratkaisut tarkentuvat.

Merivesijärjestelmän allianssi voisi aloittaa työnsä arviolta syyskuussa 2022. Kehitysvaiheen kesto on noin kaksi vuotta.

Helen selvittää samanaikaisesti myös mahdollisuuksia siirtää hukkalämpöä Kilpilahdesta. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on parhaillaan tekeillä.

Lue lisää: Mistä Helsinki saa lämpö­energiaa, kun hiili­voimalat suljetaan?

Helen ei vielä ole julkaissut arvioitaan Kilpilahden siirtoputken tai Salmisaaren merivesiputken kustannuksista.

Salmisaaren merivesiputken ympäristövaikutusten arviointi on valmistumassa tänä vuonna. Sen yhteydessä tehdään muun muassa koekalastusta, pohjaeläinten ja merenpohjan tutkimusta.

Helen on siirtymässä kohti hiilineutraalia tuotantoa vähitellen. Hanasaaren voimala sulkeutuu ensi keväänä, ja Salmisaaressa loppuu kivihiilen poltto vuoden 2024 keväällä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat