Husin johtaja­yli­lääkäri vertasi lakkoa Ukrainan sotaan Ylen lähetyksessä – Pyytää nyt anteeksi

Markku Mäkijärvi kehotti kansalaisia pitämään korkin kiinni, koska jos jotain sattuu, auttamaan ei pysty.

Johtajaylilääkäri Mäkijärvi poistumassa Uuden lastensairaalan Hattivatti-salista, kun salissa on järjestetty yksi lukuisista pandemiaa koskevista tiedotustilaisuuksista.

1.4. 14:34 | Päivitetty 1.4. 16:27

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi vertasi hoitajalakkoa Ukrainan sotaan torstai-iltana lakon aattona.

Mäkijärveä Ylen ruotsinkielisiin uutisiin haastatteleva toimittaja kysyi, eikö vertaus ole aika kova. Mäkijärvi vastasi tähän, että vertaus on totta.

HS yritti perjantaina tavoitella Mäkijärveä, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa. Myöhemmin iltapäivällä Husin verkkosivuilla julkaistiin tiedote, jossa Mäkijärvi pyytää vertaustaan anteeksi.

Mäkijärven sijaisena perjantaina toimiva ylilääkäri Veli-Matti Ulander kertoo, että Mäkijärvi tarkoitti vertauksellaan sitä, että Hus siirtyi torstaina täysvalmiuteen. Samaa valmiustilaa käytettäisiin, jos Suomessa olisi sota.

"Hän ei siis lainkaan tarkoittanut sitä, että hoitajajärjestöjen toiminta lakon aikana millään tavalla vertautuisi Ukrainan sotaan ja pyytää anteeksi epäonnistunutta kielikuvaa”, Ulander selittää tiedotteessa.

Samassa lähetyksessä Mäkijärvi kehotti ihmisiä elämään terveellisesti ja olemaan avaamatta nyt pullonkorkkia. Näin siksi, että jos jotain tapahtuu, Hus ei pysty auttamaan.

Lakon piirissä olevien sairaanhoitopiirin johto on viime päivinä useaan kertaan varoitellut myös ilman sotavertauksia, että lakon aikana potilasturvallisuus vaarantuu.

Johtajat näkevät, että monilla osastoilla suojelutyössä olevien hoitajien määrä on niin pieni, että edes kiireellisiä tapauksia ei kyetä hoitamaan.

”Tilanne on erittäin vakava, enkä ole tällaista vielä urani aikana kokenut”, Mäkijärvi sanoi torstaina tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat