Lakko ruuhkautti Husin heti

Sairaaloiden päivystyksissä vilkkain aika on tyypillisesti viikonloppuisin ja illalla, joten niissä pahin ruuhka lienee vasta tulossa.

Mielenosoittajia Meilahdessa perjantaiaamuna.

1.4. 12:46

Ensimmäinen lakkoaamu on näkynyt odotetusti ruuhkautumisena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa, kertoo hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

”Esimerkiksi Töölön tapaturma-asemalla leikkausta odottamassa on paljon potilaita”, hän kuvailee.

Päivystyksissä on myös ruuhkaa, koska potilaita ei pystytä siirtämään jatkohoitopaikkoihin tarpeeksi sukkelasti.

Tämä tosin on ongelma ilman lakkoakin. Päivystyksissä pahiten koetteleva aika ei tyypillisesti ole aamu, vaan viikonlopun illat.

Ulander kertoo myös, että perjantaiaamuna on jouduttu selvittelemään jonkin verran epäselvyyksiä siinä, miten sovittuihin suojelutöihin saadaan tarpeeksi ihmisiä. Tätä hän pitää kuitenkin nopeasti ohi menevänä ongelmana, joka liittyy vain lakon ensimmäisten tuntien sekavaan tilanteeseen.

Hus peruu käytännössä kaiken kiireettömän hoidon, tämä oli tiedossa jo ennen lakkoa. Husin johto on sen sijaan ollut laajemmin huolissaan siitä, miten kiireellinen hoitokaan pystytään toteuttamaan.

”Esimerkiksi syöpäleikkausten suhteen on tällä hetkellä tilanne, että tänään tai viikonloppuna emme pysty niitä tekemään. Ensi viikolla tätä varten täytyy saada enemmän leikkaussaleja auki”, Ulander sanoo.

Sen sijaan hän kertoo, että esimerkiksi synnytykset ja dialyysihoidot hoidetaan kuten suunniteltu. Samoin syöpiin liittyvät lääkkeelliset hoidot ja sädehoidot pystytään järjestämään, vaikka tästä oli torstaina epävarmuutta.

Onko sinulla kokemuksia jonoista tai muista lakon seurauksista? Työskenteletkö hoitajana lakon aikana? Ota yhteyttä Helsingin Sanomiin sähköpotilla hs.kaupunki@hs.fi ja jaa kokemuksesi.

Lue lisää: Jäitkö jonoon päivystyksessä tai teetkö hoitotyötä lakon paineessa? HS pyytää kokemuksia hoitajalakon seurauksista

Lue lisää: ”Sen täytyy alkaa”, sanovat lakkoon menevät Meilahden hoitajat – Suomen terveyden­huoltoa uhkaava hoitajalakko alkoi aamukuudelta

Lue lisää: Helsinkiläinen nainen kertoo olevansa vankina omassa kodissaan – Kaupunkilaiset kuvaavat hoitajalakon karuja seurauksia

Lue lisää: ”Voisivatko herrat ylitohtorit keventää vaikka omia palkkojaan” – Lakkoilevat hoitajat saavat tunteikasta kannustusta sairaalan portilla

Lue lisää: Hoitajalakko näkynee pian myös Helsingin seudun terveys­asemilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat