Helsinkiläinen nainen kertoo olevansa vankina omassa kodissaan – Kaupunkilaiset kuvaavat hoitajalakon karuja seurauksia

Hoitajien tänään perjantaina alkanut lakko pitkittää monien hoitoa odottavien piinaa. Hus joutui lopettamaan kaiken kiireettömän hoidon lakon seurauksena.

Hoitajat osoittivat mieltä Meilahden kampuksen alueella perjantaiaamuna.

1.4. 9:31

Helsinkiläinen 78-vuotias Anja Strengell kertoo olevansa vankina omassa kodissaan.

Hän odottaa toisen lonkan kiireelliseksi luokiteltua leikkausta. Hänellä on luukuolion aiheuttama nopeasti etenevä luukato molemmissa lonkissa.

”Kotona sisällä pääsen vielä liikkumaan rollaattorilla. Sanon, että kävelen käsilläni, koska nojaan koko ajan käsilläni rollaattoriin. Kipeällä jalalla pystyn vain vähän koskettamaan maata, mutta en normaalisti kävelemään”, Strengell kertoo puhelimessa.

Kodin seinien ulkopuolelle Strengell ei pääse ollenkaan.

”Tämä talo on pienen kukkulan päällä. Syksystä lähtien en ole pystynyt omin avuin viemään roskia, käymään saunassa, pyykkituvassa, kaupassa tai missään. Neljä perhekuntaa huolehtii siitä, että saan ruokaa ja roskat viedään.”

Strengelliä turhauttaa, että leikkaus on viivästynyt ja nyt voi viivästyä entisestään lakon takia. Hänen toinen lonkkansa leikattiin viime syksynä.

”Olin leikkauksen jälkeen tosi euforinen, kun toipuminenkin meni niin hyvin. Ajattelin, että sitten toisen jalan leikkaus ja voisin jo ensi kesänä kävellä.”

Strengell ei ole surkuttelija, koska on jo vakavasta syövästä selvinnyt. Mutta siitä hän on harmissaan, että hänen pitää nyt terveydenhuollon huonon tilanteen takia nipistää siitä ajasta, jonka voisi elää täysillä eläkepäiviään.

Helsinkiläinen Erika Bäckström on 50 vuotta Strengelliä nuorempi.

28-vuotias Bäckström sai vasta neljä vuotta sitten diagnoosin lonkan alueen dysplasiasta, joka oli ollut hänellä lapsesta asti.

”Olen käynyt jo kahdesti leikkauksessa, jossa lantioluu halkaistaan ja käännetään eri asentoon. Siitä kuntoutuu noin vuoden. Viime vuonna piti olla valmista. Koska minulla on krooninen ja synnynnäinen vaiva, se ei helpottanut ja oireilee taas.”

Hoitotakuu ei ole Bäckströmin kohdalla toteutunut, vaan hän on saanut odottaa operaatioita.

”Kyllä minua huolestuttaa, miten pitkälle seuraava leikkaus menee.”

Leikkauksen jälkeen on odottavissa vielä pitkä osastohoitojakso. Mitä pidemmälle menee, sitä enemmän sillä on vaikutusta myös hänen tulevaan työelämäänsä.

Sillä on vaikutusta myös hänen ja miehensä perhesuunnitelmiin. Lasta ei voi hankkia ennen kuin leikkaus on tehty.

Koska yksityisistä terveysasioista on kyse, osa Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista halusi vastata nimettömänä. HS:lla on kuitenkin näiden henkilöllisyys tiedossa.

44-vuotiaalla espoolaisella naisella on ortopedin leikkausaika ensi viikoksi. Tulossa on toimenpide, josta paraneminen työkykyiseksi alkaa taas alusta.

”Ennen tätä jo puoli vuotta sairauslomaa tapaturman jälkeen. Mahdolliset työtaistelutoimenpiteet hidastavat paranemista, joka nytkin on kestänyt turhan pitkään”, nainen kirjoitti hoitajalakon vaikutuksista elämäänsä.

Naisen mukaan myös oman pään kasassa pitäminen hankaloituu, koska hoito ja toipuminen venyvät.

Uudellamaalla asuva 34-vuotias mies odottaa psykiatrista hoitoa.

”Aikaisemmin huono saatavuus on muuttunut niin, että nyt hoitoa on lähes mahdoton saada”, mies kirjoitti.

Helsinkiläinen 58-vuotias mies kertoo sairastavansa aggressiivista syöpää. Hänen leikkausaikansa piti olla maaliskuun lopussa, mutta hoitajien vuoronvaihtokiellon takia leikkaus siirtyi.

”Saa nähdä, miten käy”, mies kirjoitti tuntemuksensa.

Onko sinulla kokemuksia lakon seurauksista ja vaikutuksista? Ota yhteyttä Helsingin Sanomien kaupunkitoimitukseen sähköpostilla hs.kaupunki@hs.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat