Hoitajalakko näkynee pian myös Helsingin seudun terveys­asemilla

Perusterveydenhuollossa lakko näkyy heti siinä, miten kyetään määräämään verikokeita tai röntgenkuvia.

Hoitajat mielenosoituksessa Meilahden Uuden lastensairaalan edessä perjantaina 1. huhtikuuta.

1.4. 10:29

Espoossa ja muuallakin pääkaupunkiseudun terveysasemilla varaudutaan ruuhkiin, vaikka ne eivät suoraan ole perjantaina alkaneen hoitajien lakon piirissä.

Terveysasemat ovat siis avoinna, mutta lakko vaikuttaa niihinkin.

Suorin seuraus näkyy laboratorioissa ja kuvantamisessa, joita Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkakeskus pyörittää.

Koska Husissa ollaan lakossa, terveysasematkaan eivät pysty lähettämään kiireettömiä potilaitaan verikokeisiin tai röntgeniin.

Lakon ulkopuolelle on rajattu kiireelliset palvelut, joita tarvitaan potilaan hengen pelastamiseksi tai pysyvän vakavan vamman estämiseksi.

Hus on etukäteen arvioinut, että kaikkia kiireellisiäkään tutkimuksia ei kyetä tekemään.

Espoossa tämä tarkoittaa, että esimerkiksi pitkäaikaisairauksien kontrollikäynnit hoidetaan terveysasemilla, mutta niihin liittyvät näytteet otetaan myöhemmin erikseen.

Samoin esimerkiksi kohdunkaulansyöpäseulonnat siirtyvät aikaan lakon jälkeen kaikkialla pääkaupunkiseudulla, eikä tästä tule seulontoihin meneville erillisiä viestejä.

Lue lisää: Hoitajien lakko pitkittää monien leikkausta jonottavien piinaa – Helsinkiläinen Anja Strengell jäi kotinsa vangiksi: ”Ajattelin, että voisin jo ensi kesänä kävellä”

Lue lisää: ”Sen täytyy alkaa”, sanovat lakkoon menevät Meilahden hoitajat – Suomen terveyden­huoltoa uhkaava hoitajalakko alkoi aamukuudelta

Lue lisää: Hus alkoi perua ihmisten leikkauksia lakon vuoksi – Toimi näin, jos odotat hoitoa

Espoon kaupunki myös arvioi, että lakko Husissa merkitsee päivystyspotilaiden määrän kasvua kaupungin palveluissa. Sama voi olla edessä myös naapurikaupungeissa.

Koska sairaaloiden yhteispäivystyksissä on pakko keskittyä kaikkein suurimmassa hädässä oleviin potilaisiin, terveysasemat ja Espoon sairaala voivat siksi ruuhkautua. Niinpä niissäkin pystytään ottamaan vastaan tavanomaista vähemmän kiireetöntä hoitoa vaativia potilaita.

Espoon kaupungin omat puhelinnumerot toimivat normaalisti, mutta takaisinsoittoa terveysasemalta voi joutua odottamaan useita päiviä.

Jos asia millään voi odottaa, ohjeena on odottaa. Päivystysavun numeroon 116 117 on vastaamassa tavanomaista vähemmän hoitajia ja Uudenmaan päivystysavussa takaisinsoitto ei siksi ole ollenkaan päällä.

Niinpä oikeissa hätätilanteissa Hus kannustaa menemään suoraan päivystykseen tai soittamaan hätänumeroon.

Hoitajalakossa on ensi vaiheessa Hus ja viisi muuta yliopistosairaalaa, parin viikon päästä lakko laajenee ehkä muihinkin sairaanhoitopiireihin. Pääkaupunkiseudun terveysasemat voivat olla vuorossa myöhemmin, sillä niihin vaikuttaa 19. huhtikuuta alkavaksi ilmoitettu kunta-alan laajempi lakko.

Toistaiseksi terveysasemat kuitenkin ovat auki ja muutkin peruspalvelut koetetaan pitää avoinna mahdollisimman normaalisti. Helsingin kaupunki esimerkiksi torstaina tiedotti erikseen, että koronarokotukset hoidetaan kuten tavallista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat